Publicat la: 
14/12/2017

Ochi lenes tratament realitate virtuala

Atunci cand semnalele din creier responsabile pentru controlul ochilor slabesc, activitatea unuia dintre ochi poate avea de suferit. Aceasta afectiune, numita ambliopie sau ochiul lenes, este de obicei tratata prin fortarea activitati ochiului bolnav, prin intermediul ochelarilor sau a exercitiilor pentru ochi.

Cele mai noi cercetari din domeniul tehnologiei realitatii augmentate arata ca aceasta discrepanta vizuala poate fi tratata mult mai usor. Constatarile sunt publicate in jurnalul Association for Psychological Science noteaza psychologicalscience.org.

"Noul sistem, ce foloseste realitatea augmentata, ajuta pacientii sa interactioneze cu lumea inconjuratoare, prin intermediul imaginilor procesate in timp real. Sistemul ofera imagini complementare fiecarui ochi in parte, fortand ochii sa utilizeze datele vizuale in mod cooperativ," explica Min Bao, cercetator in cadrul Chinese Academy of Sciences.

Sistemul este un tip special de realitate augmentata, ce permite ca imaginile captate din mediul inconjurator sa fie modificate inainte de a fi transmise observatorului. De asemenea, niciun element virtual nu este suprapus acestor imagini.

Cu toate acestea, folosirea realitatii augmentate pentru a modifica imaginile percepute de ochiul uman reuseste sa evite limitarile tratamentului traditional, observate in studiile de laborator.

"Realitatea augmentata permite editarea imaginilor mediului inconjurator, asa incat sistemul se integreaza usor cu viata cotidiana a pacientilor. Cateva sesiuni de trei ore de adaptare a ochilor la sistemul ce utilizeaza realitatea augmentata arata ca muschiul ocular a suferit imbunatatiri, ce au fost observate atunci cand participantii au revenit la mediul vizual normal, dupa efectuarea tratamentului," adauga autorul principal al studiului.

Pe parcursul experimentului, Bao si colegii sau au recrutat 10 adulti ce prezentau un dezechilibru interocular semnificativ. In timpul etapei de cinci zile adaptare la noul sistem vizual, pacientii au participat la o sesiune de trei ore zilnic pe parcursul caruia au purtat castile de realitate augumentata ce furnizau o versiune usor modificata a mediului inconjurator, in timp real.

Imaginile prezentate fiecarui ochi erau identice, cu exceptia unor parcele pixelate. Sesiunile de instructaj au fortat participantii sa evalueze in mod egal contributia fiecarui ochi pentru a putea procesa scena completa.

Dupa incheierea sesiunilor de instructaj, participantii s-au implicat in activitatile de zi cu zi, precum vizionarea de filme, jocurile video, luarea mesei si mersul pe jos.

Pentru a masura schimbarea la nivelul dominantei oculare de-a lungul timpului, cercetatorii efectuat un sondaj de opinie in randul participantilor, ce au furnizat date privitoare la faza de adaptare a ochilor, de la inceputul fiecarei sesiuni de pregatire si pana la finalul celor patru luni de studiu.

Datele au aratat schimbari legate de formarea dominantei oculare, conform carora stimulii manifestati la ochii sanatosi au devenit mai putin dominanti, sporind in mod eficient echilibrul intre cei doi ochi.

De asemenea, s-au constatat imbunatiri ale vederii chiar si dupa incheierea tratamentului, in cadrul analizelor efectuate in randul participantilor la doua si la patru luni de la studiu.

Cercetatorul Min Bao si colegii sau au lansat noua metoda de remodelare a dominantei oculare prin intermediul tehnologiei realitatii augmentate in urma cu trei ani, in cadrul conferintei Vision Sciences Society. Noua tehnologie ar putea avea implicatii deosebite intr-o varietate de domenii, inclusiv in oftalmologia clinica, neurostiinte, inginerie si dezvoltarea de noi produse.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Oftalmologie

Barar Aurelian,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 14

Articole similare

Imagineaza-ti un viitor in care oamenii manifesta empatie fata de mediul inconjurator si oamenii din jur, in care reusim sa alegem cu usurinta un stil de viata mai sanatos. Este un viitor pe care tehnologia VR ne-ar putea ajuta sa il cream. Medicina preventiva incearca sa educe cu privire la efectele unui stil de viata nesanatos, din care fac...
Primul consult oftalmologic se poate face la orice varsta / Foto: Reuters Multe probleme oftalmologice debuteaza inca din copilarie. Unele se corecteaza prin purtarea ochelarilor, altele necesita interventie chirurgicala. Esential in toate aceste situatii este consultul medical, de la primele semne, care uneori apar din primele luni de viata. "...
"Bebelusul meu de numai cinci luni a fost diagnosticat cu cataracta subcapsulara posterioara. Urmeaza operatia de implant de cristalin, recuperarea, ochelarii... o viata privita prin lentile." (Alexandra, 31 de ani) "In urma unui tratament indelungat cu cortizon, vederea mi-a slabit. Am ajuns la oftalmolog, unde diagnosticul a fost simplu:...
Atunci cand semnalele din creier responsabile pentru controlul ochilor slabesc, activitatea unuia dintre ochi poate avea de suferit. Aceasta afectiune, numita ambliopie sau ochiul lenes, este de obicei tratata prin fortarea activitati ochiului bolnav, prin intermediul ochelarilor sau a exercitiilor pentru ochi. Cele mai noi cercetari din domeniul...
Imagineaza-ti cum ar fi daca inainte de a merge la spital poti vedea cum se realizeaza operatia, cat va dura si ce se intampla in corpul tau in timpul interventiei. Poate esti curios sa vezi cum e intr-o sala de operatie, fara sa ai o problema medicala. Ce fac doctorii si asistentii medicali imbracati in albastru sau verde? Pentru prima data in...