Publicat la: 
16/11/2015

Conditia fizica este strans corelata cu abilitatile cognitive, sustin cercetatorii britanici in urma unui studiu efectuat in cadrul King's College London si publicat in editia de luna aceasta a jurnalului "Gerontology".Studiul a inclus 324 de persoane gemene, de sex feminin, cu varste cuprinse intre 43 si 73 de ani. Participantelor la studiu le-au fost testate atat memoria, capacitatea de retinere a informatiilor, cat si tehnicile de gandire, la inceputul si la finalul studiului care a durat circa 10 ani.

Cercetatorii au descoperit ca picioarele puternice si sanatoase sunt un bun indicator al unei minti sanatoase.

Aceste constatari sunt sustinute de datele studiului care atesta faptul ca gemenele care aveau o conditie fizica buna si-au mentinut de-a lungul celor 10 ani abilitatile mentale, in comparatiile cu surorile acestora care, avand o conditie fizica mai putin buna, au aratat un oarecare declin in urma testelor facute de catre specialisti.

"Toata lumea isi doreste sa gaseasca secretul care i-ar putea ajuta sa isi mentina sanatatea mentala de-a lungul trecerii timpului. Studiul nostru a analizat gemenele prin comparatie, iar motivul pentru care am ales gemenele este faptul ca acestea au in comun la inceputul vietii multi factori genetici, mosteniti, care nu se schimba de-a lungul timpului. Rezultatele studiului sunt cu adevarat graitoare, intrucat am observat diferente nu numai la nivelul de asimilare a noilor cunostinte, dar si la nivelul tehnicilor de gandire si la nivelul structurii creierului. Aceasta sugereaza ca simplele modificari ale stilului de viata, precum stimularea muschilor, poate ajuta in mod semnificativ mentinerea si dezvoltarea abilitatilor cognitive," a declarat Claire Steves, autoarea studiului.

Studiile anterioare au aratat, de asemenea, ca activitatea fizica are o contributie majora la starea de sanatate mentala, cu atat mai mult cu cat vorbim despre inaintarea in varsta. In plus, studiile ce au fost facute anterior pe animale au aratat ca efortul fizic elibereaza hormoni care favorizeaza activitatea celulelor neuronale.

Mecanismele din spatele acestei asocieri nu sunt insa foarte clare si ar putea implica si alti factori, precum schimbarile legate de sistemul imunitar, circulatia sangelui si semnalele transmise la nivel neuronal, adauga cercetatorii.

Sursa: MedicineNet

G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Ecografie 3D, Medicina de familie

Tatomir Adina-Maria, Medic Primar Medicina de Urgenta, Medic Specialist
Medic Primar...
Zarnescu Oana,Medic Specialist Med. Familie
Medic Specialist...
Manea Livia Rebeca,Medic Specialist
Medic Specialist
Marin Florin,Medic Medicina de Familie, Medic Medicina Generala
Medic Medicina...