Parintii romani cred in mod eronat ca educatia sexuala la varsta mica duce la inceperea timpurie a vietii sexuale si la un numar ridicat de parteneri
Femeile ii surclaseaza pe barbati cand vine vorba de cunostinte, atitudini si practici in materie de sex, indica rezultatele studiului denumit "Ei nu vor sti daca noi nu le vom spune", realizat de Durex Network. Un numar mare de familii din Romania se tem ca educatia sexuala la varste fragede ar putea duce la inceperea timpurie a vietii sexuale si la un numar mai ridicat de parteneri. Din contra, sustine literatura de specialitate: Tinerii care primesc din timp o educatie sexuala adecvata isi incep viata sexuala mai tarziu si au un numar mai redus de parteneri. La cercetare au participat 15.000 de tineri, cu varste cuprinse intre 15 si 20 de ani, din 15 state europene.
Studiul, al cincilea din seria anuala pe tematica legata de viata sexuala, a analizat experienta tinerilor din noua tari din Europa de Vest si sase state estice in ceea ce priveste educatia sexuala, informatiile, atitudinile, practicile sexuale si impactul acestora asupra sanatatii lor. Rezultatele demonstreaza un nivel ridicat de ignoranta la nivelul tarilor din Europa relativ la bolile cu transmitere sexuala (BTS). In cazul Romaniei, de exemplu, patru din zece tineri (40,3%) cred in mod eronat ca pot contacta o BTS de pe scaunul toaletei. In aceasta privinta nu ne depaseste decat Turcia, cu un procent de 44,4%.
Tinerii romani sunt totusi mai informati in privinta riscului de imbolnavire cu o BTS, comparativ cu tinerii din alte state europene. Astfel, 19,1% din tinerii intervievati cred ca riscul de a contacta o astfel de boala este mic sau chiar inexistent, in timp ce in Slovenia procentul se ridica la 37,5%, in Germania la 50%, iar in Belgia - 70,3%.
Mai mult de jumatate din tinerii romani considera ca profesorii nu sunt pregatiti suficient pentru a preda lectii de educatie sexuala
Statele Europei de Vest au inregistrat scoruri mai mari in ceea ce priveste cunostintele, atitudinile si practicile in materie de sex, comparativ cu statele estice. De asemenea, s-a constatat ca femeile ii surclaseaza pe barbati cand vine vorba de cunostinte, atitudini si practici sexuale. Cele mai bune rezultate au fost obtinute in general de cei care au primit informatii cu rol de educatie sexuala de la parteneri, profesori sau persoane specializate in domeniu.
In Romania insa, peste jumatate din tineri (53,9%) declara ca profesorii nu au pregatirea necesara pentru a preda lectii de educatie sexuala. In plus, un numar mare de familii se tem ca educatia sexuala la varste fragede ar putea duce la inceperea timpurie a vietii sexuale si la un numar mai ridicat de parteneri.
In realitate lucrurile stau tocmai invers. Literatura de specialitate demonstreaza insa exact contrariul: tinerii care primesc de timpuriu o educatie sexuala adecvata isi incep viata sexuala mai tarziu si au un numar mai mic de parteneri sexual (un exemplu aici, din 2007: Research Findings on Programs to Reduce Teen Pregnancy and Sexually Transmitted Diseases, pdf).
Alte rezultate
La intrebarea daca ar utiliza un prezervativ pentru o partida de sex cu un nou partener, 3,4% dintre romani au declarat ca nu, aceasta cifra fiind a treia din Europa, dupa Turcia (14,4%) si Polonia (3,5%).
Tinerii romani au avut rezultate mai slabe in ceea ce priveste utilizarea metodelor contraceptive in mod regulat. Unul din cinci (20%) declara ca nu a folosit nici o forma de contraceptie ultima data cand au intretinut relatii sexuale.
Studiul a fost realizat online, in randul a 15.000 de tineri cu varste cuprinse intre 15 si 20 de ani din Austria, Belgia, Franta, Germania, Spania, Elvetia, Italia, Olanda, Marea Britanie, Ungaria, Lituania, Polonia, Romania, Slovenia si Turcia.
Descarca aici Research Protocol - detalii despre cercetarea realizata de Durex (pdf).
Citeste si:
- Prezervativul si pilula, cele mai cunoscute metode contraceptive in randul populatiei urbane
- 500.000 de tineri se imbolnavesc zilnic de o boala cu transmitere sexuala. Parfumul si epilarea, mai importante decat contraceptia
- Mama la 15 ani. Nasterea la varste fragede implica riscuri si pentru mama si pentru fat
Autor: R.M.
