Publicat la: 
5/11/2018

legatura dintre fizic si personalitate

Cand cunoastem oameni noi, primele impresii legate de personalitatea lor pot fi influentate, cel putin partial, de forma corpului lor, potrivit unui nou studiu publicat in ”Psychological Science”, conform sciencedaily.com.

”Prin studiul nostru demonstram ca oamenii deduc o gama larga de trasaturi de personalitate doar privind caractersiticile fizice ale unui om. Stereotipurile legate de forma corpului pot influenta modul in care judecam oamenii necunoscuti, dar si felul in care interactionam cu ei. Intelegerea acestor prejudecati este importanta pentru a descoperi cum ne formam primele impresii”, spune Ying Hu, primul autor al studiului, psiholog, de la Universitatea din Texas.

Prin studiile anterioare s-a demonstrat faptul ca ne luam o cantitate considerabila de informatii sociale doar daca ne privim chipurile. Dar, pana in prezent, nu se stia daca are importanta si forma corpului.

”Ne-am dorit sa aflam daca tragem concluzii legate de personalitate si analizand forma corpului. Asta inseamna ca oamenii se uita la corpul unei persoane si isi dau seama ca aceasta este lenesa, entuziasta, sau iritabila?”, adauga Hu.

Echipa de specialisti a creat 140 de modele corporale realiste, dintre care 70 de barbati si alte 70 de femei. Acestea au fost create pe baza unor valori aleatorii a 10 dimensiuni diferite ale corpului, utilizand date din scanarile cu laser ale corpurilor umane reale.

Cum a decurs studiul?

76 de participanti au vizionat un set de modele corporale, fiecare corp fiind expus din doua unghiuri diferite, si au indicat daca cele 30 de cuvinte expuse pe ecran au fost potrivite pentru acel corp. Cuvintele expuse au reflectat dimensiunea trasaturilor de personalitate Big Five (o masura comuna a personalitatii, utilizate in cercetarea psihologica), considerate ca fiind pozitive sau negative. Cercetatorii au vrut sa vada daca participantii au asociat in mod constant trasaturi specifice cu anumite tipuri de corpuri.

Ce au descoperit specialistii?

Corpurile care aveau o greutate peste limita normala au fost asociate cu trasaturi negative, cum ar fi lenea si neglijenta, pe cand corpurile care aveau o greutate normala, sau chiar sub limita normala, au fost asociate cu trasaturi pozitive, cum ar fi increderea in sine si entuziasmul.

Mai mult, participantii au perceput corpurile feminine in forma de para si pe cele masculine cu umerii lati ca fiind asociate cu trasaturi precum extrovertit, usor de iritat si certaret. Corpurile feminine si masculine care aveau o forma mai rectangulara au fost asociate cu trasaturi pasive, precum timiditate si caldura.

”Acesta este primul studiu care ia in considerare rolul formei corpului in judecatile legate de personalitate”, spune Alice O'Toole, profesor la Universitatea din Texas.  

Autorii sustin ca tendinta de a deduce trasaturile de personalitate in functie de forma corpului este universala, dar rezultatele vor varia in functie de cultura, etnie si varsta. Pe viitor, isi propun sa ia in considerare si alti factori, precum atractivitatea si genul.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie, Psihoterapie

Chitescu Adriana,Psiholog
Psiholog
Psiholog
Nedelcu Elena,Medic Specialist
Medic Specialist
Psiholog

Articole similare

Barbatii care au anumite trasaturi de personalitate, care sunt extrovertiti, stabili emotional, constiinciosi si agreabili intretin relatii sexuale mai des si au mai multi copii, potrivit unui nou studiu, condus de specialistii de la ”QUT”, din Australia, conform eurekalert.org. Stephen Whyte si Ho Fai Chan, economisti comportamentali, au condus...
Cand cunoastem oameni noi, primele impresii legate de personalitatea lor pot fi influentate, cel putin partial, de forma corpului lor, potrivit unui nou studiu publicat in ”Psychological Science”, conform sciencedaily.com. ”Prin studiul nostru demonstram ca oamenii deduc o gama larga de trasaturi de personalitate doar privind caractersiticile...
Intr-un studiu celebru din 1972, oamenii de stiinta au oferit copiilor posibilitatea de a alege intre o singura bezea, primita in acel moment sau doua bezele, primite dupa 15 minute. Cercetarea a aratat ca cei care au asteptat au avut rezultate mai mari la teste in anii urmatori. Abilitatea de a amana satisfactiile are legatura si cu...
Alegerea hainelor pentru copiii gemeni/ Foto: dreamstime.com Desi nu exista nici un studiu stiintific despre efectele acestui obicei, psihologii sustin ca hainele reflecta personalitatea fiecaruia si ca a imbraca gemenii la fel duce la inhibarea identitatii. Comentati pe Forumul MedLive. Sunt frumosi si atrag privirile atunci cand sunt...
Cercetatorii de la Universitatea Northwestern au analizat datele a peste 1,5 milioane de oameni, care au completat chestionare, si au descoperit ca exista patru tipuri de personalitate, si anume ”obisnuit”, ”retinut”, ”egocentric” si ”model”. Acestea se bazeaza pe cinci trasaturi de baza: comportament nevrotic, extraversiune, sinceritate,...