Publicat la: 
31/10/2013

Daca in trecut erau limite clare intre acasa si munca, acum problemele de serviciu iti pot invada viata personala si devii tot mai stresat. Poate fi tentant sa ramai peste program, daca iti doresti o promovare sau daca trebuie sa faci fata unui volum de munca tot mai mare. Uneori, orele suplimentare ar putea fi chiar necesare, insa prea multe ore la birou implica anumite costuri.

Esti practic casatorit cu munca ta? Ia in considerare costurile

 • Oboseala. Atunci cand esti obosit, capacitatea de a lucra productiv si de gandi clar ar putea suferi, ceea ce poate duce la greseli periculoase sau costisitoare care iti afecteaza reputatia profesionala.
 • Nu mai ai timp de familie si prieteni Daca lucezi prea mult, poti pierde importante evenimente importante de familie si acest lucru ar putea afecta relatiile cu cei dragi. Este, de asemenea, dificil sa-ti pastrezi prietenii daca esti mereu la lucru.
 • Cresterea asteptarilor. Daca lucrezi în mod regulat ore suplimentare, s-ar putea sa ai si mai  multa responsabilitate - care ar putea duce la probleme si provocari suplimentare.


Ce poti sa faci pentru a realiza un echilibru munca-viata

 • Monitorizeaza timpul. Fa o lista cu activitatile pe care le faci zilnic si ecide ce e necesar si ceea ce te satisface cel mai mult. Poti taia sau poti delega activitatile de care nu te poti ocupa sau care nu iti fac placere. Discuta cu angajatorul pentru a gasi solutii.
 • Profita de anumite optiuni. Întreaba angajatorul daca poti avea ore flexibile de munca sau daca iti poti reduce orele si in ce conditii. Cu cat vei avea mai mult control asupra orelor lucrate, cu atat mai putin stresat vei fi.
 • Învata sa spui 'nu'. Fie ca ti se cere sa mai lucrezi la inca un proiect sau esti rugat sa organizezi un eveniment la scoala copilului, aminteste-ti ca este in regula sa spui cu respect ca nu te poti ocupa de toate. Cand nu vei mai accepta sa faci lucruri din obligatie sau vina, vei avea mai mult timp pentru activitatile care sunt importante pentru tine.
 • Lasa preocuparile legate de munca la locul de munca. Cu tehnologia actuala ar putea sa nu existe nicio limita intre munca si acasa, daca nu o stabilesti tu. Separa timpul de lucru de timpul personal. Cand esti cu familia, de exemplu, pastreaza laptop-ul în geanta.
 • Gestioneaza timpul. Organizeaza eficient sarcinile casnice, de expemplu ai putea pune hainele in masina de spalat zilnic sau poti face cumparaturi la 2 zile in loc sa le lasi pe toate pentru ziua ta libera.
 • La locul de munca, poti ruga un coleg sa te ajute cand apare ceva neprevazut in familie, apeleaza la prieteni cand trebuie sa lucrezi ore suplimentare sau sa calatoresti in interes de serviciu si nu ai cu cine lasa copiii.
 • Mananca alimente sanatoase, include activitatea fizica în rutina de zi cu zi si odihneste-te suficient. Aloca timp pentru activitati care iti fac placere si pe care le poti face cu partenerul sau familia: plimbari, gatit, dans, excursii.

Cand trebuie sa cauti ajutor profesional
Toata lumea are nevoie de ajutor din cand in cand. Daca viata ta e prea haotica pentru a o gestiona vorbeste cu un profesionist, consilier, terapeut. Schimbarile nu se realizeaza intr-o zi. Analizeaza periodic prioritatile si fa modificari, daca este necesar, pentru a te asigura ca te mentii pe drumul cel bun.

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie

Medic Specialist
Kajtor Monica,Medic Specialist
Medic Specialist
Tatomir Adina-Maria, Medic Primar Medicina de Urgenta, Medic Specialist
Medic Primar...
Medic Specialist
 •  
 • 1 of 11

Articole similare

Ati observat ca in ultima vreme v-ati ingrasat? Exista o multime de motive pentru care locul de munca contribuie considerabil la aparitia kilogramelor in plus. Care sunt principalii factori daunatori de la job pe care ar trebui sa ii evitati daca vreti sa va pastrati silueta? 1. Multe ore in care stati pe scaun Cea mai frecventa cauza a...
Daca in trecut erau limite clare intre acasa si munca, acum problemele de serviciu iti pot invada viata personala si devii tot mai stresat. Poate fi tentant sa ramai peste program, daca iti doresti o promovare sau daca trebuie sa faci fata unui volum de munca tot mai mare. Uneori, orele suplimentare ar putea fi chiar necesare, insa prea multe ore...
Este foarte important sa nu minimizam efectele unei migrene si sa nu o caracterizam ca fiind o simpla durere de cap. Migrena este o conditie medicala serioasa, la fel ca diabetul sau astmul. Este o afectiune cu o serie de simptome care sunt la fel de debilitante ca durerea in sine. Vorbiti cu doctorul dumneavoastra despre migrene si aflati care...
Este normal ca cele opt ore pe zi petrecute pe un scaun, in fata unui calculator, cinci zile pe saptamana, sa ne taxeze organismul. Pentru a ramane in forma si sanatosi trebuie sa fim atenti la orice detaliu care ne-ar putea imbunatati stilul de viata in timpul petrecut la birou. Incearcati sa evitati gustarile aduse la birou de ceilalti colegi...
Conform unui studiu efectuat recent de cercetatorii chinezi in cadrul caruia au fost analizate studiile realizate anterior pe aceeasi tema de cercetare, stresul acumulat la locul de munca reprezinta principalul risc pentru aparitia accidentelor vasculare cerebrale. Studiul a fost publicat in editia din octombrie a jurnalului Neurology. O analiza...