Subvarianta Omicron BA.5 a virusului SARS-CoV-2: ce trebuie să știi

Coronavirus
23 August 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
subvarianta omicron ba5 a virusului sarscov2 ce trebuie sa stii

Despre subvarianta BA.5 a virusului SARS-CoV-2

De la momentul depistării și până în prezent, virusul SARS-CoV-2 a suferit numeroase mutații până a ajuns la varianta Omicron. Inițial, această tulpină a avut trei subvariante: BA.1, BA.2 și BA.3, toate apărute la sfârșitul lunii noiembrie 2021.

La începutul anului 2022 a fost descoperită subvarianta BA.4, iar o lună mai târziu (februarie) a fost identificată o nouă tulpină, aproape identică, BA.5.

Toate aceste subvariante au fost depistate în Africa de Sud și au provocat un număr uriaş de îmbolnăviri – o pandemie. Rapiditatea transmiterii, simptomele bolii şi gradul ridicat de mortalitate în urma infectării au atras atenția cercetătorilor.

Mutaţiile virusului nu s-au oprit aici şi variante noi apar în permanenţă. Aceste procese nu pot fi prevenite sau prevăzute şi, cu cât numărul infectărilor este mai mare, cu atât un virus va suferi mai multe mutații. Totuşi, studiile realizate până acum au demonstrat că tulpina Omicron este o versiune mai puţin agresivă a virusului SARS-CoV-2, provocând mai puține îmbolnăviri și decese, comparativ cu tulpina precedentă, Delta.

În prezent, oamenii de știință încă studiază subvarianta Omicron BA.5, iar datele arată că numărul persoanelor spitalizate este în scădere comparativ cu începutul pandemiei, potrivit celor de la Centrul de Control și Prevenție a Bolilor din Statele Unite (CDC).

Virusologii deja vorbesc despre o nouă variantă BA2.75 apărută în luna iunie 2022 în India, Statele Unite și în alte țări. Se crede că această mutaţie este extrem de contagioasă și că ar putea provoca un nou val pandemic. Pentru moment însă, Organizația Mondială a Sănătății nu a numit încă BA2.75 o variantă îngrijorătoare.

Subvarianta Omicron BA.5 a virusului SARS-CoV-2: simptome

Raportările timpurii au indicat că, în mare măsură, noile cazuri de îmbolnăvire cu subvarianta Omicron BA.5 au simptomatologia diferită față de alte tulpini şi se concentrează mai mult pe afectarea căilor respiratorii superioare.

Pacienții, cei mai mulți dintre ei tineri și foarte tineri, au prezentat o stare de oboseală severă ca simptom general şi numai 16% dintre cazurile de îmbolnăvire au raportat pierderea gustului sau a mirosului.

Conform datelor făcute publice de Agenţia Naţională de Sănătate Publică din Franţa, la infectarea cu Omicron subvarianta BA.5, simptomele sunt însă mult mai intense, comparativ cu BA.1 şi BA.2.

Febră

Febra este un simptom frecvent printre bolnavii de COVID-19 şi apare la 56% dintre cazurile de infectare cu subvarianta Omicron BA.5, la fel cum s-a întâmplat și în valurile anterioare provocate de BA.1 și BA.2. Totuși, modul de manifestare a acestui simptom diferă, este unul al extremelor, în sensul că pacientul fie poate constata doar o creștere ușoară a temperaturii corporale, fie poate manifesta o febră severă, însoțită de frisoane. Durata acestei simptomatologii variază de la 5 până la 10-14 zile.

Oboseală

În cazul infectării cu subvarianta BA.5, starea generală de rău și oboseală debutează mult mai devreme decât la celelalte tulpini. Ea este prezentă la 7 din 10 pacienți (72% din cazuri) diagnosticați cu această afecțiune. De regulă, acest simptom este prezent mai ales în cazul pacienților tineri și foarte tineri, potrivit cercetătorului Lauren Ferrante, de la Yale Medicine.

Tulburări digestive

Persoanele infectate cu Omicron subvarianta BA.5 pot prezenta și tulburări digestive, reprezentate de greață și vărsături. Acestea se manifestă la 17% dintre pacienți și sunt însoțite adesea și de diaree.

subvarianta omicron ba5 a virusului sarscov2 ce trebuie sa stii

Pierderea gustului și a mirosului

Pierderea gustului și a mirosului era unul dintre semnele caracteristice ale infectării cu virusul SARS-CoV-2, indiferent de tulpină. În cazul subvariantei Omicron BA.5, acest simptom s-a redus destul de mult și doar 16% dintre persoanele infectate au mai raportat anosmie (pierderea gustului) şi ageuzie (pierderea mirosului).

Manifestări respiratorii

Uneori, simptomele pentru infectarea cu Omicron subvarianta BA.5 pot fi confundate cu ușurință cu cele ale unei gripe, precum: dureri în gât (38%), tuse (56%), scurgeri nazale (49%), dificultăți de respirație (14%). Explicația pentru aceste simptome este că această nouă tulpină a virusului se manifestă la nivelul tractului respirator superior. De aceea, cei mai mulți dintre pacienți cred că au contractat un virus gripal.

Dureri de cap (cefalee)

Jumătate dintre pacienții infectați cu subvarianta Omicron BA.5 au semnalat dureri de cap. De regulă, cefaleea este pusă pe seama stării de oboseală severă resimțită încă de la debutul bolii. În acest caz, este recomandată o testare antigen preventivă pentru a avea un diagnostic clar.

Transpirații nocturne

Transpirațiile nocturne manifestate în timpul infecției cu subvarianta BA.5 a Omicron pot fi foarte puternice, astfel încât pacienții se trezesc chiar cu pijamaua udă, susține Luke O’Neill, profesor de imunologie la Trinity College Dublin, Irlanda, într-un interviu pentru Newstalk.

