Publicat la: 
25/01/2017

Persoanele ancorate in prezent au un nivel scazut de grasime in jurul taliei

Gandirea de tip "mindfulness" ne poate ajuta sa evitam supraalimentarea si sa trecem peste aversiunea pe care o avem fata de adoptarea unui program de exercitii fizice.

Persoanele care adopta o astfel de gandire sunt mai putin predispuse riscului de a fi supraponderali. Cei care sunt in mod natural mai ancorati in prezent, asa cum tehnicile acestui tip de meditatie indica, au un nivel mai scazut de grasime in jurul abdomenului, arata datele unui studiu publicat anul trecut in jurnalul "International Journal of Behavioral Medicine", scrie spring.org.uk.

In timp ce unii oameni au aceasta calitate innascuta - de a isi concentra atentia la momentul prezent - altii o pot dobandi prin urmarea recomandarilor date de expertii in meditatia de tip "mindfulness".

Este vorba, mai degraba, despre a adopta un tip de gandire ce poate fi antrenat in fiecare moment, decat despre practicarea unui tip de meditatie. "Majoritatea oamenilor ce fac parte din prima categorie nu obisnuiesc sa practice meditatia," declara Dr Eric Loucks, autorul principal al studiului.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au aplicat un sondaj de opinie la care 394 de persoane au raspuns intrebarilor adresate pe aceasta tema, ce aveau ca scop stabilirea nivelului de atentie in randul participantilor.

Spre exemplu, participantii care au raspuns in acord cu ambele afirmatii de mai jos au avut un nivel mai scazut de atentie, conform cercetatorilor:

- Imi este dificil sa ma concentrez pe ceea ce se intampla in momentul prezent
- Mi se intampla sa devin ulterior constient de emotiile de care am parte la momentul prezent

Rezultatele studiului sunt relevante pentru problema obezitatii, intrucat tehnicile de gandire "mindfulness" ne pot ajuta sa devenim constienti de momentul in care ne supraalimentam. De asemenea, aceste tehnici ne pot scapa de aversiunea pe care cei mai multi dintre noi o au fata de adoptarea unui program de exercitii fizice, sunt de parere autorii.

Studiile efectuate anterior au aratat ca tehnicile meditative de tip "mindfulness" ne pot ajuta sa ne imbunatatim dieta si sa depasim pofta de moment.

Mancatul este o activitate de rutina si, de aceea, suntem uneori mai putin atenti la aceasta experienta in sine. Ni se intampla sa ne gandim la alte lucruri in timp ce mancam si, de aceea, tindem sa pierdem din vedere cantitatea de hrana consumata.

Din cercetarile efectuate in trecut pe teme similare am aflat ca unii oameni mananca mai mult si mai repede atunci cand urmaresc programele TV sau cand sunt angajati in discutii cu cei aflati la masa.

Acesta este motivul pentru care atunci cand nu ne concentram la ceea ce facem in momentul prezent, avem tendinta sa ne bucuram mai putin de experientele prin care trecem si, in cazul de fata, sa ne supraalimentam.

Specialistii recomanda ca mesele sa fie luate in liniste si cu inghitituri mici, pentru a creste nivelul de placere si a diminua riscurile de a consuma mai mult decat ne este necesar.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie