AFECȚIUNI

06 Iulie 2022

Transpirațiile nocturne: Ce afecțiuni pot indica?

scris de

Pârlog-Cristian Ana-Loredana, Medic Primar Endocrinologie și Ecografie 3D

Transpirațiile nocturne: Ce afecțiuni pot indica?

Posibile cauze ale transpirațiilor nocturne

La nivelul pielii există între 2 și 4 milioane de glande sudoripare. Activitatea acestor glande este controlată de un centru situat în creier, numit şi centrul termoreglării, care ajută organismul ca, prin transpiraţie, să prevină supraîncălzirea.

Transpirația este un fenomen normal care apare atunci când temperatura de la nivelul pielii sau cea din interiorul corpului (temperatura centrală) sunt prea mari. În mod uzual, transpiraţia apare atunci când ne este cald, fie în urma unui efort fizic intens (care duce la o creştere a temperaturii corpului), fie ca reacție la mediul ambient (când temperatura exterioară sau din camera în care ne aflăm este prea ridicată). În aceste situaţii, transpirația reprezintă o reacție normală a organismului. Sunt însă şi momente când transpiraţia, mai ales cea nocturnă, apare din altfel de motive, și poate indica existența unor probleme de sănătate.

Principalele cauze ale transpirațiilor nocturne sunt:

Infecțiile

Prezența în organism a unor infecții precum tuberculoza, apendicita, amigdalita, endocardita (o infecție la nivelul inimii), osteomielita (o infecție la nivelul osului), infecţia cu virusul HIV ori mononucleoza pot determina sistemul imun să descarce substanțe ce cresc temperatura centrală, ducând astfel la apariția transpirației nocturne.

Tulburările hormonale

Transpiraţiile din timpul nopţii mai pot apărea şi în momentul în care organismul produce prea mulţi hormoni, aşa cum se întâmplă în cazul persoanelor care suferă de: hipertiroidie, tumori la nivelul stomacului sau intestinului care produc serotonină (sindrom carcinom), feocromocitom (un nodul la nivelul glandei suprarenale care produce prea multă adrenalină) sau în cazul persoanelor care au suferit operații de îndepărtare a ovarelor sau testiculelor.

Menopauza

Femeile aflate în perioada menopauzei, la pubertate sau în timpul sarcinii şi bărbaţii care se confruntă cu o scădere a cantităţii de testosteron pot avea bufeuri şi transpiraţii nocturne însoțite de senzația de „val de căldură” care întrerup somnul. Uneori pacienții descriu frisoane sau transpirații nocturne reci. Ele pot fi limitate la zona capului și pieptului sau pot fi generalizate.

Apneea în somn

Apneea este o afecțiune care determină episoade repetate de întrerupere a respirației în timpul somnului. Efectele apneei asupra organismului sunt: un somn neodihnitor, somnolență în timpul zile, durere de cap la trezire, iritabilitate, depresie, creștere în greutate.

Boala de reflux gastroesofagian

Este o afecțiune în care conținutul stomacului se întoarce în esofag. Simptomele cele mai frecvente ale acestei afecţiuni sunt arsurile, vocea răgușită, tusea.

Hipoglicemia nocturnă (scăderea glicemiei)

Transpiraţia nocturnă apare, de obicei, la pacienții cu diabet (din cauza tratamentului cu antidiabetice orale sau insulină), dar și la persoane care primesc anumite medicații (salicilați, haloperidol, betablocante). 

Anumite medicamente

Anumite medicamente folosite pentru tratarea depresiei, anxietăţii, schizofreniei, medicamentele pentru calmarea durerii, cele pentru febră, antiinflamatoarele, antihipertensivele ori cele folosite în cancerul de sân sau de prostată pot duce, de asemenea, la apariţia transpiraţiilor nocturne.

Cancer

Transpirațiile nocturne pot fi un semn al anumitor tipuri de cancere (în special limfom). În acest caz se asociază cu alte simptome cum ar fi scădere în greutate, febră, oboseală excesivă sau mărirea ganglionilor.

