Publicat la: 
5/12/2018

cuplu in varsta

Oamenii casatoriti de mult timp inlocuiesc rachiuna cu sensibilitatea. Chiar daca luna de miere s-a terminat, iar relatia a ajuns intr-un impas, specialistii sustin ca lucrurile se vor schimba daca cuplurile au rabdare. Acestia au demonstrat, printr-un nou studiu, ca neintelegerile care pot marca anii de mijloc ai casniciei se reduc cu varsta, fiind inlocuite de umor si de compasiune, potrivit sciencedaily.com.

Specialistii au analizat convorbiri filmate intre 87 de cupluri de varsta mijlocie sau inaintata. Acestia erau casatoriti de minim 15 ani si de maxim 35 de ani. Interactiunile dintre ei au fost urmarite timp de 13 ani. Cercetatorii au observat ca pe masura ce imbatraneau, intre ei exista mai multa compasiune si mai mult umor.

Constatarile studiului au fost publicate in revista ”Emotion”.  S-a inregistrat o crestere a comportamentelor pozitive, cum ar fi afectiunea, si o scadere a comportamentelor negative, cum ar fi critica. Aceste rezultate contrazic studiile anterioare, care sustin ca sentimentele se deterioreaza cu varsta. Din contra, se pare ca, din punct de vedere emotional, cuplurile de lunga durata adopta o traiectorie pozitiva.

”Constatarile noastre sugereaza ca, in ciuda pierderii prietenilor si a membrilor familiei, persoanele in varsta, care au casnicii stabile, sunt relativ fericite. Exista rate scazute de anxietate si depresie, casatoria fiind benefica pentru sanatatea mintala”, explica Robert Levenson, profesor de psihologie la ”UC Berkeley”.

Oamenii de stiinta au observat ca sotiile au fost mai expresive din punct de vedere emotional, comparativ cu partenerii lor. De asemenea, pe masura ce femeile au inaintat in varsta, au fost mai dominante si au aratat mai putina afectiune. Totusi, in general, indiferent de varsta si de gen, comportamentele negative au fost reduse pe parcursul timpului.

”Avand in vedere legatura dintre emotiile pozitive si sanatate, aceste constatari subliniaza importanta relatiilor intime in randul varstnicilor, dar si beneficiile aduse de casnicie din punct de vedere al sanatatii”, spune Alice Verstaen.

Specialistii au analizat relatiile maritale vizionand interactiuni de 15 minute intre soti. Acestia discutau despre experientele comune si despre zonele de conflict. Schimbarile emotionale au fost urmarite la o diferenta de cativa ani.

Modul in care partenerii vorbeau si ascultau au fost codificate si evaluate in functie de expresiile faciale, de continutul verbal, de limbajul corpului si de tonul vocii. Emotiile au fost incluse in mai multe categorii, cum ar fi furie, dispret, dezgust, comportament dominator, defensivitate, tristete, frica, tensiune, plans, interes, afectiune, umor, entuziasm si validare.

Astfel, s-a constatat ca indiferent de varsta cuplurilor si de satisfactia pe care o simteau fata de relatia lor, comportamentele pozitive au crescut, iar cele negative s-au redus pe parcursul anilor. Toate acestea demonstreaza ca pe masura ce imbatranim tindem sa ne concentram mai mult pe lucrurile bune din viata noastra.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Psiholog
Psiholog
Negut Laura,Doctor
Doctor
Psiholog

Articole similare

Viata dupa mastectomie / Foto: Photoxpress.com Cancerul este o boala a familiei, nu doar a unei persoane. Solutiile drastice de tratament, precum mastectomiile, realizate in cazurile avansate de cancer de san, isi spun cuvantul nu doar asupra femeii care suporta operatia, ci si asupra partenerului si, nu in ultimul rand, asupra relatiei de cuplu...
Oamenii casatoriti de mult timp inlocuiesc rachiuna cu sensibilitatea. Chiar daca luna de miere s-a terminat, iar relatia a ajuns intr-un impas, specialistii sustin ca lucrurile se vor schimba daca cuplurile au rabdare. Acestia au demonstrat, printr-un nou studiu, ca neintelegerile care pot marca anii de mijloc ai casniciei se reduc cu varsta,...