Dureri musculare (mialgie)

Durerile musculare apar în 4 din 10 cazuri de infectare cu subvarianta Omicron BA.5. Pacienții pot manifesta dureri localizate la nivelul spatelui sau generalizate, la nivelul întregului corp. Senzația descrisă de pacienți este ca fiind una de febră musculară puternică.

Erupții cutanate

Acest simptom este specific mai ales copiilor. Erupţiile apar brusc, la câteva zile de la infectare și se manifestă prin mâncărime și înroșire a pielii.

Conjunctivită

Conjunctivita este o manifestare neobișnuită a infectării cu subvariantele Omicron, iar Academia Americană de Oftalmologie (AAO) susține că acest simptom este întâlnit la maximum 3% dintre cazuri. Pacienții manifestă o inflamație oculară cu înroșire și lăcrimarea ochilor, mâncărimi, senzație de corp străin și usturimi. Uneori, pacienții pot prezenta sensibilitate la lumină (fotofobie) și secreții oculare.

subvarianta omicron ba5 a virusului sarscov2 ce trebuie sa stii

Cum se diagnostichează subvarianta Omicron BA.5 a virusului SARS-CoV-2?

Diagnosticarea subvariantei BA.5 este făcută de un medic infecționist pe baza simptomatologiei, la care se adaugă și testul RT-PCR, metodă de diagnostic folosită și pentru celelalte variante ale virusului SARS-CoV-2 de până acum.

De asemenea, persoanele care prezintă simptome specifice infectării cu acest virus, indiferent de tulpină sau subvariantă, pot face și o primă autodiagnosticare cu ajutorul testelor antigen. Diagnosticul final, însă, este pus tot de medicul infecţionist.

Tratamentul infecției cu subvarianta Omicron BA.5 a virusului SARS-CoV-2

Pentru moment, nu există un tratament clar pentru subvarianta Omicron BA.5 a virusului SARS-CoV-2, dar oamenii de știință lucrează pentru a stabili cât de eficiente sunt tratamentele deja existente și folosite pentru celelalte tulpini. Sunt testate atât tratamentele cu anticorpi monoclonali, cât și cele cu anticorpi non-monoclonali, pentru a vedea care sunt mai eficiente împotriva acestei subvariante a coronavirusului.

Cercetătorii au observat, de asemenea, că BA.4 și BA.5 au capacitatea de a eluda unii dintre anticorpii produși de vaccinurile deja cunoscute, inclusiv cele pentru varianta Omicron. Un studiu publicat la începutul lunii iulie 2022 în revista ‘Nature’, care are la bază cercetări de laborator făcute de o echipă de la Universitatea Columbia din New York City, a demonstrat că subvariantele BA.4 si BA.5 sunt de patru ori mai rezistente la anticorpii obținuți din trei doze de vaccin comparativ cu BA.2.

De aceea, un comitet de experți ai FDA (Departamentul de Sănătate din Statele Unite) a recomandat actualizarea serurilor de rapel pentru subvariantele Omicron BA.5 și BA.4, cu scopul de a le scoate pe piață în cursul acestui an (n.r. 2022).

Așadar, vaccinarea rămâne o armă importantă împotriva virusului, chiar dacă nu este atât de eficientă în oprirea noilor tulpini.

Complicații

Complicațiile la COVID-19 apar cel mai frecvent în cazul reinfectărilor și sunt cunoscute sub numele de Long Covid. Acestea constau în apariția unor simptome prelungite după o infectare severă:

  • probleme de concentrare sau de memorie;
  • oboseală extremă;
  • palpitații;
  • dificultăți în respirație;
  • dureri articulare;
  • dureri de cap ori abdominale;
  • insomnie;
  • depresie;
  • erupții cutanate.

Subvarianta Omicron BA.5 a virusului SARS-CoV-2: prevenție

Cea mai ușoară și la îndemână metodă de prevenție a infectării este purtarea măștii de protecție oriunde este necesar. Indicațiile specialiștilor sunt, pentru moment, îndreptate doar pentru spațiile închise aglomerate, dar persoanele din categoriile de risc (peste 65 de ani, cu boli cronice sau copiii de peste 2 ani) pot purta mască de protecție în orice împrejurare pe care o consideră un pericol. De asemenera, buna ventilare a spațiilor și distanțarea socială reprezintă un mijloc de prevenție important în răspândirea bolii.

Pacienții care bănuiesc că ar fi purtători ai virusului este bine să se autoizoleze imediat pentru a-i proteja pe cei din jur, iar apoi să se autotesteze cu ajutorul testelor antigen care vor arăta dacă există sau nu o infecție recurentă. În cazul unui rezultat pozitiv este indicată o vizită la medicul de familie.

Nu trebuie uitat nici banalul spălat pe mâini cu apă și săpun, cea mai bună metodă de prevenție pentru toate bolile, nu numai pentru COVID-19.

Și vaccinarea completă, dar și efectuarea rapelurilor oferă protecție față de noile tulpini sau subvariante ale coronavirusului.

Bibliografie

  1. Katella, Kathy. “Omicron and BA.5: A Guide to What We Know.” Yale Medicine, Yale Medicine, 6 July 2022, www.yalemedicine.org
  2. CDC. “Omicron Variant: What You Need to Know.” Centers for Disease Control and Prevention, 29 July 2022, www.cdc.gov
  3. Xaillé, Anne. “Symptômes Covid BA.5 (Août 2022) : Incubation, Durée, Les plus Fréquents.” Topsante.com, Topsante, Aug. 2022, www.topsante.com

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării