Publicat la: 
3/04/2019

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”The Lancet”, ca un simplu test de sange ar putea ajuta la stabilirea diagnosticului privind preeclampsia, o complicatie comuna si potential fatala a sarcinii, potrivit eurekalert.org.

Echipa de cercetatori de la King's College, din Londra, a constatat ca prin masurarea concentratiei factorului de crestere placentar (PIGF) din sangele unei femei, se poate diagnostica preeclampsia cu aproximativ doua zile mai devreme. Aceasta descoperire a fost asociata cu imbunatatiri semnificative ale rezultatelor femeilor si au fost evitate problemele de sanatate ale mamelor si copiilor.

Cum a fost diagnosticata preeclampsia pana in prezent?

”In ultima suta de ani, preeclampsia a fost diagnosticata prin masurarea tensiunii arteriale si prin verificarea proteinelor din urina mamei. Totusi, acestea sunt relativ imprecise si, de multe ori, subiective. Am presupus ca monitorizarea concentratiei factorului de crestere placentar (PIGF) este o modalitate mai eficienta de diagnosticare a afectiunii, dar nu eram siguri daca introducerea acestui dispozitiv in clinici ar aduce mai multe beneficii. Acum suntem siguri”, spune Lucy Chappell, profesor obstretician la King's College.

In perioada iunie 2016 – octombrie 2017, specialistii au analizat 1035 de femei, suspecte de preeclampsie, de la 11 maternitati din Marea Britanie. Acestea au fost repartizate aleatoriu in doua grupuri. Un grup a facut testul PIGF, iar pentru celalalt grup s-a folosit metoda traditionala.

Care au fost rezultatele?

Cercetatorii au descoperit ca testarea PLGF a redus timpul mediu de diagnosticare a preeclampsiei cu 1,9 zile – 4,1 zile. De asemenea, au fost evitate complicatiile grave inainte de nastere, cum ar fi eclampsia, accidentul vascular cerebral si decesul matern, cu un procent de 5%.

Nu au existat modificari privind probabilitatea complicatiilor pentru copii, nasterea prematura sau necesitatea terapiei intensive. Cea mai mare teama a expertilor a fost ca testul sa nu induca nasterea prematura.

”Acest test de sange inovator ajuta la determinarea riscului de preeclampsie in timpul sarcinii, iar astfel femeile pot fi monitorizate atent pentru evitarea complicatiilor. Rezultatele arata ca testarea pe scara larga a noului test de sange ar putea salva multe vieti”, spune Tony Young, lider national pentru inovatie la NHS.

Preeclampsia afecteaza 10% din numarul total de sarcini din Marea Britanie, ceea ce inseamna aproximativ 80.000 de femei anual. Daca nu este tratata, poate progresa, iar astfel apar complicatii grave, cum ar fi lezarea organelor vitale, lucru fatal pentru mama si pentru copil. La nivel global, 100 de femei mor din cauza acestei afectiuni in fiecare zi.

Sursa: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-04/kcl-bth032919.php

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neonatologie

Sirbu Arina-Gabriela-Codruta,Doctor
Doctor
Ciochina Adela,Medic Specialist
Medic Specialist
Cuzino Aura Irina,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist

Articole similare

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”The Lancet”, ca un simplu test de sange ar putea ajuta la stabilirea diagnosticului privind preeclampsia, o complicatie comuna si potential fatala a sarcinii, potrivit eurekalert.org. Echipa de cercetatori de la King's College, din Londra, a constatat ca prin masurarea...
Fie ca ati ales momentul sarcinii si eventual ati efectuat analize preconceptionale fie ca sarcina a survenit pe nepregatite- analizele trebuie sa fie cat mai complete si efectuate cat mai precoce. Cel mai in masura sa precizeze ce investigatii sunt necesare in sarcina este fara indoiala medicul obstetrician. O parte din analize sunt compensate...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”The Lancet”, ca un simplu test de sange ar putea ajuta la stabilirea diagnosticului privind preeclampsia, o complicatie comuna si potential fatala a sarcinii, potrivit eurekalert.org. Echipa de cercetatori de la King's College, din Londra, a constatat ca prin masurarea...
Un test de sange poate anticipa cu precizie debutul maladiei Alzheimer, potrivit cercetatorilor americani. Acestia au aratat ca nivelul de testare al unor lipide din sange ar putea prezice, cu o acuratete de 90%, riscul aparitiei bolii in urmatorii trei ani. Constatarile acestora, publicate in revista Nature Medicine, vor fi testate in studii...