Publicat la: 
16/12/2014

Raportul dintre timpul petrecut in pozitiile sezand si in picioare influenteaza riscul de mortalitate prematura, indeosebi din cauze cardiovasculare, a demonstrat un studiu american, noteaza Agerpres.

S-a demonstrat clar ca viata sedentara are efecte negative asupra sanatatii si ca exercitiile fizice, chiar moderate, sunt benefice', spune dr Rodi Courie (Journal international de medecine), citat de passionsante.be.

Stiind ca majoritatea oamenilor stau asezati o mare parte a zilei, cercetatori americani s-au intrebat daca inlocuirea perioadelor cand stam in pozitia sezand cu unele in care sa fim in picioare au vreun efect asupra riscului de mortalitate prematura. Circa 17.000 de persoane, cu varste cuprinse intre 18 si 90 de ani, au fost observate din 1981.

La inceputul studiului si apoi periodic au fost culese o serie de date, cum ar fi timpul zilnic petrecut in picioare, consumul de alcool si fumatul, practicarea unei activitati fizice etc. S-a inregistrat si numarul de decese -mortalitatea globala (din orice cauza), cea de origine cardiovasculara si cea din cauza cancerului.

Rezultatele arata ca nivelul mortalitatii (in perioada de observatie) scade odata cu cresterea timpului petrecut in picioare, lucru valabil pentru mortalitatea generala si cea din cauze cardiovasculare, dar nu si pentru cancer.

Persoanele sedentare trebuie sa incerce pe cat posibil sa realizeze in picioare unele activitati pe care in mod normal le indeplinesc din pozitia sezand. Birotica propune deja cateva solutii in acest sens, cum ar fi mesele si birourile adaptate. Foarte utile sunt si ridicarea de la birou si efectuarea catorva pasi cel putin o data pe ora, arata dr Courie.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Cardiologie, Ecografie 3D, Medicina interna

Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Primar...
  •  
  • 1 of 26

Articole similare

Raportul dintre timpul petrecut in pozitiile sezand si in picioare influenteaza riscul de mortalitate prematura, indeosebi din cauze cardiovasculare, a demonstrat un studiu american, noteaza Agerpres. S-a demonstrat clar ca viata sedentara are efecte negative asupra sanatatii si ca exercitiile fizice, chiar moderate, sunt benefice', spune dr...