MEDICINA GENERALA

03 Mai 2011

Organismul "apara" grasimea. Ce se intampla cu tesutul gras din corp dupa o liposuctie

scris de

Radu Adriana

Operatiile chirugicale / Foto: Photoxpress

Cand dietele si sportul dau gres, chirurgia este o solutie pentru slabi cateva kilograme. Liposuctia este una dintre cele mai cautate tipuri de operatii estetice fiind o cale usoara si rapida de a indeparta tesutul gras de pe abdomen, coapse etc. Cei care contempla o astfel de procedura isi pun urmatoarea intrebare: "Voi pune inapoi grasimea de care am scapat?"

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Liposuctia sau lipoaspiratia este o metoda eficienta de a indeparta grasimea in exces. Aceasta presupune indepartarea depozitelor de grasime din anumite zone ale corpului cu scopul de a remodela si a imbunatati conturul acestora. "Pe de o parte, lipoaspiratia extrage depozitele localizate de grasime si, pe de alta parte, determina formarea unei cicatrici sub piele astfel incat ajuta retractia pielii si are efecte favorabile si asupra tonicitatii pielii din zona respectiva", explica dr. Radu Adriana, medic specialist chirurgie plastica.

Avand o istorie de peste 35 de ani, liposuctiile au fost adesea criticate in special datorita scopului exclusiv estetic pentru care sunt practicate. Asta nu le-a facut insa mai putin populare. Totusi in mintea pacientilor se strecoara intotdeauna samburele indoielii. Daca, dupa operatie, grasimea se va reintoarce?

Intrebarea e oglindita intr-o dezbatere medicala pe tema mecanismelor ce regleaza masa corporala. In urma cu 50 de ani, Gordon C. Kennedy a descris  mecanismul satietatii hipotalamice, menit sa anunte organismul atunci cand alimentatia este suficienta astfel incat sa nu existe acel surplus care se depune sub forma depozitelor de grasime. Teoria lui a deschis o directie de cercetare ce incearca sa afle daca indepartarea fortata a tesutului adipos duce la recastigarea greutatii datorita unui mecanism ce urmareste conservarea masei totale de grasime.

Diferite studii au incercat sa dea un raspuns. Testele realizate pe animale arata ca, in urma lipectomiei, subiectii de studiu au revenit la masa totala de grasime, recuperand deficitul (alte informatii puteti citi aici si aici). Un studiu recent realizat de cercetatorii de la Universitatea Colorado si-a propus sa afle daca efectele sunt similare in cazul oamenilor. Studiul publicat in jurnalul de specialitate Obezitate a observat ca, dupa liposuctie, tesutul adipos al subiectilor a reaparut in decurs de un an de la operatie, insa nu in zonele de unde a fost indepartat (coapse, solduri si abdomen inferior) ci in partea superioara a corpului (abdomenul superior, in jurul umerilor si a muschiului triceps). Lucrarea intitulata "Redistributia grasimii dupa lipectomia prin suctiune: Apararea grasimii corporale si tipare de restaurare" reda rezultatele observatiilor a 32 de femei cu depozite adipoase disproportionate (abdomenul inferior, solduri, coapse), dar nu obeze. Participantelor li s-a cerut sa nu-si modifice stilul de viata.

Cercetatorii au concluzionat ca organismul "apara" grasimea. Teza acestora este sutinuta si de alte pareri medicale. Conform dr. Rudolph Leibel, cercetator in domeniul obezitatii de la Universitatea Columbia, corpul controleaza numarul de celule grase la fel de atent precum controleaza cantitatea de grasime astfel incat, pe masura ce aceste celule grase mor, altele noi le iau locul, informeaza New York Times.

Un alt studiu intitulat "Cresterea sanilor observata dupa liposuctie: O analiza retrospectiva" a observat ca o treime dintre pacientele ce au recurs la liposuctie au raportat cresterea sanilor ulterior procedurii. Variabilele identificate de studiu au fost cantitatea de grasime aspirata si localizarea liposuctiei (abdomen sau solduri).

Medicii specialisti in chirurgie estetica avertizeaza doritorii asupra posibilitatii recuperarii greutatii. "In cele mai multe zone  lipoaspirate, grasimea nu se depune din nou. Dar in anumite zone, precum regiunea abdominala, se poate depune", explica dr. Radu, medic in cadrul MedLife. Un rol important in preventia recuperarii greutatii il are respectarea indicatiilor post-operatorii:

  • o hidratare adecvata pentru a se restabili echilibrul hidric si hidroelectrolitic al organismului,
  • purtarea unui tip de de corset sau bandaj compresiv care sa ajute la reasezarea planurilor desprinse si la retractia pielii,
  • adoptarea unui stil de viata care sa includa sport si masaj,
  • mentinerea greutatii corporale.

Nu trebuie neglijata nici dieta, subliniaza Dr. Radu. "Lipoaspiratia nu e metoda de slabire, este o metoda de a elimina depozitele localizate, de a remodela corpul. Intr-o sedinta se pot extrage maxim 5 litri de grasime ceea ce, pentru un obez, poate parea nesemnificativ. Procedura nu se face in plina perioada de dieta, se face dupa ce s-a incheiat dieta si au ramas depozite care nu au putut fi eliminate prin dieta. Dupa lipoaspiratie este recomandat sa fie mentinuta greutatea corporala. In caz contrar, in anumite zone lipoaspirate (precum abdomenul) se poate depune din nou grasime. Sunt si acele zone lipoaspirate in care nu se depune grasimea, dar in cazul in care nu este mentinuta greutatea corporala, aceasta se va depune in regiuni care nu au fost lipoaspirate. Pot aparea astfel efecte nedorite cu depresiuni si ridicaturi. Depunerea de grasime inseamna depozitarea caloriilor neutilizate. Grasimea este un depozit. Daca dieta este tinuta sub control, astfel incat persoana sa manance atat cat are nevoie (cat utilizeaza), atunci nu are ce sa se depuna."

Autor: I. C.Echipa MedLife de Medicina Generala

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.