Publicat la: 
30/10/2018

interventie medicala

Fie ca e vorba de interventii chirurgicale majore la inima, fie ca e vorba despre medicamente pentru probleme minore, oamenii supraestimeaza beneficiile si subestimeaza riscurile unei varietati de proceduri medicale, potrivit sciencedaily.com.

Studiul a inclus 376 de adulti, fiind condus de profesorul Yaniv Hanoch, de la ”University of Plymouth School of Psychology” si a fost publicat in revista ”Risk Analysis”. Au fost mai multe scenarii ipotetice, participantii fiind rugati sa isi imagineze ca medicul lor le-a recomandat un tratament, fie ca este vorba despre un medicamente, despre o interventie chirurgicala stomatologica, o operatie la ureche sau la rinichi. De asemenea, au introdus si situatia ipotetica de a lua un medicament nou aparut pentru a-si trata o infectie a ochiului, o gaura in timpan, sau o afectiune a sangelui care le pune viata in pericol.

In cazul fiecarui scenariu, au fost furnizate informatii precise despre probabilitatea succesului (de exemplu salvarea unui dinte), dar si despre posibilele riscuri (de exemplu afectarea ficatului).

Participantilor li s-a cerut sa foloseasca o scara de la 0% la 100% pentru a-si exprima asteptarile in privinta beneficiilor si riscurilor. Rezultatele au demonstrat ca, in medie, oamenii au considerat ca vor avea mai multe beneficii, procentul in cazul dintelui fiind de 48%. Riscul perceput al efectelor secundare in cazul procedurii stomatologice, adica o posibila infectie a gingiilor, a fost de 46%:

Cea mai mare diferenta a fost in cazul operatiei de rinichi pentru o crestere benigna, unde riscul paraliziei, ca posibil efect secundar, a fost perceput 43%, comparativ cu riscul real de 53%.

”Rezultatele au fost foarte interesante. Am prezentat participantilor o gama larga de scenarii medicale fizice, psihologice si dentare, atat minore, cat si grave. Medicii trebuie sa se asigure ca pacientii nu subestimeaza riscurile unei interventii medicale si ca au asteptari realiste in privinta beneficiilor ce pot fi aduse de anumite proceduri”, spune Yaniv Hanoch.

”Participantii la studiu au avut la dispozitie un interval de probabilitate privind beneficiile sau efectele secundare ale unui tratament. Se pare ca acestia au fost extrem de optimisti in privinta rezultatului tratamentului. Au supraestimat beneficiile si au subestimat posibilele efecte secundare. Constatarile pot fi chiar ingrijoratoare pentru medici. Participantii sunt incurajati sa ia decizii doar dupa ce sunt pe deplin informati, dar studiul nostu demonstreaza ca asteptarile pacientilor nu sunt realiste de multe ori”, concluzioneaza Jonathan Rolison, lector in psihologie la Universitatea din Essex.

Sursa: www.sciencedaily.com

Adaugă comentariu nou