Simptomele osteoartritei si stilul de viata | STUDIU

Un gram de ulei de peste omega-3 pe zi ar putea ajuta la reducerea simptomelor de durere ale pacientilor ce sufera de osteoartrita, arata un nou studiu publicat recent in jurnalul de specialitate "Rheumatology."
Aceasta este cea mai mare cercetare efectuata pana in prezent ce examineaza legatura dintre dieta alimentara si managementul osteoartritei, informeaza sciencedaily.com.
In ce a constat studiul
Pentru a ajunge la aceste constatari, cercetatorii de la Universitatea din Surrey au analiza 68 de studii efectuate anterior pe aceasta tema si au descoperit ca o pastila si jumatate de ulei de peste omega-3 ar putea ajuta la reducerea durerii si imbunatatirea sanatatii cardiovasculare in randul pacientilor ce sufera de osteoartrita.
Care sunt constatarile principale ale cercetarii
Acizii grasi esentiali din uleiul de peste au capacitatea de a reduce inflamatia articulatiilor, ajutand astfel la atenuarea durerii, arata raportul cercetatorilor.
Cercetatorii au constatat, de asemenea, ca o reducere a greutatii corporale in randul pacientilor supraponderali si obezi, precum si introducerea exercitiilor dedicate cresterii nivelului de mobilitate al articulatiilor ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor de osteoartrita.
Obezitatea afecteaza semnificativ sanatatea articulatiilor, nu numai prin presiunea ce este exercitata asupra acestora, ci si prin nivelul crescut de inflamatie din organism ce agraveaza aceasta conditie.
O dieta limitata din punct de vedere caloric si adoptarea unui program de exercitii fizice aerobice reduc nivelul de durere resimtit de pacientii supraponderali.
In schimb, simpla restrictionare calorica nu este suficienta pentru imbunatatirea conditiei pacientilor ce sufera de aceasta afectiune.
Din studiile de specialitate efectuate anterior pe aceasta tema aflam ca nivelul ridicat de colesterol din sange este asociat declansarii osteoartritei, asa incat adoptarea unui stil de viata sanatos contribuie, de asemenea, la reducerea colesterolului, mai adauga specialistii.
Dieta alimentara recomandata in cazul osteoartritei
Specialistii au observat ca in randul pacientilor ce sufera de osteoartrita, cresterea aportului de alimente bogate in vitamina K - precum varza, spanacul si patrunjelul - au efecte benefice ce pot diminua simptomele specifice bolii.
Vitamina K este necesara pentru intretinerea proteinelor dependente de vitamina K (VKD), ce se regasesc in organism la nivelul oaselor si cartilajelor.
Un aport scazut de vitamina K in organism afecteaza negativ functiile acestor proteine in organism, precum si procesul de crestere si reparare al celulelor osoase, crescand riscul declansarii si agravarii acestei boli.
"Importanta adoptarii unei diete alimentare sanatoase, precum si urmarea unui program regulat de exercitii fizice, nu trebuie subestimate. Acestea nu numai ca ne mentin intr-o forma fizica optima, ci ne si ajuta sa diminuam simptomele dureroase specifice osteoartritei, asa cum arata si cercetarea de fata," declara Margaret Rayman, profesoara in cadrul Universitatii din Surrey si autoarea principala a studiului.
"Stilul de viata trebuie sa fie luat in considerare atunci cand vine vorba despre reducerea simptomelor specifice osteoartritei. Pacientii nu se pot astepta la miracole prin dieta, in special daca continua sa fumeze si sa consume alcool, intrucat acestia sunt factorii care cresc nivelul de inflamatie din organism si agraveaza boala," adauga Ali Mobasheri, coautor al studiului.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Consumul de oua creste riscul de boli cardiovasculare
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca adultii care consuma oua, dar si alte alimente care influenteaza colesterolul, au un risc mult mai ridicat de boli cardiovasculare, dar si de deces in general. Galbenusurile de ou sunt una dintre cele mai bogate surse de colesterol a...

De ce cancerul se raspandeste cel mai frecvent la ficat?
De multe ori, cancerul se raspandeste si la alte organe, iar cea mai frecventa tinta este ficatul. Oamenii de stiinta de la Centrul de Cancer Abramson, de la Universitatea din Pennsylvania, sustin ca au descoperit cauza. Hepatocitele, celulele principale functionale ale ficatului, sunt in cen...

Inaltimea si greutatea pot influenta durata de viata a femeilor?
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”Journal of Epidemiology Community Health”, ca dimensiunea corpului, adica inaltimea si greutatea, poate influenta durata de viata a femeilor mult mai mult decat pe a barbatilor, potrivit sciencedaily.com.O alta constatare a cercetator...