Femeile ii surclaseaza pe barbati cand vine vorba de cunostinte, atitudini si practici in materie de sex. Cel putin asa arata rezultatele studiului denumit "Ei nu vor sti daca noi nu le vom spune", al cincilea raport din seria studiilor anuale pe diferite tematici legate de viata sexuala, realizate de Durex Network. La cercetare au participat 15.000 de tineri, cu varste cuprinse intre 15 si 20 de ani, din 15 state europene (noua din Europa de Vest si sase state estice).
Studiul a analizat experienta tinerilor in ceea ce priveste educatia sexuala, informatiile, atitudinile, practicile sexuale si impactul acestora asupra sanatatii lor. Rezultatele demonstreaza un nivel ridicat de ignoranta la nivelul tarilor din Europa relativ la bolile cu transmitere sexuala (BTS). In cazul Romaniei, de exemplu, 4 din 10 tineri (40,3%) cred in mod eronat ca pot contacta o BTS de pe scaunul toaletei. In aceasta privinta nu ne depaseste decat Turcia, cu un procent de 44,4%.
Tinerii romani sunt totusi un pic mai informati in privinta riscului de imbolnavire cu o BTS, comparativ cu tinerii din alte state europene. Astfel, 19,1% din tinerii intervievati cred ca riscul de a contacta o astfel de boala este mic sau chiar inexistent, in timp ce in Slovenia procentul se ridica la 37,5%, in Germania la 50% si in Belgia atinge cifra de 70,3%.
Mai mult de jumatate din tinerii romani considera ca profesorii nu sunt pregatiti suficient pentru a preda lectii de educatie sexuala
Statele Europei de Vest au inregistrat scoruri mai ridicate in ceea ce priveste cunostintele, atitudinile si practicile in materie de sex, comparativ cu statele estice. De asemenea, s-a constatat ca femeile au obtinut scoruri mai ridicate decat barbatii. Cele mai bune rezultate au fost obtinute in general de cei care au primit informatii cu rol de educatie sexuala de la parteneri, profesori sau persoane specializate in domeniu.
In ceea ce priveste Romania insa, peste jumatate din tineri (53,9%) declara ca profesorii nu aveau pregatirea necesara pentru a le preda lectii de educatie sexuala. In plus, un numar mare de familii se tem ca educatia sexuala la varste fragede ar putea duce la inceperea timpurie a vietii sexuale si la un numar mai ridicat de parteneri.
In realitate lucrurile stau tocmai invers. Literatura de specialitate demonstreaza insa exact contrarul: tinerii care primesc de timpuriu o educatie sexuala adecvata isi incep viata sexuala mai tarziu si au un numar mai mic de parteneri sexuali.
Alte rezultate
La intrebarea daca ar utiliza un prezervativ pentru o partida de sex cu un nou partener, 3,4% dintre romani au declarat ca nu, aceasta cifra fiind a treia din Europa, dupa Turcia (14,4%) si Polonia (3,5%).
Tinerii romani au avut rezultate mai slabe in ceea ce priveste utilizarea metodelor contraceptive in mod regulat. Unul din cinci (20%) declara ca nu a folosit nicio forma de contraceptie ultima data cand au intretinut relatii sexuale.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Anticorpii ar putea fi solutia pentru bolile de sange si pentru tulburarile autoimune
Cercetatorii de la Universitatea Standford au conceput un tratament bazat pe anticorpi care poate elimina cu usurinta celulele stem afectate ce formeaza sangele in maduva oaselor, fiind astfel pregatit transplantul unor noi celule stem sanatoase. Specialistii considera ca acest tratament ar p...
Insulina ar putea fi furnizata prin pastile?
Oamenii de stiinta au dezvoltat o capsula cu scopul de a administra insulina sub forma de doza orala, inlocuind astfel injectiile zilnice de care au nevoie persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2. Capsula are marimea unei afine si contine un an mic realizat din insulina comprimata...
De ce femeile isi mentin abilitatile cognitive mai mult decat barbatii?
Conform unui nou studiu, creierul femeilor este cu trei ani mai "tanar" decat al barbatilor, iar acesta ar putea fi motivul pentru care ele isi mentin abilitatile cognitive mai mult timp. Cercetatorii de la Universitatea Washington au descoperit ca femeile par sa aiba creierul cu ap...