Publicat la: 
21/12/2018

singuratate

Singuratatea are o conexiune puternica cu bolile psihice si fizice, iar intelepciunea poate fi un factor de protectie. Singuratatea, moderata sau severa, este simtita des de adulti, dar specialistii au descoperit ca exista trei perioade critice, si anume sfarsitul anilor 20, mijlocul anilor 50 si sfarsitul anilor 80, potrivit sciencedaily.com.

Singuratatea este o senzatie mult mai raspandita decat se asteptau oamenii de stiinta. Trei patrimi dintre participantii la studiu au raportat niveluri moderate si ridicate de singuratate, utilizand o scala de evaluare bine stabilita. Cifra reprezinta o crestere substantiala, comparativ cu rapoartele anterioare.

”Acest lucru trebuie luat in considerare deoarece participantii la acest studiu nu au fost considerati a fi expusi unui risc ridicat de singuratate moderata sau severa. Nu au suferit tulburari fizice majore, nici boli mintale, cum ar fi depresie sau schizofrenie. Toti au fost oameni obisnuiti. Deci, se pare ca singuratatea este problematica”, spune Dilip Jeste, profesor de psihiatrie si neurologie.

La studiu au participat 340 de oameni, cu varsta cuprinsa intre 27 si 101 ani. Persoanele care sufereau de afectiuni psihice grave, cum ar fi dementa, au fost excluse. De asemenea, au fost exclusi si cei care nu se pot descurca singuri.

Cercetatorii au evaluat participantii folosind mai multe masuri, cum ar fi Scala de Singuratate UCLA, de 20 de puncte, versiunea 3, elaborata de Departamentul de Sanatate si Servicii Umane din Statele Unite ale Americii. Au folosit si ”San Diego Wisdom Scale” pentru a evalua nivelul de intelepciune al unui individ, intelepciunea fiind o trasatura cu o baza neurobiologica si psihosociala, deci, se poate modifica.

Specialistii au exclus rezultatele care indicau un grad mic de singuratate, deoarece este obisnuita si apare ocazional pe tot parcursul vietii adulte. Acestia au descoperit ca severitatea singuratatii si varsta au o relatie complexa, atingand varfuri specifice. Nu au existat diferente intre barbati si femei.

Efectele individuale si sociale ale singuratatii afecteaza sanatatea

Vivek Murphy, chirurg american, spune ca, in Statele Unite ale Americii, singuratatea este cauza unei crize a sanatatii publice mai puternica si mai dificila chiar decat consumul de tutun sau obezitatea.

Singuratatea este asociata cu orice lucru rau din viata noastra. Exemplele sunt multe, printre care sanatatea mintala fragila, abuzul de substante, tulburari cognitive si fizice, malnutritie, hipertensiune si probleme ale somnului.

Oamenii de stiinta au gasit o legatura si intre singuratate si intelepciune. Oamenii evaluati ca fiind intelepti aveau un risc mai scazut de a se simti singuri. Acest lucru se datoreaza comportamentelor ce definesc intelepciunea, precum empatia, compasiunea, reglementarea emotionala, sau reflectia asupra propriei persoane.

”Aceste constatari sugereaza ca trebuie sa ne gandim la singuratate intr-un mod diferit. Nu este vorba despre izolarea sociala, o persoană poate fi singura fara sa se simta singura, dar poate fi si alaturi de o multime de oameni in permanenta si, totusi, sa se simta singura. Oamenii trebuie sa fie in permanenta conectati cu alti oameni, care sa ii ajute sa devina mai intelepti. O societate mai inteleapta ar fi o societate mai fericita”, concluzioneaza Jeste.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Singuratatea are o conexiune puternica cu bolile psihice si fizice, iar intelepciunea poate fi un factor de protectie. Singuratatea, moderata sau severa, este simtita des de adulti, dar specialistii au descoperit ca exista trei perioade critice, si anume sfarsitul anilor 20, mijlocul anilor 50 si sfarsitul anilor 80, potrivit sciencedaily.com....
Potrivit unui nou studiu, realizat de un profesor de la Universitatea Chicago, singuratatea extrema poate creste riscul de moarte prematura in cazul persoanelor in varsta cu 14%. Aceste noi informatii pozitioneaza singuratatea extrema la acelasi nivel cu statutul socio-economic in ceea ce priveste cauzele decesului prematur. Cercetatorul a notat...