BLOGUL MEDICILOR

15 Martie 2021

Polipii sau Vegetatiile adenoidiene la copii

scris de

Dr. Apostol Ana Maria-medic primar ORL

  • De ce sforaie  copilul nostru?

  • De ce copilul nostru, nu mai are perfomante intelectuale si sportive la scoala?

  • De ce copilul nostru raceste des?

  • Acestea sunt intrebari pe care le aud frecvent de la voi, parintii, la cabinet.

VEGETATIILE ADENOIDIENE, in termini populari POLIPII, sunt raspunsul acestor intrebari. Vegetatiile adenoidiene sunt formatiuni limfatice (exact ca amigdalele palatine din gat), care au rol in imunitate, sa fie o bariera impotriva germenilor care vor sa intre in organism. Fac parte din inelul limfatic Waldeyer din care fac parte si amigdalele palatine si amigdala linguala (de la baza limbii).

Aceste vegetatii adenoidiene sunt o “problema” de sanatate importanta a copilariei.

Inca de la nastere noi ne intilnim cu o multitudine de germeni (bacterii si virusuri). Vegetatiile adenoidiene apar de la nastere, prin urmare din acel moment acestea se lupta cu germenii si datorita faptului ca trebuie sa "lucreze" non-stop ca sa asigure o imunitate locala organismului, se maresc in volum, se umfla.

Aceste vegetatii adenoidiene sunt situate in spatele nasului, intr-o cavitate numita CAVUM, unde se deschid si trompele lui Eustachio, pe peretele lateral, care duc aer spre ureche (cavitatea tympanica). Incetul cu incetul vegetatiile adenoidiene cresc si ocupa toata cavitatea prim urmare copilul nu mai are pe unde sa primeasca aer in gat si in urechi.

In mod normal aerul intra prin nas trece prin cavum ajunge in gat si apoi in trahee . Prin trompa lui Eustachio aerul ajunge in urechea medie- permitand astfel sa se transmita unda sonora si prin urmare sa auzim.

Daca vegetatiile adenoidiene (polipii) cresc si ocupa toata cavitatea copilul nu va mai avea pe unde sa respire, acest fapt perturband o multitudine de functii in organism. Corpul si creierul nu mai primesc oxygen  astfel ca nu mai are capacitatea maxima de a gandi scazindu-i  performanta intelectuala si sportiva. Il vom vedea pe copil respirand pe gurita toata ziua. El va fi neatent si nu va reactiona asa de rapid la stimuli de afara. Noaptea il vom auzi sfoaraind foarte puternic survenind chiar si un sindrom de apnee in somn (episode de intrerupere a respiratiei de cel putin 20 secunde).

Perioada in care polipii evolueaza cel mai rapid si grav este intre 2 si 5 ani. Atunci acestia vor creste foarte mult si vor reactiona foarte brutal la orice germene intalnit in cale.

 

Copilul cu polipii mari fac mult mai des otite seroase, care nu se manifesta tot timpul prin durere ci prin infundarea urechii (da televizorul mai tare), confuzie si neatentie. Otitele sunt favorizate de prezenta vegetatiilor adenoidiene mari care stau in calea dintre nas si ureche. Inflamarea polipilor favorizeaza aparitia otitei, vindecarea greoaie  si recidiva acesteia.

 De asemenea vegetatiile adenoidiene hipertrofiate favorizeaza racelile frecvente si mentinerea unor secretii permanente in gat. Aceste secretii permente in gat pot duce la o tuse sacaitoare care ne streseaza de cele mai multe ori pentru ca depaseste perioada racelii, poate sa tina si luni de zile.

Un alt factor de inflamare a polipilor este cel alergic. Exista o multitudine de alergeni inhalatori in aerul din jurul nostru pe care trebuie sa ii “filtreze” vegetatiile adenoidiene. Astfel ca daca nu vom descoperi la ce suntem alergici polipii vor fi stresati in permanenta si nu vor mai avea timp sa scada in volum, mentinindu-se mari.

In mod normal dupa ce a trecut episodul de raceala (timp in care vegetatiile adenoidiene s-au marit in volum) acestea se reduc in volum facindu-se spatiu in cavum astfel copilul va respira normal.

Insa exista copii la care polipii nu se mai reduc dupa vindecarea racelii si raman mari, creand mai departe o insuficienta respiratorie. In acest caz solutia ar fi interventia chirurgicala, de scoatere a acestor polipi, ADENOIDECTOMIA.

Adenoidectomie = Operatia de scoatere a acestor vegetatii adenoidiene (polipi) este o operatie usoara, atit pentru pacient cat si pentru doctor. Se face cu anestezie generala. Singerarea este minima in timpul operatiei. Postoperator nu mai singereaza. Exista o durere de gat usoara in ziua respectiva. Vindecarea este rapida in 5-7 zile, timp in care copilul este vioi, maninca.... dar are nasul cu secretii care dispar incetul cu incetul dupa 7 zile. Interventia se poate efectua in orice anotimp. Interventia este recomandata doar de catre medicul ORL.

Indicatia acestei interventii se va pune dupa un examen clinic ORL corect efectuat, inclusiv cu efectuarea unei endoscopii nazale (daca copilul ne va “lasa”) si dupa anamneza care va relata numeroase episode de raceala si de otite medii.

PS: daca am scos vegetatiile adenoidiene din organism asta nu inseamna ca nu mai avem imunitate; ba da- mai avem, pentru ca au ramas celelate structuri din inelul limfatic Waldeyer sa isi faca treaba in imunitatea copilului.

Tesutul limfoid se opreste din crestere la varsta de 8-9 ani si odata cu instalarea pubertatii incepe sa scada in volum pina la disparitia lor.

Dr. Apostol Ana Maria,  sfatul meu: Din experienta mea ca medic primar  ORL pediatrie  am constatat ca dupa ce scoatem vegetatiile adenoidiene copilul se simte mult mai bine, nu mai raceste asa de des, nu mai face otite, gindeste si se odihneste noaptea mult mai bine.

Dr. Apostol Ana Maria
Polipi
ORL


Echipa MedLife de Orl

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina
Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina

Oncologie

Consultă medicul! Dacă ai simtome fă-ți acum o programare!  Dr. Apostol Ana Maria-medic primar ORL

 

 

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.