Publicat la: 
20/12/2018

Cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Missouri au descoperit, printr-un nou studiu, ca oasele copiilor nascuti in ultimul secol ajung la maturitate mai repede. Mai exact, cu 10 luni mai devreme in cazul fetelor si cu sapte luni mai devreme in cazul baietilor, potrivit sciencedaily.com.

”Cercetarile demonstreaza ca varsta normala la care ajung oasele la maturitate s-a schimbat pe parcursul timpului”, declara Dana Duren, director de cercetare ortopedica.

Echipa de specialisti a evaluat radiografiile a 1000 de copii nascuti intre anii 1915 si 2006. Acestia s-au axat pe maini si pe incheieturi pentru a determina calendarul precis al inceputului si incheierii procesului de dezvoltare, numit fuziune epifizara.

”Ne-am concentrat pe fuziunea epifizara deoarece semnaleaza sfarsitul cresterii oaselor. Procesul incepe cand placa de crestere, adica cartilajul de la capatul osului, incepe sa conecteze capul osos la osul lung prin mici calcificari. La final, placa de crestere este atasata complet. Cand procesul este complet, se considera ca osul a ajuns la maturitate”, explica Duren, autorul prncipal al studiului.

Cum s-a desfasurat studiul?

Echipa a folosit radiografiile colectate in cadrul studiului ”Fels Longitudinal”, singura cercetare privind dezvoltarea umana, care a urmarit procesul de crestere al oaselor copiilor inca din anul 1915.

Care au fost rezultatele studiului?

 Rezultatele au demonstrat ca scheletul copiilor nascuti in anii 1990 atinge mai repede maturitatea, comparativ cu cei nascuti in anii 1930.

Aceste constatari au un impact direct asupra ajutorului medical oferit in cazul anumitor afectiuni pediatrice ortopedice, cum ar fi diferentele de lungime intre picioare, scolioza, dar si in privinta utilizarii hormonilor de crestere.

Momentul in care sunt tratate aceste afectiuni reprezinta cel mai important factor pentru a ajunge la un rezultat bun.

”In urma acestei cercetari, medicii vor trebui sa ia in considerare ca procesul de crestere al oaselor si-a schimbat durata, maturitatea fiind atinsa mai repede decat stiau ei”, atrage atentia Mel Boeyer, co-autorul studiului.

Oamenii de stiinta nu au reusit sa gaseasca cauzele acestui fenomen. Totusi, sugereaza ca un posibil factor ar fi expunerea precoce la hormoni.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Chirurgie pediatrica, ORTOPEDIE PEDIATRICA

Aprodu Sandu Gabriel,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Dan Daniela,Medic Specialist
Medic Specialist
Vlad Costel
Medic Specialist