Publicat la: 
24/04/2020

Pana in prezent, s-a observat ca pacientii cu patologii oncologice nu prezinta un risc mai mare de infectare cu noul coronavirus, comparativ cu restul populatiei.

Insa, odata contactat virusul, acestia pot dezvolta forme mai severe ale bolii COVID-19.

Pacientii oncologici sunt o categorie vulnerabila?

Da, din cauza starii de imunodeficienta, indusa atat de afectiunea de care sufera, cat si de tratamentul pe care il urmeaza. Astfel, pe fondul unui sistem imunitar slabit, exista un risc mai mare de a dezvolta forme mai grave ale infectiilor respiratorii cauzate de diverse virusuri, printre care si noul tip de coronavirus.

Sfaturi esentiale pentru siguranta pacientilor oncologici in perioada pandemiei, oferite de Dr. Mihai Ciochinaru, medic oncolog MedLife.

  • Masuri de protectie suplimentare

Regulile de protectie si igiena trebuie respectate cu strictete. Spalatul pe maini, folosirea mastilor si a manusilor de protectie, dezinfectarea suprafetelor cu care intrati in contact sunt esentiale. De asemenea, este nevoie de respectarea distantarii fata de ceilalti pacienti, dar si fata de alte persoane care pot prezenta un risc pentru dvs. (ex: persoane din familie care intra in contact cu un numar mare de oameni).

  • Evitarea schimbarii schemei de tratament

Modificarea schemei de tratament poate genera un grad suplimentar de imunodepresie pentru pacientii oncologici. De aceea, pe perioada pandemiei, tratamentul oncologic, fie ca este vorba de chimioterapie, imunoterapie sau radioterapie, nu trebuie schimbat sau intrerupt.

  • Adaptarea tratamentului la nevoie

Tratamentele oncologice si chirurgia oncologica reprezinta urgente medicale, care nu suporta amanare. Pacientii care sufera de astfel de afectiuni trebuie tratati, in ciuda situtiei epidemiologice speciale, fara limitarea accesului in clinicile sau in ambulatoriile de specialitate.

Masuri de siguranta pentru pacientii oncologici in unitatile MedLife

In aceasta perioada, toate centrele MedLife de tratament oncologic functioneaza in conditii de maxima siguranta, fiind puse in aplicare masuri stricte de preventie si protectie si actiuni ample de testare impotriva COVID-19, astfel:

  • Se testeaza in mod regulat echipele medicale care intra in contact cu pacientii oncologi in centrele noastre de chimioterapie din Bucuresti, Craiova, Sibiu si Brasov si in centrul de radioterapie din Sibiu.
  • Sunt testati toti pacientii care urmeaza tratament oncologic, chiar daca sunt asimptomatici
  • Sunt testati toti pacientii oncologici inainte de interventii chirurgicale, chiar daca sunt asimptomatici

#ladatorie #mediciiMedlife #alaturidevoi #izolatidarimpreuna

 

Specialitate: 
Medic: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Oprea Carmen,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Pentru o buna si corecta informare a pacientilor Dr. Silvia Barbulescu, medic specialist chirurgie generala & chirurgie mamara, listeaza cele mai importante aspecte ce trebuie stiute daca suferim de cancer mamar. 1. SA PASTREZE LEGATURA CU MEDICUL CURANT (prin TELEMEDICINA) Este cel putin alarmant pentru pacientii cu afectiuni grave de...
  ▶ Ce este o masca de protectie ▶ Tipuri masti de protectie ▶ Avantajele purtarii unei masti de protectie ▶ Cand si cine trebuie sa poarte masca de protectie ▶ Cum purtam corect masca de protectie ▶ De unde achizitionam masca de protectie  Mastile de protectie pot arata la fel, dar stii intr-adevar ce porti? Calitatea produsului, materialele din...
Pana in prezent, s-a observat ca pacientii cu patologii oncologice nu prezinta un risc mai mare de infectare cu noul coronavirus, comparativ cu restul populatiei. Insa, odata contactat virusul, acestia pot dezvolta forme mai severe ale bolii COVID-19. Pacientii oncologici sunt o categorie vulnerabila? Da, din cauza starii de imunodeficienta,...
O imunitate puternica reprezinta cea mai buna bariera impotriva oricarui virus, inclusiv a noului coronavirus. O modalitate de a intari rezistenta organismului este miscarea fizica, realizata in mod constant. Mai mult, exercitiile fizice contribuie si la mentinerea unui tonus psihic bun, atat de necesar in aceasta perioada. Cum ne mentinem in...
Dr. Georgeta Vremes / Foto: MedLive.ro Specialitatea: Oncologie Grad profesional: Medic Specialist Competente: Oncologie medicala, ecografie generala, ultrasonografie clinica. Activitate stiintifica: Certificare europeana in Oncologie Medicala-2007; Participari la congrese nationale si internationale; Coautor la numeroase articole in reviste...