Publicat la: 
28/02/2018

vis cu ochii deschisi

Visatul cu ochii deschisi este una dintre cele mai mari bucurii ale vietii: poti sa iti imaginezi lucruri frumoase cand esti intr-o intalnire plictisitoare sau astepti la rand.

Acest joc aparent inofensiv poate fi insa o sabie cu doua taisuri. Unele cercetari au constatat ca stimuleaza creativitatea, dar alte studii sugereaza ca dauneaza sanatatii mintale si ar putea scadea inteligenta, scrie theconversation.com.

Beneficii

Intr-un studiu realizat de psihologii de la Universitatea din California, Santa Barbara, studentilor li sa cerut sa vina cu cat mai multe utilizari pentru obiecte de zi cu zi - cum ar fi scobitori, umerase si caramizi -  in doua minute, apoi sa repete exercitiul.

Studentii au reusit sa genereze utilizari mai creative pentru obiecte a doua oara in cazul in care pauza lor implica indeplinirea unei sarcini usoare, despre care se stie ca promoveaza mai mult senzatia de visare cu ochii deschisi, in comparatie cu o pauza cu sarcini mai solicitante.

De asemenea, visatul cu ochii deschisi a fost legat de faptul ca te simti conectat social. Intr-un studiu realizat de Universitatea din Sheffield, unui grup de participanti le-a fost indus sentimentul de singuratate. Ulterior, ei au fost instruiti sa viseze cu ochii deschisi la cineva special, la o situatie non-sociala sau la indeplinirea unei sarcini dificile din punct de vedere mental.

Cei care au visat la cineva special au aratat sentimente de legatura, dragoste si apartenenta crescute, comparativ cu celelalte doua grupuri, indicand faptul ca visarea cu ochii deschisi serveste functiei de a ne mentine in legatura cu de cei dragi, chiar si in absenta lor.

Dezavantaje

Unul dintre dezavantaje este ca poate sta in calea invatatului. Atunci cand oamenii viseaza cu ochii deschisi in timpul testelor de lectura, tind sa aiba rezultate proaste la testele de intelegere ulterioare. Daca atentia este redirectionata de la cuvintele de pe pagina catre continutul visului, recuperarea informatiilor poate fi grav afectata.

Avand in vedere ca lectura si intelegerea sunt principalele modalitati prin care se masoara succesul educational, visarea cu ochii deschisi poate dauna.

Alte studii au constatat ca este asociat cu performante mai slabe la testele de inteligenta si de memorie.

Nu numai ca va poate afecta nota de la examene, ci si sanatatea mintala.

Cercetatorii de la Universitatea Harvard au folosit o aplicatie pentru a monitoriza gandurile, sentimentele si activitatea a 2.250 de adulti din SUA. Ei au descoperit ca visatul cu ochii deschisi la subiecte placute nu a crescut nivelul de fericire al participantilor, iar atunci cand acestia s-au gandit la subiecte neutre sau negative, au devenit mai nefericiti. De asemenea, se pare ca o minte ratacitoare provoaca mai degraba nefericire, nefericirea nu duce la o minte ratacitoare.

Unii psihologi au sugerat ca modul in care oamenii isi evalueaza visatul cu ochii deschisi poate ajuta la explicarea legaturii cu nefericirea. Cand oamenii cred ca visatul cu ochii deschisi este fie incontrolabil, fie rau pentru ei, aceste credinte par sa influenteze in mod semnificativ relatia cu nefericirea.

Obtineti controlul

Abilitatea de a castiga controlul asupra gandirii si de a te concentra asupra prezentului este considerata antidotul visatului problematic. Poate ca ar trebui sa incercam sa fim mai ancorati in prezent - am putea fi mult mai fericiti ca rezultat.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie, Psihoterapie

Articole similare

Inlocuirea soarecilor de laborator cu oameni / Foto: Photoxpress Cei mai multi oameni de stiinta dau asigurari ca intotdeauna exista un mod etic de a testa o ipoteza importanta. Totusi, experimentele duse la extrem ar putea arata lucruri care raman ascunse metodelor clasice de cercetare si, de cele mai multe ori, pana si cei mai etici cercetatori...
Antrenamentele de fitness in grup scad nivelul de stres cu 26% si imbunatatesc semnificativ calitatea vietii, in timp ce antrenamentul individual presupune depunerea unui efort fizic mai mare, fara a genera schimbari semnificative pe plan psihic sau emotional, potrivit unui nou studiu efectuat de cercetatorii de la University of New England si...
Sub ce forma vine fericirea? / Foto: Photoxpress Nenumarate carti si pretinsi profesori au incercat de-a lungul vremii sa ofere publicului secretul fericirii. Nimeni nu a reusit sa vina insa cu ceva palpabil. Nici psihologii nu pot face acest lucru, insa au descoperit cum sa masoare fericirea iar studiile riguroase au reusit sa demonstreze care...
Dan Gilbert, psiholog, profesor in cadrul Harvard University / Foto: Vimeo.com "Din perspectiva evolutiei, doua milioane de ani nu inseamna nimic. Cu toate acestea, in ultimele doua milioane de ani creierul uman aproape si-a triplat masa, pornind de la cele sase sute de grame ale stramosului nostru, Homo Habilis (omul indemanatic), si...
De-a lungul timpului, multi oameni au sustinut ideea ca meditatia poate schimba modul in care ne comportam fata de cei din jur si ne antreneaza sentimentul de compasiune fata de ceilalti. O noua cercetare, efectuata de oamenii de stiinta de la Universitatea din Coventry din Anglia, Universitatea Massey din Noua Zeelanda si Universitatea Radboud...