Publicat la: 
21/06/2016

Orele suplimentare afecteaza sanatatea femeilor -studiu

Femeile care petrec mai mult de 60 de ore pe saptamana la serviciu prezinta un risc de trei ori mai mare sa dezvolte o boala cardiaca sau diabet, decat cele care lucreaza sub 40 de ore, fenomen care nu se observa la barbati - este concluzia unui studiu american publicat in Occupational and Environmental Medicine, noteaza Agerpres.

Pana sa ajunga la acest rezultat, cercetatori de la Universitatea Ohio au analizat datele a aproape 7.500 de persoane, nascute intre 1957 si 1964, toate facand parte dintr-o ancheta numita "National Longitudinal Survey of Youth".

Ei au comparat numarul de ore lucrate de catre salariati cu aparitia unor boli intr-o perioada de 32 de ani. Cercetatorii au luat in considerare cateva afectiuni: boli cardiace, cancer (cu exceptia celui de piele), diabet, colesterol, boli pulmonare, astm, hipertensiune, depresie si artrita.

Femeile care opteaza pentru o cariera profesionala sustinuta, se pare ca platesc pentru alegerea lor. Astfel, cele care lucreaza mai mult de 60 de ore pe saptamana, cel putin 30 de ani, isi tripleaza riscul de diabet, boli cardiace, cancer si artrita.

Chiar si lucrand mai putin, cercetatorii apreciaza ca dupa mai mult de 40 de ore apar repercusiuni asupra sanatatii lor. "Femeile nu isi dau seama ca primele lor experiente de munca le vor afecta mai tarziu", afirma profesorul Allard Dembe, principalul autor al studiului.

In schimb, barbatii care fac ore suplimentare nu au atat de mult de suferit mai tarziu. Diferenta s-ar explica, potrivit cercetatorilor, ca femeile trebuie adesea sa jongleze cu viata profesionala si cea de familie, simtind mai multa presiune zilnic si fiind mai stresate, dupa cum au demonstrat studii precedente.

Oamenii de stiinta trag un semnal de alarma pentru angajatori si institutiile din domeniul sanatatii asupra pagubelor produse de orele suplimentare. Calitatea muncii salariatului poate fi afectata - aviz angajatorilor-, iar cheltuielile medicale cresc pentru sistemul de sanatate.

Prin urmare, cercetatorii recomanda amatorilor de ore suplimentare sa-si pastreze timp si pentru viata personala si sa asigure un echilibru corect intre cele doua.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Medicina muncii

Medic Specialist...
Naghi Daniela,Medic Specialist
Medic Specialist
Marcu Nicolae,Medic Primar
Medic Primar
Voin-Miserciu Ana-Maria
Medic Specialist...