Publicat la: 
25/01/2016

Persoanele care folosesc tigara electronica au mai putine sanse sa scape de depedenta de nicotina

Persoanele fumatoare folosesc tigarile electronice din diferite motive, principalul motiv fiind dorinta de a renunta la fumat, acesta fiind si ideea care sta la baza promovarii si comercializarii tigarilor electronice, sunt de parere autorii unui studiu publicat recent in jurnalul "The Lancet Respiratory Medicine". Sansele ca fumatorii sa se lase de fumat sunt mai mici cu 28 de procente in randul celor care trec de la consumul de tutun traditional la folosirea tigarilor electronice, declara Stanton Glantz si Sara Kalkhoran, autorii acestui studiu si cercetatori ai centrului "Tobacco Control Research and Education" din cadrul Universitatii din California, San Francisco.

Autorii lucrarii au analizat studiile medicale recente care se concentreaza pe rezultatele consumului de nicotina prin intermediul tigarilor electronice de partea fumatorilor care au adoptat aceasta metoda pentru a se lasa de fumat. Cercetatorii au analizat 38 de astfel de studii efectuate pana in prezent care detineau datele a cateva mii de fumatori pe durate de timp limitate, de la cateva luni la cativa ani. Comparand rezultatele cercetarilor efectuate anterior, autorii studiului au constatat ca persoanele care au trecut la consumul de tigari electronice avand la baza motivatia de a se lasa de fumat au avut cu 28% mai putine sanse sa reuseasca.

"Asadar, tigarile electronice nu numai ca nu ajuta fumatorii sa se lase de fumat, ci si inhiba aceasta dorinta in oameni," a declarat Stanton Glantz pentru reuters.com.

"Nu ne este clar de ce tigarile electronice impiedica oamenii sa renunte la fumat, dar una dintre explicatii este ca tigarile electronice le permit oamenilor sa isi ia doza de nicotina indiferent de mediul in care se afla, iar locurile in care fumatul este interzis sunt deosebit de importante pentru decizia de a renunta la fumat. Prin diminuarea efectului psihologic pe care interdictia il are asupra fumatorilor, se diminueaza si motivatia fumatorilor de a renunta la acest obicei," a adaugat autorul principal al studiului.

Cu toate astea, studiul nu conchide ca persoanele care vor sa se lase de fumat nu pot reusi prin aceasta metoda, ci ca din punct de vedere statistic au mai putine sanse sa o faca.

De asemenea, cercetatorii sunt reticenti cu privire la viitoarele cercetari si spun ca lucrurile ar putea lua o turnura neprevazuta.

"Este posibil ca in cinci ani de acum incolo sa se schimbe multe lucruri ce tin atat de promovarea tigarilor electronice, precum si de reglementarea consumului de nicotina prin intermediul acestor dispozitive," conchide Stanton Glantz.

Sursa: Reuters

G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Pneumologie

Medic Primar
Medic Primar
Lazar Marina,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar