Înlăturarea polipilor și reducerea amigdalelor prin coblație, într-o singură intervenție, cu dr. Armand Agache

Maria are doar șase ani, dar patru ani din viața sa s-a chinuit cu răceli după răceli, probleme respiratorii, dureri în gât, infecții frecvente. Părinții s-au dat peste cap să-și ajute copilul. Au dus-o la tot felul de medici, au încercat numeroase tratamente, pe perioade mai lungi sau mai scurte. Părea că nimic nu funcționa sută la sută. E adevărat, starea copilei se ameliora, dar îmbunătățirea se păstra pentru scurt timp. Și apoi o luau de la capăt. Nimic mai sfâșietor pentru un părinte care-și vede pruncul de doar câțiva anișori chinuindu-se să respire. Un lucru era cert: trebuia făcut ceva. Și au făcut. Au dat sfoară în țară în căutarea unui medic care să le ajute copilul și l-au găsit în persoana domnului doctor Armand Agache de la Spitalul de Pediatrie MedLife.
De ce MedLife?
Răspunsul a fost simplu și rapid. „Am ales MedLife datorită reputației excelente și a recomandărilor pozitive din partea altor părinți“, povestește mama Mariei. Iar apoi, după ce l-au cunoscut pe medicul Agache, au realizat că nu au greșit. „E un adevărat profesionist“ , mai spune mama. „Un profesionist desăvârșit, empatic și foarte atent la nevoile copiilor“ , adaugă ea, fericită că puiul ei e bine acum. După consult, dr. Armand Agache a decis: era caz de intervenție fiindcă Maria avea probleme cu polipii nazali și cu amigdalele. „Mica noastră pacientă cam sforăia noaptea din cauza unei hipertrofii adenoidiene, nu se odihnea bine, iar părinții spuneau că are și apnee în somn. Plus că avea și niște amigdale uriașe.“ , povestește dr. Agache. Mama fetiței spune că nu a fost nevoie să se lase convinsă să accepte intervenția chirurgicală. „Dr. Agache a explicat procedura clar și a fost foarte profesionist“. Bine, a contat și faptul că mica Maria, „un copil foarte echilibrat“ , după cum o descrie dr. Agache, s-a simțit în largul ei în prezența medicului, care știe cum să trateze cu fiecare pacient. „Mă înțeleg foarte bine cu toții copiii! Totul e să-i studiezi puțin ca să știi apoi cum să-i abordezi pe fiecare în parte“ , își dezvăluie tactica dr. Agache.
„Operația Dr. Armand Agache un medic empatic și profesionist. L-am recomandat cu toată inima“
În aceste condiții, pe 23 ianuarie 2025, mica Maria era supusă unei intervenții numite adenoidectomie, dar și unei amigdalotomii prin coblație. Adică, „s-au extras complet vegetațiile adenoide, s-au redus volumetric semnificativ amigdalele hipertrofice și s-a creat spațiul necesar să respire copilul“, descrie cazul medicul Agache. De la dânsul, totul pare că sună foarte ușor. Doar că, pare ușor fiindcă pregătirea preoperatorie de care se ocupă cu toată atenția e foarte importantă. „În principiu, orice intervenție chirurgicală prezintă riscuri. Ideea este să pregătești bine copilul și să-l investighezi. Evident, și analizele făcute trebuie să fie văzute înainte. De asemenea, ne luăm măsurile de precauție încât totul să funcționeze bine, să nu avem parte de complicații și alte povești. O astfel de intervenție poate să dureze undeva între 30 și 60 de minute, însă în cazul Mariei a durat cam 45 de minute fiindcă am avut de rezolvat și hipertrofia amigdalelor“ , mai spune dr. Agache. Adică, văzut, operat, rezolvat! Cam în câteva cuvinte se poate rezuma totul. Așa a fost și la mica Maria care a trecut foarte bine peste operație. Cu toate că a văzut condițiile bune din unitatea medicală, mama Mariei, ca orice părinte adevărat, se bucură că micuța nu a rămas peste noapte în spital. „Intervenția a fost rapidă, cu anestezie generală și o recuperare relativ rapidă. Din fericire, nu a fost nevoie de spitalizare și totul a decurs foarte bine“ , spune femeia. Echipa a fost profesionistă, Spitalul de pediatrie MedLife foarte organizat și bine dotat, mai adaugă ea. Mama este fericită că acum, după intervenții, respirația fiicei sale s-a îmbunătățit, copila doarme mai bine și nici nu a mai avut nicio infecție până acum. Acest lucru este cu atât mai important cu cât copila, deși nu face încă un sport la nivel organizat, este foarte energică și activă fiindcă poate respira în voie. Și nici nu mai răcește cu una, cu două. De aceea, mama dezvăluie că, de dragul tuturor copiilor care se chinuie, „l-am recomandat pe dr. Agache cu toată inima și altor părinți care au nevoie de un specialist în domeniu“.
Care sunt pericolele în cazul polipilor și amigdalelor mărite?
Cazul Mariei a fost unul fericit, fiindcă părinții ei au fost atenți și au supravegheat-o noaptea ca să înțeleagă de ce copilul este mereu obosit. Din nefericire, în cazul în care o astfel de situație nu se descoperă la timp și un copil trăiește mult mai mult timp cu polipi sau cu amigdale, riscă să nu aibă performanțe școlare. De asemenea, obezitatea este un alt risc. De aceea, medicii recomandă părinților ai căror copii sforăie, sunt mai mereu obosiți sau nu au randamentul dorit la școală să-i urmărească noaptea și, pe cât posibil, să-i opereze. Doar 45 de minute de operație pot schimba capital viața unui copil. Dr. Agache atenționează însă că o astfel de intervenție nu se face la o vârstă foarte mică decât în situații extreme, când într-adevăr„ copilul suferă, nu se oxigenează bine și doarme foarte prost. Altfel, în general, dacă se poate și nu ne obligă nimic, se operează după vârsta de 3 ani“.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

„Fără Dr. Chițac, speranța mea de viață s-ar fi măsurat în câteva luni!“
O decizie inspirată și, mai ales, luată la timp, i-a salvat viața lui Octavian Iacșișer, un economist pensionar în vârstă de 76 de ani care prin vara lui 2023 era chinuit de o răgușeală cronică. A încercat să scape de ea cu metodele obișnuite (ceaiuri, propolis, miere), dar nu a reu�...

„Pentru mine, doamna doctor Celesta Drăgulescu a fost o minune“
O răgușeală care nu se dădea dusă. O soție iubitoare și o doctoriță salvatoare. Sunt cele trei ingrediente care i-au transformat total viața lui Mirel Buzdugan, un inginer de 56 de ani din Bacău.În septembrie 2023, Mirel Buzdugan s-a luptat cu o răgușeală de care nu a scăpat în ciud...

Vindecat de cancer, după o operație cu Robotul da Vinci la MedLife Humanitas
Un cancer de vezică urinară în stadiu local avansat este un diagnostic care poate părea o condamnare. Însă chirurgia modernă a avansat atât de mult încât, în prezent, cu ajutorul robotului da Vinci, medicii vindecă boala, prelungind viața pacienților, fără a afecta funcțiile anatomi...