Publicat la: 
15/04/2020

Ce sunt insomniile? 

Tulburari ale somnului, manifestate prin dificulatati in a adormi, somn de scurta durata sau de slaba calitate.

Pe termen mediu si lung, insomniile contribuie la starea acuta de oboseala, dificultati de concentrare, cresterea nivelului de anxietate.

De asemenea, lipsa somnului are efecte si asupra functionarii optime a organelor.

De ce este important sa ne odihnim? 

Pandemia a schimbat unele comportamente, provocand anumite dezechilibre in corp (activitate fizica redusa, interactiune umana scazuta etc.), insa putem echilibra balanta printr-un somn sanatos.

Este foarte important sa fim odihniti, pe cat putem, asa cum trebuie, pentru a ne pastra organismele sanatoase, astfel incat acestea sa faca fata tuturor provocarilor care ne asteapta in aceasta perioada.

Ce putem face pentru un somn sanatos? 

Dr. Vlad Stroescu, medic psihiatru in cadrul Centrului de Psihiatrie si Psihoterapie MindCare, parte a grupului MedLife, prezintă 5 sfaturi pentru igiena somnului în această perioada.

1. Nu uita sa faci miscare

Desi momentan nu mai poti avea acelasi program activ pe care il aveai inainte, este foarte important ca in aceasta perioada sa nu renunti la exercitiile fizice.

2.  Respecta ciclul zi/noapte

Nu transforma zilele in nopti si nici invers. Profita cat mai mult de lumina naturala pe timpul zilei, chiar daca ca acest lucru inseamna expunerea doar pe balcon sau pe terasa casei si incearca sa eviti cat de mult poti lumina artificiala seara.

3. Incearca sa ai o disciplina a somnului

Este foarte usor ca in perioada aceasta in care stai mai mult acasa disciplina somnului sa aiba de suferit. Respecta, pe cat posibil, un program de somn, cu intervale orare prestabilite, asa cum il aveai si atunci cand mergeai in fiecare dimineata la serviciu.

4. Evita alcoolul si substantele psihotrope

Somniferele si in general, substantele psihotrope sunt de evitat pentru ca nu sunt sanatoase.

5. Inceaca sa reduci nivelul de stres 

Stresul este cel mai mare inamic al somnului, iar insomniile nu trebuie sa reprezinte un factor de stres suplimentar. Atunci cand nu dormi e bine sa te dai jos din pat, astfel incat sa poti percepe patul ca pe un loc de odihna, nu ca pe un front de batalie cu somnul.

#ladatorie #mediciiMedlife #alaturidevoi #izolatidarimpreuna

 

Specialitate: 
Medic: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihiatrie

Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist
Psihiatru

Articole similare

Daca ati petrecut prea multe nopti cu ochii in tavan pentru ca nu puteati adormi, nu trebuie sa apelati neaparat la somnifere. Incercati sa va schimbati gustarea de seara. Care sunt alimentele benefice pentru un somn mai bun si mai odihnitor? 1. Lapte Un pahar de lapte cald inainte de somn va poate ajuta sa adormiti mai bine. Laptele este bogat...
Ce sunt insomniile?  Tulburari ale somnului, manifestate prin dificulatati in a adormi, somn de scurta durata sau de slaba calitate. Pe termen mediu si lung, insomniile contribuie la starea acuta de oboseala, dificultati de concentrare, cresterea nivelului de anxietate. De asemenea, lipsa somnului are efecte si asupra functionarii optime a...
Noile tehnologii ne intrerup din activitatile noastre curente / Foto: Captura YouTube Esti cu ochii cufundati intr-un document lung si important. Simti ca nu te poti concentra si asta nu pentru ca ceea ce citesti ar fi plictisitor, ci fiindca undeva, intr-un colt al privirii, vezi o lumina rosie intermitenta, care iti "cere", disperata, atentia...
  ▶ Ce este o masca de protectie ▶ Tipuri masti de protectie ▶ Avantajele purtarii unei masti de protectie ▶ Cand si cine trebuie sa poarte masca de protectie ▶ Cum purtam corect masca de protectie ▶ De unde achizitionam masca de protectie  Mastile de protectie pot arata la fel, dar stii intr-adevar ce porti? Calitatea produsului, materialele din...
Cercetatorii de la Institutul de Neurostiinte din Olanda au descoperit ca exista cinci tipuri de insomnie. Studiul a fost publicat in revista ”The Lancet Psychiatry” si sugereaza ca aceasta descoperire ar putea promova noi tehnici de interventie, potrivit eurekalert.org. Una din zece persoane sufera de insomnie cronica, fiind cea de-a doua cea...