Plan de acțiune pentru astm

Specialități
16 Iunie 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
plan de actiune pentru astm

Scopul unui plan de acțiune este de a ajuta copilul cu astm bronșic și persoana care are grijă de el să ia măsuri timpurii pentru a preveni sau a reduce severitatea unui atac de astm. Atunci când astmul este ținut sub control, problemele de respirație nu îl vor împiedica pe cel mic să facă sport, să se distreze sau să se bucure de orice alt tip de activitate.

Planul de acțiune pentru astm presupune existența unui document scris, individualizat pentru fiecare copil, în funcție de severitatea astmului și de nivelul de control al acestuia. Acest plan are rolul de a-l ajuta în automanagementul astmului.

Ce conține un plan de acțiune

Există mai multe elemente pe care planul scris de acțiune pentru astm trebuie să le includă:

  • tratamentul pacientului, atât cel de fond sau de întreținere, cât și cel de atac în exacerbări;
  • simptomele care semnalează agravarea astmului sau iminența unei crize de astm severe;
  • valorile PEF (peak expiratory flow) determinate cu ajutorul peakflowmetrului (un aparat care măsoară fluxul de aer expirat), care semnalează agravarea afecțiunii pulmonare;
  • când și cum să acceseze serviciile medicale, în cazul în care simptomele nu răspund la tratament.

Instrucțiuni care fac utilizarea ușoară

Pentru ca acest plan să fie mai ușor de utilizat de copil, este necesar ca micul pacient să cunoască detalii despre boala lui, bineînțeles explicate la nivelul său de înțelegere.
Copilul care asociază anumite alergii trebuie să evite expunerea la anumiți triggeri (factori declanșatori) care pot determina apariția unei crize de astm: fumul de țigară, praful, animalele de companie etc. De asemenea, trebuie să fie instruit când și cui trebuie să se adreseze atunci când nu se simte bine, respectiv când prezintă simptome care sugerează o agravare a astmului.

Persoanele care îl supraveghează (de exemplu, învățătorul, profesorul) trebuie să cunoască situația copilului și să-l ajute în administrarea tratamentului în exacerbări, până la prezentarea la medic.

La copiii astmatici, care prezintă alergii alimentare, este necesară informarea despre aceste alergii a personalului care pregătește mâncarea, astfel încât să fie evitată utilizarea acelor ingrediente alergenice.

Culorile semaforului: 3 zone majore de acțiune

  • Zona verde (zona sigură): simptomele se ameliorează sau dispar după inițierea tratamentului de atac, iar valoarea PEF este mai mare de 80% din valoarea prezisă. În această situație, se menține tratamentul indicat în caz de agravare a simptomelor, circa 1-2 zile, și se contactează medicul în vederea stabilirii conduitei ulterioare.
  • Zona galbenă (de precauție): simptomele persistă sau se agravează, în ciuda tratamentului de atac prescris de medicul curant, iar valoarea PEF rămâne sub 60% din valoarea prezisă. În această situație, se crește doza de bronhodilatator, se adaugă în schema de tratament corticoterapie orală și se contactează de urgență medicul pentru instrucțiuni.
  • Zona roșie (de alertă): simptomele se agravează. În plus, apar simptome precum: senzație de sufocare, imposibilitatea de a rosti o propoziție completă, agitație, amețeală, confuzie, frecvență respiratorie și puls crescute, respirație șuierătoare, extenuare, iar valoarea PEF rămâne sub 60% din valoarea prezisă, în ciuda tratamentului de atac (inclusiv sub corticoterapia orală). În această situație, este obligatorie prezentarea cât mai rapidă în cel mai apropiat serviciu de urgență.

De ce este important să existe un astfel de plan

Acest plan de acțiune are scopul de a ajuta pacientul în automanagementul crizelor de astm, astfel încât să poată fi evitate spitalizările frecvente, absenteismul școlar și al părintelui de la locul de muncă și, cel mai important, să fie evitate decesele datorate crizelor de astm, mai ales în cazul pacienților care prezintă factori de risc.

Beneficiile monitorizării periodice

Planul de acțiune trebuie stabilit de către medic împreună cu pacientul, respectiv cu aparținătorii acestuia, în funcție de severitatea astmului și de controlul acestuia. De aceea, medicul trebuie să stabilească inițial, pe baza anamnezei, simptomelor, examenului clinic și a factorilor de risc asociați, treapta de severitate a astmului și gradul de control al acestuia. În funcție de acestea, se va stabili tratamentul de fond și de atac.

Monitorizarea copilului astmatic din trei în trei luni este foarte importantă, deoarece, în funcție de statusul pacientului, medicul poate crește sau scădea dozele medicației.

Beneficiile acestor ajustări de tratament constau într-un control cât mai bun al astmului, prin utilizarea unor doze minime de medicamente, scăzând, astfel, riscul apariției reacțiilor adverse ale terapiei de lungă durată.

Când se impune asistența medicală imediată

Asistența medicală imediată este necesară atunci când pacientul se situează în zona roșie, mai ales la acei pacienți care au un risc ridicat de deces:

  • antecedente de astm aproape fatal;
  • spitalizare pentru criză de astm în ultimul an;
  • criză de astm ce a necesitat intubație oro-traheală;
  • pacienți care utilizează doze mari de bronhodilatatoare și/sau glucosteroizi orali;
  • antecedente de probleme psiho-sociale;
  • antecedente de non-complianță la tratament.

Articol publicat în revista InfoLife nr. 101, ediția din iunie 2022. Acest material este realizat în colaborare cu dr. Iulia Simina, medic specialist pneumologie pediatrică, Hyperclinica MedLife Polisano Sibiu.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării