Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Radioterapie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Sindrom de intestin iritabil
Colonul iritabil sau sindromul de intestin iritabil (SII) este reprezentat de perturbarea cronică a funcției intestinale caracterizată de durere sau disconfort abdominal, asociate cu modificări ale tranzitului intestinal: constipaţie, diaree, alternanţă diaree şi constipaţie. Pot fi prezente şi balonarea sau distensia abdominală (mărirea în volum a abdomenului).
De asemenea, pot apărea şi simptome de colon iritabil pe fond nervos, pentru că stresul influențează negativ o stare de spirit şi poate duce la iritarea colonului.
Nu există doar o cauză responsabilă de dezvoltarea colonului iritabil. Mecanismele fiziopatologice de dezvoltare a acestei afecţiuni sunt complexe şi, în multe cazuri, rămân neînţelese în totalitate.
Principalele mecanisme prin care se produce sindromul de intestin iritabil sunt:
Există categorii de pacienţi sau anumite condiţii care favorizează dezvoltarea colonului iritabil:
Simptomele colonului iritabil sunt reprezentate de durerea abdominală recurentă care apare, în medie, o dată pe săptămână în ultimele 3 luni, asociată cu două sau mai multe dintre următoarele criterii:
Aceste criterii trebuie îndeplinite în ultimele trei luni cu debut al simptomelor cu cel puţin şase luni anterior diagnosticului.
Pot exista şi simptome asociate ce susţin, dar nu fac parte din criteriile de diagnostic, iar acestea sunt:
Există 4 tipuri de sindrom de intestin iritabil:
Sindromul de intestin iritabil este diagnosticat de medicul gastroenterolog sau internist. Diagnosticul afecţiunii este în mare parte clinic, analizele de sânge, investigaţiile imagistice şi endoscopice se recomandă în caz că există semne de alarmă.
În cadrul primei vizite la medicul specialist, acesta va face o anamneză pe baza simptomelor relatate de pacient despre modul de apariţie, dacă aceste sunt în legătură cu defecaţia, modificările de tranzit şi debutul acestora. Este important să se noteze şi antecedentele familiale patologice (rude de gradul I - părinţi, fraţi) de boli gastrointestinale, inclusiv dacă au existat cancere digestive în familie.
Se adună informaţii şi despre istoricul personal al pacientului: de ce boli mai suferă, ce medicaţie ia pentru acestea, dacă suferă de intoleranţe alimentare, dacă în ultima perioada a urmat tratamente cu antiinflamatoare sau antibiotice, dacă a avut infecţii digestive, etc. Modul de viaţă, de alimentaţie şi, nu în ultimul rând, stresul, influenţează simptomele şi trebuie menţionate şi ele.
Dacă informaţiile despre simptome nu sunt suficiente, atunci se trece la un examen clinic general al abdomenului şi, eventual, tuşeu rectal (în cazul constipaţiei sau simptomelor ano-rectale).
Următorul nivel este cel al analizelor de laborator care vor ajuta la diagnosticul diferenţial cu alte afecţiuni. Aceste analize pentru colonul iritabil sunt:
Radiografia abdominala simplă („pe gol”) se recomandă dacă există suspiciune de ocluzie intestinală în caz de constipaţie severă.
Ecografia abdominală totală poate fi prima efectuată în cadrul vizitei la medic, poate da informaţii preţioase despre ficat, pancreas, vezică şi căile biliare şi este o metodă bună pentru diagnosticul diferenţial cu alte afecţiuni.
Endoscopia digestivă inferioară (colonoscopia) reprezintă o investigaţie prin care se examinează intestinul gros cu ajutorul unui tub flexibil ce are la capăt o cameră video (colonoscop). Colonoscopia nu este obligatorie în colonul iritabil, se indică doar dacă există semnale de alarmă, iar acestea sunt: simptome definite și simptome probabile.
În aceste cazuri pacientul va trebui să efectueze investigaţii amănunţite, inclusiv colonoscopie. Aceasta poate evidenţia cauze obstructive ale constipaţiei (polipi, cancer colo-rectal) sau, în caz de diaree cronică, bolile inflamatorii intestinale şi colita microscopică.
Studiile de motilitate intestinală (manometria anorectală) sunt indicate la pacientul cu constipaţie când există suspiciunea de tulburare de defecaţie sau incontinenţă fecală.
Schema de tratament pentru colonului iritabil presupune mai multe etape:
Majoritatea pacienţilor prezintă o îmbunătăţire considerabilă a simptomelor doar după luarea măsurilor generale, nemaifiind necesară şi prescrierea unei medicaţii.
Comunicarea medic - pacient trebuie să fie foarte bună şi trebuie să i se explice pacientului cu calm şi empatie că afecţiunea are caracter benign, dar cronic. De cele mai multe ori prognosticul este favorabil deşi majoritatea pacienților sunt anxioşi şi au teama că au boli grave, precum cancerul.
Regimul colonului iritabil este de preferat să fie cât mai variat, echilibrat şi individualizat.
Dietele foarte restrictive nu trebuie încurajate. În caz de constipaţie se recomandă administrarea de fibre solubile sintetice (psyllium, polycarbophil) şi insolubile naturale (celuloza, hemiceluloza).
În caz de diaree se evită sau se exclud cu totul alimentele cu efect laxativ precum: lapte dulce, dulciuri concentrate, condimente iuţi, grăsimi, alcool, cafea.
Pacienţii care prezintă şi balonare ar trebui să renunţe la alimente flatulogene (care fermentează şi produc gaze intestinale): fasole, mazăre, linte, soia, varză, broccoli, ceapă, ridichi, castraveţi, ţelină, pepene, banane, prune, mere, stafide, nuci, alune, germeni de grâu, etc.
De asemenea, evitarea carbohidraţilor (fructoză, sorbitol etc.) poate avea efecte benefice la unii pacienţi cu balonare. Excluderea glutenului din alimentaţie nu este necesară (în lipsa evidenţei clare a intoleranţei la gluten), deşi s-a observat în unele cazuri o ameliorare a simptomelor după acest tip de dietă.
Unele fibre insolubile, deşi foarte eficiente împotriva constipaţiei, pot accentua simptomele de disconfort abdominal datorită balonării şi flatulenţei.
Activitatea fizică și sportul sunt benefice pentru funcţionarea corectă a organismului şi pot rameliora simptomele de durere, constipaţie şi balonare.
Tratamentul medicamentos pentru colonul iritabil este prescris de medicul specialist şi cuprinde:
Terapia psihologică poate îmbunătăţi considerabil simptomele colonului iritabil dar necesită mult timp şi costuri crescute. Se pot încerca: terapia cognitiv comportamentală, hipnoza sau tehnicile de relaxare.
Se pot reduce simptomele sau se poate scăpa de colonul iritabil cu un mod de viaţă echilibrat, evitarea sedentarismului şi eliminarea exceselor alimentare, precum şi păstrarea unui program de luat masa. Totodată, este indicat să:
Echipa medicală MedLife
Gastroenterologie , Ecografie 4D- Voluson , Endoscopie și Ecografie 3D
Call Center - (021) 9646
Gastroenterologie , Ecografie 4D- Voluson și Endoscopie
Gastroenterologie
Call Center - 0364140260
Call Center - (025) 6960
Gastroenterologie și Ecografie 2D
Call Center - (026) 8960
Call Center - (025) 9960
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.
©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.