Publicat la: 
2/05/2018

Activitate fizica

Adoptarea celor cinci obiceiuri ce descriu o viata sanatoasa - de la alimentantie, la greutatea corporala, lipsa fumatului si a consumului de alcool si urmarea unui program de exercitii fizice - creste speranta de viata cu cel putin un deceniu, potrivit unui nou studiu condus de oamenii de stiinta de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, scrie sciencedaily.com.

Cum influenteaza obiceiurile speranta de viata

Din cercetarile efectuate anterior pe aceasta tema aflam ca femeile si barbatii care au reusit sa adopte si sa mentina, pe o perioada de 30 de ani un stil sanatos de viata au avut un risc de deces prematur cu pana la 82% mai mic pe fondul bolilor cardiovasculare, precum si un risc cu pana la 65% mai mic de deces pe fondul declansarii cancerului, prin comparatie cu cei care nu respectau cele cinci aspecte ce descriu o viata sanatoasa. 

Studiul de fata este prima analiza ce descrie complet impactul adoptarii obiceiurilor de viata sanatoasa asupra sperantei de viata in randul populatiei americane. Noile constatari au fost publicate recent in jurnalul de specialitate "Circulation".

Noi constatari pe tema prelungirii sperantei de viata

Se stie ca americanii au o speranta de viata mai mica, de 79 de ani, prin comparatie cu alte tari egale ca venit mediu pe economie. In anul 2015 un studiu de specialitate constata ca Statele Unite ale Americii se incadreaza la locul 31 pe lista sperantei de viata la nivel mondial. 

Pentru cercetarea de fata, oamenii de stiinta si-au propus sa investigheze care sunt factorii care ar putea stimula longevitatea si creste speranta de viata in randul americanilor, conform sursei citate.

Cercetatorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health au analizat datele medicale colectate pe o perioada de 34 de ani de la 78.865 de femei si 44.354 de barbati americani pentru studiile efectuate anterior pe teme similare.

Scopul studiului de fata a fost analizarea si identificarea modului in care cei cinci factori ce descriu un stil de viata sanatos afecteaza riscul declansarii decesului prematur.

Ce inseamna un stil de viata sanatos:

  • lipsa consumului de tutun,
  • consumul moderat de alcool, un pahar de vin pentru femei si doua pentru barbati,
  • mentinerea unei greutati corporale sanatoase,
  • efectuarea a cel putin 30 de minute de activitate fizica de intensitate moderata pe zi,
  • adoptarea unei alimentatii sanatoase.

Ce arata analiza de specialitate

Pentru persoanele care nu au urmat niciuna dintre aceste recomandari, cercetatorii au estimat ca speranta de viata, pentru cei aflati la varsta de 50 de ani, sa fie de +29 de ani pentru femei si +25.5 ani pentru barbati.

In schimb, in randul celor care au adoptat toti cei cinci factori ce descriu o viata sanatoasa, riscul decesului a scazut in mod semnificativ, iar speranta de viata in randul persoanelor de 50 de ani a fost estimata de specialisti la +43.1 ani pentru femei si +37,6 ani pentru barbati.

Cu alte cuvinte, femeile au castigat, in medie, 14 ani de viata, iar barbatii 12 ani, prin comparatie cu cei ale caror obiceiuri de viata nu se incadrau in standardele mentionate de cercetatori.

Mai mult, prin comparatie cu cei care nu obisnuiau sa urmeze niciunul dintre factorii mentionati, cei care i-au adoptat si urmati pe toti au avut cu un risc de deces prematur de pana la 75%. 

De asemenea, cercetatorii au descoperit ca exista o relatie de tip cauza-efect in ceea ce priveste comportamentul sanatos si riscul redus pentru declansarea decesului timpuriu, iar combinatia ce reiese din cei cinci factori are un efect benefic asupra longevitatii.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie

Gavrilescu Cristina-Florentina,Medic Specialist
Medic Specialist
Zarnescu Oana,Medic Specialist Med. Familie
Medic Specialist...
Marin Florin,Medic Medicina de Familie, Medic Medicina Generala
Medic Medicina...
Medic Specialist

Articole similare

Speranta de viata pentru femeile care au depasit varsta de 50 de ani este in crestere in intreaga lume, dar tarile sarace au inca multe de recuperat, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Bolile de inima, accidentele vasculare cerebrale si cancerul sunt principalele cauze ale mortii femeilor de peste 50 de ani, potrivit lui...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”Journal of Epidemiology & Community Health”, ca dimensiunea corpului, adica inaltimea si greutatea, poate influenta durata de viata a femeilor mult mai mult decat pe a barbatilor, potrivit sciencedaily.com. O alta constatare a cercetatorilor a fost ca 60 de minute de activitate...
Potrivit Institutului National al Cancerului, intre anii 1995 si 2001, pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar in stadiul IV aveau sanse de numai 2% sa fie in viata cinci ani mai tarziu. In prezent, 50% dintre pacienti sunt inca in viata la 6,7 ani de la diagnostic, conform eurekalert.org. Institutul National al Cancerului sustine ca pacientii...
Pentru ca, fiind mai destepti, stiu sa se fereasca mai bine de pericole decat cei mai prostalai. Desigur ca acesta e doar un raspuns anecdotic, cel stiintific fiind publicat in International Journal of Epidemiology. Studiul compara gemenii identici si cei fraterni pentru a constata ca geamanul mai destept traieste mai mult decat cel mai putin...
Persoanele care sufera de depresie au o speranta de viata mai scurta prin comparatie cu persoanele care nu sufera de aceasta aceasta tulburare psihica, sugereaza un nou studiu publicat recent in "The Journal of Canadian Medical Association", informeaza reuters.com. Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat datele medicale a 3.410...