Publicat la: 
13/11/2018

durere de spate

Specialistii de la ”UNC School of Medicine” au demonstrat, printr-un nou studiu, ca ar putea stimula o anumita regiune a creierului cu un curent slab de energie eletrica pentru a consolida ritmul creierului in mod natural si pentru a scadea semnificativ simptomele asociate durerii cronice de spate, potrivit sciencedaily.com.

Rezultatele studiului au fost publicate in ”Journal of Pain”. Specialistii sustin ca ar puta viza anumite parti ale creierului folosind tratament neinvaziv, cum ar fi stimularea transcraniana, folosind curent. Aceasta este metoda pe care oamenii de stiinta au folosit-o in cadrul studiului pentru a stimula undele cerebrale, scopul fiind tratarea durerii cronice.

”Am publicat numeroase lucrari pe tema stimularii creierului de-a lungul anilor si intotdeauna am invatat ceva important. Totusi, aceasta este prima data cand am studiat durerea cronica. Am vizat cu succes o regiune specifica a creierului, am imbunatatit si am restabilit activitatea acestei regiuni si am observat ca exista o scadere semnificativa a simptomelor asociate durerii cronice”, spune Flavio Frohlich, autorul principal al studiului, director al Centrului de Neurostimulare din Carolina si profesor de psihiatrie.

”Daca stimularea creierului ar putea ajuta oamenii care sufera de durere cronica, ar fi o terapie ieftina, neinvaziva, care ar reduce utilizarea opioidelor, acestea avand efecte secundare severe”, declara Julianna Prim.

Ce este durerea cronica?

Durerea cronica este principala cauza a dizabilitatii la nivel global, dar nu se stie concret daca activitatea creierului reprezinta una dintre cauze. De-a lungul timpului, specialistii s-au concentrat mai mult pe cauzele periferice. De exemplu, daca aveti o durere cronica in partea inferioara a spatelui, atunci se considera ca solutia si cauza se afla tot in partea inferioara a spatelui si in partile aferente ale sistemului nervos din coloana vertebrala. Totusi, unii cercetatori considera ca cauzele sunt mai complexe si ca aceasta afectiune poate reorganiza modul in care celulele din sistemul nervos comunica intre ele, fiind incluse si retelele de neuroni din creier. Pe masura ce trece timpul, aceste retele se blocheaza, devenind o cauza a durerii cronice.

Studiile anterioare au aratat ca durerea cronica provoaca oscilatii anormale sau valuri ale creierului. Exista mai multe tipuri de unde ale creierului, conectate la diferite regiuni ale creierului, dar si diferite tipuri de activitati ale creierului, precum procesarea stimulilor vizuali, memorarea, sau gandirea creativa. Cand vorbim, gandim, mancam, facem sport, sau ne uitam la televizor, activitatea creierului creeaza modele electrice pe care cercetatorii le pot masura folosind electroencefalograme.

Oscilatiile alfa sunt un tip de activitate cerebrala, iar acestea apar cand nu exista stimuli, de exemplu cand meditam in tacere, sau cand visam in dus. Specialistii si-au propus sa afle daca aceste oscilatii alfa erau deficitare in cortexul somatosenzorial, situat in portiunea mediana a creierului si, probabil, implicate in durerea cronica.

Se pot spori undele alfa in aceasta regiune? Daca da, acest lucru ar duce la diminuarea durerii?

Echipa de specialisti a recrutat 20 de pacienti care sufereau de dureri cronice in zona inferioara a spatelui. Participantii au participat la doua sesiuni a cate 40 de minute fiecare. In primei sesiuni, cercetatorii au atasat o serie de electrozi pe scalpul pacientilor, vizand cortexul somatosenzorial, pentru a spori undele alfa. In timpul celeilalte sesiuni, au folosit un curent slab, similar, dar care nu a vizat o regiune anume, fiind o sesiune de stimulare falsa, bazandu-se pe efectul placebo. In timpul sesiunilor, participantii au simtit furnicaturi la nivelul scalpului, dar nu au putut face diferenta intre sesiunea reala si cea falsa.

Cand participantii au fost intervievati, toti au raportat o reducere semnificativa a durerii imediat dupa sesiunea reala, pe cand, dupa sesiunea falsa, au simtit durere in continuare.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Reumatologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Dutu Iulia Maria,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar

Articole similare

Durerea de spate afecteaza omul modern / Foto: Captura YouTube Durerea de spate este o problema frecventa, care afecteaza aproximativ 80% din populatie. Lucrurile nu au stat intotdeauna asa, durerea de spate fiind mai curand o afectiune a omului modern. Corpul omenesc a fost conceput pentru miscare, pentru activitate fizica. Cu timpul insa,...
"Durerea este atat un blestem, cat si o binecuvantare", spune J frac. 14;rgen Sandk frac. 14;hler, sef al Departamentului de Neurofiziologie la Centre for Brain Research, Viena. Pe de o parte, durerea are o functie importanta de protectie pentru oameni. Pe de alta parte, exista dureri care nu au nici un "sens biologic". Atunci cand acestea apar...
Specialistii de la ”Boston Medical Center” au descoperit, printr-un nou studiu, ca durerea de spate frecventa si persistenta este asociata cu moartea prematura, in cazul femeilor varstnice, potrivit eurekalert.org. Studiul a inclus 8000 de femei, care au fost urmarite timp de 14 ani. Dupa ce oamenii de stiinta au controlat factorii importanti...
Demodata geanta diplomat / Foto: PhotoXpress.com Au inlocuit demodatele "genti-diplomat", inghitind laptopuri, carti si alte accesorii, atarnand pe umerii barbatilor cu o greutate medie de 6,2 kg. Moda promovata de celebritati ca David Beckham, Jude Law sau Brad Pitt are si efecte negative: gentile voluminoase pe care le poarta pot duce la...
Durerea din spate este principala cauza a dizabilitatii la nivel mondial si devine din ce in ce mai frecventa pe masura ce populatia imbatraneste. Cei mai multi oameni care au un episod de durere de spate se recupereaza in sase saptamani, dar doua treimi au inca dureri dupa trei luni. Durerea poate persista pana la 12 luni, dar de obicei este mai...