Intervenție deosebită în cazul unui adenocarcinom apendicular cu dr. Dumitru Pocreață

„Dr. Pocreață, un medic care ne-a salvat pe amândoi”
Daniel Emil Ionașcu are 57 de ani și este inginer. Până acum doi ani, bărbatul originar din Constanța a avut o viață normală și frumoasă, fără probleme medicale. Avea grijă la alimentație, nu consuma alcool și nu fuma. Doar că, în februarie 2023, s-a trezit cu o durere în partea dreaptă a abdomenului, motiv pentru care a mers pentru analize la un spital din Constanța. Diagnosticul primit: colon iritabil cauzat de stres. Conștiincios, domnul Ionașcu s-a tratat pentru acest diagnostic și, după o lună, durerile au cedat. Totul a fost bine până în decembrie 2024 când simptomele au reapărut. „Era perioada Crăciunului și am pus pe seama faptului că toată lumea mănâncă mai mult de Sărbători. Soțul meu este înnebunit după o anumită prăjitură pe care a mâncat-o din belșug și am dat vina pe ea“, povestește Diana Ionașcu, soția pacientului. Durerile localizate în aceeași parte dreapta a abdomenului erau însoțite de scaune moi. Mai mult, durerile surde la început s-au acutizat. Cedau la tratament medicamentos, dar la câteva zile, apăreau din nou. Nimic nu anunța furtuna care avea să fie, mai ales că Daniel Ionașcu, om responsabil, își făcea regulat analizele, markerii tumorali, PSA, tot ce trebuie pentru un om care are grijă de sănătatea sa.
După ce PSA-ul i-a ieșit un pic mărit s-a îngrijorat puțin, mai ales că nu fusese bolnav niciodată, așa că a mers din nou să facă alte analize. De data aceasta, la MedLife Constanța. A dat acolo de un medic nefrolog bun, Gianina Gabriela Șotilă, care i-a recomandat o ecografie. Rezultatul analizei nu a fost ceea ce și-ar fi dorit domnul Ionașcu. „Ceea ce văd nu este ok. Dacă vreți mergeți să faceți un CT“, i-a recomandat doctorița, care văzuse pe ecografie o tumoră pe apendice. Pacientul a făcut analiza recomandată, care a relevat ceea ce doctorița Șotilă „citise“ pe ecografie. Era unul dintre rarele cazuri de tumoră pe apendice. Așa că, fără să stea prea mult pe gânduri, a plecat la Brașov pentru a fi văzut de medicul care-i operase soția în urmă cu câțiva ani. Este vorba de dr. Dumitru Pocreață de la Spitalul MedLife Brașov.
Diana Ionașcu explică de ce l-a ales pe medicul Pocreață
„Acum 2 ani, mi-am pus viața în mâinile lui, ducându-mă să mă operez la Brașov, deși, noi locuim în Constanța. Spun că mi-am pus viața în mâinile lui fiindcă orice intervenție chirurgicală care se face sub anestezie generală presupune un risc. Iar eu acum sunt foarte bine, așa că nu am avut nicio îndoială când l-am ales pe dr. Dumitru Pocreață. Practic acum am pus viața soțului meu în mâinile lui“, spune doamna Ionașcu. Că era vorba de un caz foarte grav a descoperit rapid și medicul brașovean după ce a văzut CT-ul.
Conștient de gravitatea situației, dr. Pocreață s-a întâlnit cu pacientul fără să ia în calcul că e sâmbătă.
„Întâlnirea cu domnul Ionașcu Emil Daniel a fost posibilă datorită soției lui, Diana, care la rândul ei mi-a fost pacientă cu ani urmă, prilej cu care acum pot să îi mulțumesc pentru încrederea acordată.
Daniel a pășit mai timid în cabinetul de consultații, curios și totodată dezorientat de concluziile investigațiilor care indicau o problemă de natură chirurgicală.
Am luat în considerare și am discutat cu el deschis orice scenariu posibil, pentru a preveni posibilele complicații“ descrie dr. Pocreață prima întâlnire cu pacientul său.
Ce a văzut pe CT l-a și determinat să programeze operația pentru luni dimineață. Zis și făcut. Pe 10 februarie 2025, domnul Ionașcu a fost supus unei laparotomii exploratorii despre care ne povestește mai multe dr. Dumitru Pocreață.