Boli neurologice

Transpirațiile nocturne pot să apară după un accident vascular cerebral, în caz de neuropatie autonomă (afectarea din diverse cauze a nervilor – diabet, boala Parkinson, medicații), siringomielie (prezența de lichid în exces la nivelul măduvei spinării), dar şi de alte boli neurologice care afectează centrul termoreglării sau nervii ce controlează glandele sudoripare. În aceste cazuri există numeroase alte simptome specifice, transpirațiile nefiind principala problemă.

Stresul și anxietatea

Stresul și anxietatea determină o activare a sistemului nervos simpatic care va duce la accentuarea activității glandelor sudoripare. De asemenea, transpiraţiile nocturne mai pot apărea în urma consumului excesiv de cafea şi alcool şi utilizarea de droguri (de exemplu heroină).

Alte simptome care pot însoţi transpiraţiile nocturne

Alte simptome care pot însoţi transpiraţiile nocturne

Pentru a determina cauza transpirațiilor nocturne este necesară o discuție cu medicul specialist care va întreba pacientul ce afecțiuni are, ce tratament urmează, când au debutat transpirațiile, ce alte simptome sunt prezente, dar şi o examinare clinică amănunţită. În funcție de datele obținute, medicul va decide dacă sunt necesare investigații suplimentare (analize de sânge, radiografii, etc).

Când trebuie să mergi la un medic

Examenul medical este necesar atunci când:

 • calitatea somnului este afectată (vă treziţi de mai multe ori pe noapte din cauza transpirațiilor, sunteți obosit ziua);
 • transpirațiile sunt însoțite de alte simptome cum ar fi scădere în greutate, febră, tuse, diaree, durere, ganglioni măriți, stare generală alterată;
 • transpirațiile sunt nou apărute și persistente (durează mai mult de două săptămâni);

Remedii pentru transpirațiile nocturne și prevenția transpirațiilor nocturne

În cazul femeilor aflate în perioada premenopauzei, care experimentează episoade frecvente și severe de transpirații nocturne, cel mai eficient tratament este cel cu estrogeni (terapie de substituție hormonală).

În caz de hipertiroidism, pacientul va primi tratament pentru afecțiunea tiroidiană și echilibrarea hormonilor tiroidieni pentru dispariția transpirației excesive (hiperhidroză).

Dacă sunt depistate infecții, se va administra tratament cu antibiotic specific.

Dacă se consideră că anumite medicamente din schema de tratament a pacientului determină transpirațiile se poate discuta cu medicul care le-a recomandat pentru ajustarea dozelor sau înlocuirea lor.

Cum pot fi prevenite transpirațiile nocturne

Pentru a nu accentua transpirațiile nocturne, este important să fie respectate anumite reguli legate de igiena somnului:

 • asigurați-vă că temperatura în dormitor este potrivită și vă asigură confortul termic (se consideră că, în funcție de persoană, anotimp, umiditatea din încăpere, temperatura optimă pentru un somn liniștit e cuprinsă între 15 și 24 grade C);
 • folosiți pijamale și lenjerie de pat din materiale naturale (bumbac, in) care permit pielii să respire și care absorb transpirația;
 • nu faceți exerciții fizice intense seara;
 • limitați consumul de cafea și alcool (în special seara);
 • nu consumați alimente picante la masa de seară;
 • folosiți tehnici de relaxare înainte de culcare;
 • mențineți o greutate adecvată.

 

Bibliografie

 1. Crandall, Craig G. “Mechanisms and Controllers of Eccrine Sweating in Humans.”Frontiers in Bioscience, vol. S2, no. 2, 2010, pp. 685–696, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.2741/s94
 2. ‌Pieretti, Lisa. “Night Sweats - International Hyperhidrosis Society | Official Site.”Sweathelp.org, 23 May 2022, www.sweathelp.org
 3. ‌leah.perri. “What Causes Night Sweats & How to Stop Them | SleepScore.”SleepScore, 11 May 2021, www.sleepscore.comSolicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.