Publicat la: 
24/04/2020

Pana in prezent, s-a observat ca pacientii cu patologii oncologice nu prezinta un risc mai mare de infectare cu noul coronavirus, comparativ cu restul populatiei.

Insa, odata contactat virusul, acestia pot dezvolta forme mai severe ale bolii COVID-19.

Pacientii oncologici sunt o categorie vulnerabila?

Da, din cauza starii de imunodeficienta, indusa atat de afectiunea de care sufera, cat si de tratamentul pe care il urmeaza. Astfel, pe fondul unui sistem imunitar slabit, exista un risc mai mare de a dezvolta forme mai grave ale infectiilor respiratorii cauzate de diverse virusuri, printre care si noul tip de coronavirus.

Sfaturi esentiale pentru siguranta pacientilor oncologici in perioada pandemiei, oferite de Dr. Mihai Ciochinaru, medic oncolog MedLife.

  • Masuri de protectie suplimentare

Regulile de protectie si igiena trebuie respectate cu strictete. Spalatul pe maini, folosirea mastilor si a manusilor de protectie, dezinfectarea suprafetelor cu care intrati in contact sunt esentiale. De asemenea, este nevoie de respectarea distantarii fata de ceilalti pacienti, dar si fata de alte persoane care pot prezenta un risc pentru dvs. (ex: persoane din familie care intra in contact cu un numar mare de oameni).

  • Evitarea schimbarii schemei de tratament

Modificarea schemei de tratament poate genera un grad suplimentar de imunodepresie pentru pacientii oncologici. De aceea, pe perioada pandemiei, tratamentul oncologic, fie ca este vorba de chimioterapie, imunoterapie sau radioterapie, nu trebuie schimbat sau intrerupt.

  • Adaptarea tratamentului la nevoie

Tratamentele oncologice si chirurgia oncologica reprezinta urgente medicale, care nu suporta amanare. Pacientii care sufera de astfel de afectiuni trebuie tratati, in ciuda situtiei epidemiologice speciale, fara limitarea accesului in clinicile sau in ambulatoriile de specialitate.

Masuri de siguranta pentru pacientii oncologici in unitatile MedLife

In aceasta perioada, toate centrele MedLife de tratament oncologic functioneaza in conditii de maxima siguranta, fiind puse in aplicare masuri stricte de preventie si protectie si actiuni ample de testare impotriva COVID-19, astfel:

  • Se testeaza in mod regulat echipele medicale care intra in contact cu pacientii oncologi in centrele noastre de chimioterapie din Bucuresti, Craiova, Sibiu si Brasov si in centrul de radioterapie din Sibiu.
  • Sunt testati toti pacientii care urmeaza tratament oncologic, chiar daca sunt asimptomatici
  • Sunt testati toti pacientii oncologici inainte de interventii chirurgicale, chiar daca sunt asimptomatici

#ladatorie #mediciiMedlife #alaturidevoi #izolatidarimpreuna

 

Specialitate: 
Medic: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Primar
Ciausu Gabriela,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Autor: Dr. Vasilescu Roxana, Medic Sef Laborator MedLife Grivita, Bucuresti ▶Programare online testare Covid-19  SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2) aparține familiei Coronaviridae, grupului beta-coronavirusuri. Coronavirusurile sunt virusuri anvelopate, de tip ARN monocatenar cu dimensiuni mari, de cca 125 nm. Genomul...
Infectia cu noul coronavirus, SARS-CoV-2, care determina boala numita COVID-19, are mai multe fatete.  Pe de-o parte, exista foarte multe persoane infectate care sunt asimptomatice sau au simptome minore, care mimeaza foarte bine o infectie de cai respiratorii.  Pe de alta parte, exista si pacienti cu forme severe, care pot evolua spre...
Autor: Dr. Mihai Ciochinaru, Medic specialist oncologie medicala Markeri tumorali - informatii generale Markerii tumorali sunt substante, in majoritatea lor proteine, care sunt produse de catre celulele tumorale insesi sau uneori de catre organismal uman, ca reactie de raspuns la prezenta celulelor tumorale. Aceste substante pot fi detectate in...
Am fost diagnosticat cu cancer. Trei operatii, un an de chimioterapie, zeci de sedinte de cobalto. Se pare ca am scapat. (...) La noi, omul ajunge la doctor cand cancerul deja a luat proportii. Altii se duc la doctor din prima si tot nu supravietuiesc... 70% din bolnavii de cancer ajung la spital abia in ultimele stadii. In primele doua stadii...
Infectia cu noul coronavirus, SARS-CoV-2, care determina boala numita COVID-19, are mai multe fatete.  Pe de-o parte, exista foarte multe persoane infectate care sunt asimptomatice sau au simptome minore, care mimeaza foarte bine o infectie de cai respiratorii.  Pe de alta parte, exista si pacienti cu forme severe, care pot evolua spre...