Publicat la: 
16/09/2016

Peste 45% din populatia adulta a Romaniei  sufera de hipertensiune arteriala- studiu

In Romania, hipertensiunea arteriala afecteaza 45,1% din populatia adulta, potrivit rezultatelor celui mai recent studiu - SEPHAR III, efectuat de Societatea Romana de Hipertensiune, noteaza Agerpres.

Potrivit presedintelui Societatii Romane de Hipertensiune, Maria Dorobantu, prevalenta a crescut la 45% fata de acum cinci ani, cand era de 40%.

Procentul persoanelor cu hipertensiune ramane astfel la un nivel apropiat de cel relevat de precedentele studii SEPHAR, asteptandu-se ca, in urmatorii patru ani, sa urmeze un trend descendent, astfel incat, in 2020, sa ajunga la 44%.

"Raportat la populatia Romaniei, inseamna ca in 2016 un estimat de circa 7,4 milioane de persoane sufera de hipertensiune principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare, cele responsabile de cele mai multe decese atat global, cat si in tara noastra", arata studiul.

Cu toate acestea, doar 80,9% dintre adultii hipertensivi stiu ca sufera de aceasta boala, in timp ce restul de 19,1% au fost diagnosticati cu ocazia studiului SEPHAR III. Aceasta inseamna ca 1 din 5 romani nu stie ca are hipertensiune arteriala, fiind expus unor riscuri importante in ceea ce priveste starea de sanatate, generate de lipsa unei ingrijiri adecvate, care sa asigure controlul eficient al afectiuni.

"Totusi, in ultimii 11 ani, rata de cunoastere a hipertensiunii arteriale a cunoscut o imbunatatire majora, crescand succesiv, fata de rezultatele obtinute de celelalte doua studii SEPHAR. In anul 2005, doar 44,3% dintre persoanele hipertensive aveau cunoscuta hipertensiunea arteriala, iar procentul acestora este asteptat sa creasca in urmatorii ani la 96,2%, tinand cont de impactul pozitiv al campaniilor derulate in ultimii ani de catre Societatea Romana de Hipertensiune si nu numai", a spus presedintele SRH, intr-o conferinta de presa.

Aceeasi tendinta de crestere poate fi regasita si la nivelul persoanelor care urmeaza un tratament pentru hipertensiunea arteriala, arata rezultatele SEPHAR III.

Astfel, daca in 2012 - 59,2% dintre persoanele hipertensive urmau un tratament, in 2016, procentul acestora a crescut la 75,2% si se preconizeaza ca va ajunge la 91,2% in anul 2020.

De asemenea, si numarul persoanelor hipertensive aflate sub control terapeutic este in continua crestere. In anul 2005, procentul acestora era de 19,9%, in timp ce, in 2016, a ajuns la 30,8%, asteptandu-se ca, in anul 2020, rata de control terapeutic sa fie de 36,6%.

In ciuda perspectivelor pozitive in ceea ce priveste diagnosticarea hipertensiunii arteriale, rezultatele studiului SEPHAR III arata ca factorii de risc cardiovascular raman o problema critica. Dintre acestia, diabetul zaharat si dislipidemiile genereaza cele mai multe ingrijorari, dat fiind ca prevalenta celor doua afectiuni este de doua ori mai ridicata decat in 2006, fapt care creste riscul de aparitie a complicatiilor.

Astfel, studiul SEPHAR III a identificat o prevalenta de 12,2% a diabetului zaharat, in timp ce procentul persoanelor cu dislipidemie se situeaza la 73,2%, la nivel global, si la 77,8% in randul hipertensivilor.

"Romania ramane in topul tarilor cu risc cardiovascular ridicat, iar rezultatele SEPHAR III confirma, inca o data, ca hipertensiunea arteriala, alaturi de ceilalti factori de risc cardiovascular, reprezinta probleme majore la nivelul sanatatii populationale. Ne bucura, totusi, sa vedem ca numarul persoanelor care au hipertensiune arteriala si care au fost diagnosticate, precum si al celor aflate sub tratament si sub control terapeutic creste de la an la an. Eforturile noastre se concentreaza pe conceperea si implementarea unor programe de preventie, diagnosticare precoce si control pe termen lung", a mai declarat prof. dr. Maria Dorobantu, coordonatorul studiului SEPHAR.

Ea a aratat ca, pe langa diabetul zaharat si dislipidemia, alti factori de risc cardiovascular evaluati in cadrul studiului sunt obezitatea si supraponderabilitatea, care ating cote din ce in ce mai alarmante. 34,7% dintre persoanele adulte sufera de obezitate, iar 31,8% sunt supraponderale, insa unul din cinci adulti obezi, respectiv unul din trei adulti supraponderali nu sunt constienti de problemele lor ponderale, arata studiul.

Studiul SEPHAR III a fost efectuat pe un esantion de 1.942 persoane, in perioada 16 octombrie 2015 - 25 aprilie 2016. Subiectii inclusi in studiu au fost masurati in greutate, inaltime, apoi acestora li s-au efectuat analize medicale specifice, inclusiv pentru factorii de risc. La finalul studiului, fiecare subiect a primit un raport complet al starii sale de sanatate, care a fost inmanat medicului de familie.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Purcarea Florin, Medic Specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 26