Cum s-a desfășurat intervenția chirurgicală exploratorie
„Intervenția chirurgicală a avut un scop diagnostic precis, întrucât nicio altă investigație nu putea determina natura afecțiunii lui.
Ar fi putut fi o boală benignă, un chist simplu, fără prea mari implicații chirurgicale sau patologice, fără risc de recidivă și fără necesitatea unei tactici chirurgicale complexe, dar totuși noi am luat în considerare și un scenariu foarte rar întâlnit, cu importanță deosebită în viitorul evoluției pacientului, fapt care a fost dovedit prin examenul histopatologic după extirparea tumorii chistice în condiții de siguranță oncologică“.
Din dorința de a-i fi aproape soțului în momentele nefericite prin care trecea, Diana Ionașcu s-a implicat în această operație total. Puțin mai relaxată acum, ea povestește intervenția din unghiul său. „M-au ținut permanent în contact cu tot ceea ce se întâmpla în sala de operație. Am aflat inclusiv când l-au închis“, spune ea, care dezvăluie că, la 11 noaptea, medicul Pocreață era la pacient în salon.
A doua zi după prima intervenție, pacientul a fost externat prezentându-i-se variantele posibile în astfel de cazuri: perioadă de urmărire a evoluției medicale, operație cu îndepărtarea unei părți din colon și cec sau citostatice.
Lucrurile au fost grăbite însă de rezultatul primei intervenții. Biopsia a relevat că acel chist era un adenocarcinom mucinos apendicular.
„Adenocarcinomul apendicular mucinos este o tumoră malignă care se manifestă prin producerea excesivă de mucus la nivelul apendicelui.
La început, se manifestă destul de silențios, aproape insesizabil, însă pe măsură ce producția de mucus este tot mai mare, creează presiune locală, implicit dureri și în stadiile avansate se poate extinde în restul abdomenului.
Din fericire, în cazul nostru, tumora a fost bine delimitată și încă de la prima intervenție chirurgicală am reușit să respectăm limitele de siguranță oncologică“, explică situația, din punct de vedere medical, dr. Pocreață.
Medicul i-a oferit pacientului libertatea de a cere și altă opinie, însă Daniel Ionașcu s-a sfătuit cu soția și au luat aceeași decizie la unison. „Noi l-am ales tot pe dr. Pocreață și l-aș alege de un milion de ori tot pe dansul“, spune și Diana Ionașcu.
Descriind momentele prin care a trecut ea însăși în timp ce soțul era operat, Diana Ionașcu dezvăluie tabloul unei intervenții chirurgicale la MedLife din alt unghi. Cel al aparținătorului:
„Chiar vreau să spuneți faptul că oamenii de la Spitalul MedLife Brașov au fost foarte implicați. Nu mai spun de asistente. Acestea mi-au ajutat mult soțul care, fiindcă nu mai fusese internat în spital, a făcut atac de panică. Dar dr. Pocreață chiar merită statuie. Când l-am întrebat cum a fost operația mi-a răspuns: «L-am operat așa cum aș vrea să mă opereze un medic pe mine»“.
Nici nu e de mirare întrucât, în lipsa intervenției chirurgicale, lucrurile s-ar fi complicat - precizează medicul.
„Sigur se putea extinde și ca orice afecțiune malignă este foarte important ca tratamentul să se aplice în stadiile incipiente.
În cazul domnului Ionașcu, tumora ar fi putut să se extindă în abdomen, ceea ce ar fi necesitat o intervenție chirurgicală foarte complexă, cu un mare risc de recidivă.
Este evident ca anumite semnale ale corpului nu trebuie ignorate, neglijate, pentru ca in unele cazuri, vizita timpurie in cabinetul de consultații poate salva ani din viață!
Cum a decurs recuperarea după intervenție
Recuperarea postoperatorie a fost monitorizată îndeaproape, pacientul beneficiind de îngrijire atentă și de un regim de recuperare bine structurat. Având în vedere vârsta și profesia sa, pacientul a fost susținut în procesul de recuperare pentru a se putea întoarce la activitățile sale profesionale și personale cât mai curând posibil.
