Publicat la: 
22/05/2018

renuntare la fumat

Persoanele obeze sunt mult mai predispuse adoptarii obiceiului de a fuma si obisnuiesc sa fumeze mai mult decat persoanele aflate la o greutate optima, se constata intr-un studiu publicat recent in "British Medical Journal".

Noile constatari sugereaza ca obezitatea influenteaza comportamentul fumatorilor, ceea ce ar putea avea implicatii semnificative in domeniul sanatatii publice ce vizeaza reducerea prevalentei factorilor ce influenteaza fumatul, informeaza bmj.com.

Care este legatura dintre greutatea corporala si dependenta de tigari

Este cunoscut faptul ca fumatorii au o greutate corporala mai mica prin comparatie cu nefumatorii, insa cei dintai risca sa creasca in greutate dupa ce renunta la fumat. Cu toate acestea, fumatorii activi care fumeaza mai mult decat fumatorul obisnuit tind sa aiba o greutate mai mare.

Este adevarat ca dovezile genetice sugereaza existenta unei baze biologice comune comportamentelor ce descriu adictiile de substante, precum dependenta de nicotina si nivelul de energie resimtit de persoanele in cauza.

Daca studiile de specialitate vor ajunge la concluzia ca obezitatea influenteaza comportamentul dependentilor de nicotina, acest lucru ar putea avea implicatii semnificative in ceea ce priveste dezvoltarea de noi strategii de prevenire a adictiei ce vizeaza in special reducerea factorilor de risc ce duc la accentuarea acestei adictii.

In ce a constat studiul markerilor genetici asociati cu declansarea obezitatii cu rol in formarea comportamentului adictiv al fumatorilor

Pentru a intelege mai bine aceste asocieri, o echipa de oameni de stiinta francezi si britanici si-au propus sa analizeze care sunt markerii genetici asociati cu declansarea obezitatii ce joaca un rol direct cauzal in formarea comportamentului adictiv pe care il prezinta fumatorii. 

Pentru a realiza studiul de fata, cercetatorii au analizat variantele genetice ce influenteaza indicele de masa corporala, procentul de grasime corporala si circumferinta taliei in randul a 450 de mii de indivizi ale caror date medicale au fost colectate de specialistii de la Biobank din Marea Britanie si Consortiul Tobacco and Genetics (TAG) prin intermediul unei tehnici cunoscuta sub numele de randomizare mendeliana.

Ce este randomizarea mendeliana?

Analiza informatiilor genetice prin intermediul acestei metode reuseste sa evite unele dintre problemele ce afecteaza studiile observationale, astfel ca studiul de fata are rezultate precise ce pot fi luate ca baza pentru studiile viitoare.

O asociere ce este observata prin intermediul randomizarii mendeliane este, prin urmare, viabila pentru obtinerea unor rezultate ce indica prezenta unei relatii de tip cauzal.

Ce tipuri de comportament adictiv au analizat cercetatorii?

Oamenii de stiinta au analizat trei aspecte ce descriu comportament specific fumatorilor: fumatorii activi si fostii fumatori, numarul de tigari fumate pe zi si varsta la care s-au apucat de fumat fiecare participant la studiu.

Trebuie mentionat faptul ca varsta medie a participantilor din studiu a fost cea de 58 de ani.

Care sunt noile constatari?

Rezultatele analizei de specialitate arata ca fiecare crestere cu 4,6 kg/m2 a indicelui de masa corporala a fost asociata cu un risc crescut de cel putin 18% pentru consumul de tutun in randul fumatorilor.  

Fiecare crestere a indicelui de masa corporala a insemnat o crestere a frecventei fumatului cu cel putin o tigara pe zi, arata raportul cercetatorilor.

Rezultate similare au fost observate si in ceea ce priveste analiza procentului de grasime corporala si circumferinta taliei, atat in randul barbatilor, cat si in randul femeilor participante la studiu.

Asa cum se intampla in cazul analizei prin metoda mendeliana, cercetatorii au emis mai multe ipoteze ce nu exclud insa posibilitatea ca factorii sociodemografici sa fi influentat rezultatele studiului.

Cu toate acestea, concluziile studiului se bazeaza pe datele genetice colectate de la 450 de mii de subiecti, asa incat oamenii de stiinta sunt de parere ca studiul de fata ofera dovezi clare conform carora diferentele in indicele de masa corporala si distributia grasimii corporale pot influenta adoptarea aspectelor ce descriu comportamentul specific fumatorilor, inclusiv adoptarea acestui obicei, cresterea frecventei consumului si disponibilitatea renuntarii la fumat.

"Aceste rezultate subliniaza care este rolul obezitatii in initierea fumatului, precum si implicatiile pe care acest factor il poate avea asupra interventiilor ce tin de domeniul sanatatii publice cu scopul de a reduce prevalenta acestor factori de risc pentru sanatate," concluzioneaza autorii studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie

Medic Specialist
Tatomir Adina-Maria, Medic Primar Medicina de Urgenta, Medic Specialist
Medic Primar...
Frinculescu Simona,Medic Specialist Medicina Generala / Medicina de F
Medic Specialist...
Gavrilescu Cristina-Florentina,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Misterul din spatele faptului ca anumite persoane par sa aiba plamani sanatosi la varsta a treia, in ciuda faptului ca au fumat aproape intreaga lor viata adulta, a fost descifrat de cercetatorii din Marea Britanie, informeaza BBC, citat de Mediafax. Studiul, realizat pe un esantion de peste 50.000 de persoane, a aratat faptul ca anumite...
Efectul temperaturii apei asupra corpului / Foto: Photoxpress.com Se spune ca apa rece este unul dintre trucurile ce ajuta la arderea rapida a caloriilor accelerand metabolismul. Conform teoriei, temperatura scazuta a apei forteaza organismul sa consume energie pentru a o aduce la temperatura corpului. Astfel apar urmatoarele intrebari:...
Desi fumatul devine mai putin popular in multe parti ale lumii, numarul total de fumatori este in crestere, potrivit cifrelor globale. In 2012, 967 de milioane de persoane fumau in fiecare zi, spre deosebire de 1980, cand datele de la 187 de state, aratau ca exista 721 de milioane de fumatori. Cercetatorii au declarat pentru revista JAMA ca...
Romania se afla pe locul al treilea in Europa cu 50% din populatie supraponderala si 25% obeza, afirma lector dr. Lygia Alexandrescu, specialist in nutritie, intr-un comunicat de presa transmis duminica. Dupa cum arata statisticile Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", din Bucuresti, Romania a urcat pe locul al treilea al supraponderalilor...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Clemson au publicat un nou studiu, prin intermediul caruia au descoperit o conexiune intre o enzima asociata cu detoxifierea si obezitatea si boala ficatului gras non-alcoolic, in special la barbati. Specialistii au folosit soareci dezvoltati in laborator pentru a studia rolul enzimei Cyp2b in obezitate....