Publicat la: 
14/12/2017

Ochi lenes tratament realitate virtuala

Atunci cand semnalele din creier responsabile pentru controlul ochilor slabesc, activitatea unuia dintre ochi poate avea de suferit. Aceasta afectiune, numita ambliopie sau ochiul lenes, este de obicei tratata prin fortarea activitati ochiului bolnav, prin intermediul ochelarilor sau a exercitiilor pentru ochi.

Cele mai noi cercetari din domeniul tehnologiei realitatii augmentate arata ca aceasta discrepanta vizuala poate fi tratata mult mai usor. Constatarile sunt publicate in jurnalul Association for Psychological Science noteaza psychologicalscience.org.

"Noul sistem, ce foloseste realitatea augmentata, ajuta pacientii sa interactioneze cu lumea inconjuratoare, prin intermediul imaginilor procesate in timp real. Sistemul ofera imagini complementare fiecarui ochi in parte, fortand ochii sa utilizeze datele vizuale in mod cooperativ," explica Min Bao, cercetator in cadrul Chinese Academy of Sciences.

Sistemul este un tip special de realitate augmentata, ce permite ca imaginile captate din mediul inconjurator sa fie modificate inainte de a fi transmise observatorului. De asemenea, niciun element virtual nu este suprapus acestor imagini.

Cu toate acestea, folosirea realitatii augmentate pentru a modifica imaginile percepute de ochiul uman reuseste sa evite limitarile tratamentului traditional, observate in studiile de laborator.

"Realitatea augmentata permite editarea imaginilor mediului inconjurator, asa incat sistemul se integreaza usor cu viata cotidiana a pacientilor. Cateva sesiuni de trei ore de adaptare a ochilor la sistemul ce utilizeaza realitatea augmentata arata ca muschiul ocular a suferit imbunatatiri, ce au fost observate atunci cand participantii au revenit la mediul vizual normal, dupa efectuarea tratamentului," adauga autorul principal al studiului.

Pe parcursul experimentului, Bao si colegii sau au recrutat 10 adulti ce prezentau un dezechilibru interocular semnificativ. In timpul etapei de cinci zile adaptare la noul sistem vizual, pacientii au participat la o sesiune de trei ore zilnic pe parcursul caruia au purtat castile de realitate augumentata ce furnizau o versiune usor modificata a mediului inconjurator, in timp real.

Imaginile prezentate fiecarui ochi erau identice, cu exceptia unor parcele pixelate. Sesiunile de instructaj au fortat participantii sa evalueze in mod egal contributia fiecarui ochi pentru a putea procesa scena completa.

Dupa incheierea sesiunilor de instructaj, participantii s-au implicat in activitatile de zi cu zi, precum vizionarea de filme, jocurile video, luarea mesei si mersul pe jos.

Pentru a masura schimbarea la nivelul dominantei oculare de-a lungul timpului, cercetatorii efectuat un sondaj de opinie in randul participantilor, ce au furnizat date privitoare la faza de adaptare a ochilor, de la inceputul fiecarei sesiuni de pregatire si pana la finalul celor patru luni de studiu.

Datele au aratat schimbari legate de formarea dominantei oculare, conform carora stimulii manifestati la ochii sanatosi au devenit mai putin dominanti, sporind in mod eficient echilibrul intre cei doi ochi.

De asemenea, s-au constatat imbunatiri ale vederii chiar si dupa incheierea tratamentului, in cadrul analizelor efectuate in randul participantilor la doua si la patru luni de la studiu.

Cercetatorul Min Bao si colegii sau au lansat noua metoda de remodelare a dominantei oculare prin intermediul tehnologiei realitatii augmentate in urma cu trei ani, in cadrul conferintei Vision Sciences Society. Noua tehnologie ar putea avea implicatii deosebite intr-o varietate de domenii, inclusiv in oftalmologia clinica, neurostiinte, inginerie si dezvoltarea de noi produse.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Oftalmologie

Medic Specialist
Chifor Eriola,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Gherman Cristiana Florina,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 14

Articole similare

Alcoolismul ar putea fi tratat in curand cu ajutorul unei terapii speciale care foloseste tehnologii de realitate virtuala, potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta din Coreea de Sud, noteaza Mediafax. In ultimii ani, numarul cercetarilor care au vizat mecanismele aflate in spatele dependentei de alcool a crescut foarte mult, iar...
Sunt extrem de variati corespunzand multitudinii de agenti din mediu care agreseaza organismul sau prezentei altor afectiuni: cardiace, pulmonare, diabet,etc. Daca prezentati unul din urmatoarele simptome inseamna ca puteti avea o problema oculara si trebuie sa va adresati medicului oftalmolog: ochi rosu, senzatie de corp strain, durere,...
In direct din sala de operatie / Foto: MedLive.ro Interventia chirurgicala pentru corectia strabismului, realizata de dr. Luminita Teodorescu si dr. Irina Velcea, s-a incheiat. Vezi inregistrarea operatiei si asculta interviul inregistrat in Studioul HotNews.ro cu dr. Oana Andrei. Strabismul este definit ca deviatia axei vizuale a unui ochi,...
Atunci cand semnalele din creier responsabile pentru controlul ochilor slabesc, activitatea unuia dintre ochi poate avea de suferit. Aceasta afectiune, numita ambliopie sau ochiul lenes, este de obicei tratata prin fortarea activitati ochiului bolnav, prin intermediul ochelarilor sau a exercitiilor pentru ochi. Cele mai noi cercetari din domeniul...
"Bebelusul meu de numai cinci luni a fost diagnosticat cu cataracta subcapsulara posterioara. Urmeaza operatia de implant de cristalin, recuperarea, ochelarii... o viata privita prin lentile." (Alexandra, 31 de ani) "In urma unui tratament indelungat cu cortizon, vederea mi-a slabit. Am ajuns la oftalmolog, unde diagnosticul a fost simplu:...