În urma operației, pacientul a avut un parcurs pozitiv, iar evoluția sa a fost favorabilă. Intervenția a avut succes, iar starea generală de sănătate a fost îmbunătățită semnificativ, oferindu-i-se o calitate mai bună a vieții. Nici măcar nu a fost nevoie să facă tratament cu citostatice fiindcă la prima intervenție, dr. Pocreață și echipa sa „au curățat tot“. Nu a mai rămas nici măcar o celulă canceroasă, după cum a arătat examenul histopatologic. Atunci, „efectiv, am plâns de fericire“, dezvăluie emoționată Diana Ionașcu.
Iar vorbele sale, „ Dr. Pocreață este omul care creează senzația că nimic rău nu se poate întâmpla“ au acum și mai multă greutate.
Ea însăși fostă pacientă a dr. Pocreață, Diana Ionașcu mai spune: „Mie mi l-a recomandat cineva într-o doară. M-am dus, m-am întâlnit cu dânsul, mie mi-a plăcut maxim. Mi s-a părut super ok și încrezător. Îți dă senzația că nu ți se poate întâmpla nimic, dacă ești cu dânsul în echipă. Plus că are un zâmbet permanent pe față. Omul acesta pare că este permanent pe baterii. Ai senzația că este mereu odihnit, deși ochii îi arată, uneori, oboseala. Dar este atât de dedicat pacienților încât îi pune mereu pe primul plan. Iar când situația o cere, operează indiferent de oră.
Spre exemplu, a venit la soțul meu în salon la ora 23, iar apoi a plecat să opereze“.
În ciuda tuturor calităților sale, despre care vorbesc mulți pacienți și nu numai, dr. Pocreață este foarte modest, mai spune Diana Ionașcu.
Doamna este fericită acum că a trecut de la „Nu îmi este teamă, dar nu aș vrea să mor“, așa cum i-a spus soțul după aflarea diagnosticului, la „dr. Pocreață a făcut o minune“.
„Mi s-a schimbat toată viața în februarie și eu așteptam ca dr. Pocreață să facă o minune. Și a făcut-o! I-am și spus după ce soțul a primit rezultatul la examenul histopatologic: „Ești maestru! M-ai salvat!” De aceea, spun: Orice ar avea nevoie dr. Pocreață vreodată și eu pot să îl ajut, cu dragă inimă o fac! Și vreau doar să iasă în evidență ca acest medic este înainte de toate, om. Și el și Sabrina Comăniță. Și mai vreau să se știe că ideea acestui testimonial a pornit de la noi, vrem să afle toata lumea ce doctor minunat este dr. Dumitru Pocreață.”
Factori de risc pentru adenocarcinomul apendicular mucinos
Daniel Ionașcu a trecut cu bine peste acest hop din viața sa. A avut familia aproape și a găsit medicul care l-a salvat. Aici a fost un caz fericit, care s-a terminat cu bine. Dr. Dumitru Pocreață spune că nu există o singură cauză precisă declanșatoare a unei astfel de boli. „Pot exista anumiți factori favorizanți, printre care se numără: infecțiile cronice precum apendicita nediagnosticată, factori genetici precum moștenirea genetică sau mutațiile genetice localizate, iar imunitate generală a pacientului poate influența acești factori“.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Intervenție chirurgicală robotică pentru eventrație cu Prof. Dr. Victor Radu
A treia operație cu noroc. Hernie înghinală, peritonită generalizată și eventrație recidivată cu ocluzie intestinală. Sunt cele trei diagnostice pe care le-a primit în ultimii ani domnul Gabriel Baiciu, din Focșani.Acum, la câțiva ani de la primul diagnostic (hernie înghinală), se poa...

Intervenție robotică pentru înlăturarea unei tumori renale cu dr. Ion Perciuleac
La cei 81 de ani, doamna Tina este o femeie puternică. În ciuda vârstei înaintate, doamna, fostă ingineră de meserie, nu a prea fost bolnavă, așa că nu a avut de-a face cu medicii și cu spitalele. Și acum are grijă de sănătatea dânsei și este foarte disciplinată și organizată. Un ...

Adenoidectomie și amigdalotomie prin coblație cu dr Armand Agache
Rareș are patru ani și șase luni, iar acum poate, datorită medicului Armand Agache de la Spitalul MedLife de Pediatrie, să facă lucruri pe care le face orice puști de vârsta sa. Să respire cum trebuie, să se joace, să doarmă bine și, în curând, să meargă la înot. Aproape un an, cop...