Publicat la: 
20/01/2016

Persoanele in varsta care au probleme cu somnul au un risc crescut pentru declansarea accidentelor vasculare cerebrale

Persoanele in varsta care au probleme cu somnul au un risc crescut pentru declansarea accidentelor vasculare cerebrale si a dementei, conform unui studiu efectuat de cercetatorii canadieni.

Desi studiul nu este foarte concludent pe marginea acestui subiect, cercetarea efectuata de specialisti aduce noi dovezi care arata ca "somnul de calitate este cu atat mai important cu cat inaintam in varsta," a declarat Dr. Andrew Lim, cercetator in cadrul Universitatii din Toronto, Canada.

Andrew Lim si colegii sai au declarat recent, intr-un articol publicat in jurnalul "Stoke", faptul ca episoadele de somn intrerupt pe parcursul unei nopti - cunoscute sub denumirea de somn fragmentat - sunt asociate cu usoare schimbari la nivelul creierului, care sunt, de regula, confirmate numai la autopsie.

Studiul a fost facut pe 315 pacienti care au purtat dispozitive speciale pentru monitorizarea de la distanta a functiilor vitale, atat pe durata zilei, cat si in timpul somnului. Cand persoanele in cauza au decedat, la o varsta medie de 90 de ani, cercetatorii au facut testele de specialitate in urma carora au depistat ca o treime din pacienti au suferit accidente vasculare cerebrale de-a lungul vietii, iar doua treimi dintre acestia au fost subiecti ai cazurilor de leziuni ale vaselor de sange, de la cele moderate, la cele severe.

Cu cat fragmentarea somnului a fost mai severa, cu atat riscul de rigidizare a vaselor mici de sange din creier a crescut, precum si riscul aparitiei leziunilor la nivelul tesutului cerebral, ca urmare a lipsei de oxigenare a creierului.

"Este posibil ca starile de veghe de pe durata noptii sa provoace o crestere a tensiunii arteriale, care duce la deteriorarea vaselor de sange. De asemenea, apneea in somn joaca un rol important in lipsa de oxigenare a creierului," a declarat Dr. Andrew Lim.

Cercetatorii nu pot spune daca somnul fragmentat cauzeaza leziuni ale creierului sau viceversa, ori daca sunt alte cauze implicate in aceaste probleme de sanatate, insa indiferent de caz, declara acestia, schimbarile care au loc la nivelul creierului sunt strans legate de prezenta accidentelor vasculare cerebrale ce atrag dupa sine agravarea problemelor locomotorii si de gandire.

"In acest moment nu avem dovezi clare ca tratarea problemei somnului fragmentat ar duce la minimalizarea riscului aparitiei acestor afectiuni. Trebuie sa analizam indeaproape cauzele acestor leziuni, precum si tipul de legatura pe care il au cu problema somnului fragmentat. Studiul nostru ridica un semnal de alarma pentru persoanele de toate varstele, pentru a lua la cunostinta importanta pe care odihna de calitate pe timpul noptii o are pentru sanatatea fizica si psihica," a adaugat autorul studiului.

Sursa: FoxNews

G.T.