Publicat la: 
7/07/2015

Primele semne ale imbatranirii apar de la 26 de ani - studiu

Primele semne ale imbatranirii pot fi detectate dupa 25 de ani, arata un studiu publicat in revista Proceedings of the National Academy of Sciences, scrie AFP. Cercetatorii au studiat metabolismul unui grup de 954 de persoane nascute in Noua Zeelanda in 1972 si 1973.

Ei au analizat starea rinichilor, ficatului, plamanilor, dintilor, vaselor de sange, metabolismului si sistemului imunitar la varsta de 26 de ani, 32 si apoi 38 de ani.

Cu 18 seturi de date diferite pentru masurarea starii de sanatate si a imbatranirii, acestia au stabilit o varsta biologica pentru fiecare participant, la 38 de ani. La aceeasi varsta, anumiti participanti erau la nivelul de imbatranire a unei persoane de sub 30 de ani, altii la nivelul unei persoane de aproape 60.

Studiind persoanele care imbatraneau cel mai rapid, au descoperit semne ale imbatranirii si deteriorarii chiar de la 26 de ani, aceasta fiind varsta cea mai scazuta la care s-au strans date.

Aceste persoane, explica cercetatorii, trec printr-un proces de imbatranire biologica de trei ani intr-un an, in timp ce majoritatea participantilor, asa cum era de asteptat imbatranesc un an bilogic intr-un an cronologic sau chiar mai putin.

Cei care au corpul imbatranit mai rapid au inregistrat rezultate mai slabe la testele la care sunt supuse in general persoanele de peste 60 de ani, cum sunt cele de echilibru, coordonare si rezolvarea problemelor.

Concluziile ofera speranta ca medicina ar putea sa incetineasca procesele de imbatranire si sa ofere oamenilor mai multi ani de activitate, spune Terrie Moffitt, autorul principal al studiului, profesor de psihologie si stiinte neurologice la Duke University.

De asemenea, autorii cred ca acest tip de studiu deschide calea spre o mai buna intelegere a imbatranirii, de la varste cat mai tinere astfel incat sa existe timp pentru a actiona pentru prevenirea anumitor boli.

Studii anterioare au aratat ca aspectul genetic contribuie cu pana la 20% la procesul de imbatranire, principalele cauze fiind comportamentul in materie de sanatate si problemele de mediu.


Autor: I.R.

Specialitate: 
Comentarii

ma cam indoiesc ca primele semne apar la 26 ani....poate atunci sunt mai evidente, dar ele apar mai devreme.
Primele carii la dantura mi-au aparut la 14 ani, la 22 ani aveam deja cateva fire de par alb, iar in facultate era un coleg si o colega care erau destul de grizonati la par.
cu inima si alte organe interne nu am avut probleme pana acum, dar cu dintii si parul am de mai multa vreme.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ecografie 3D, Medicina interna

Medic Specialist...
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 22

Articole similare

Beneficiile asupra sanatatii ale expunerii la soare ar putea depasi ca importanta riscul de imbolnavire de cancer de piele, sustin cercetatorii de la Edinburgh University, potrivit carora razele ultraviolete elibereaza un compus care scade presiunea arteriala, reducand astfel riscul de atac de cord si de atac cerebral si chiar prelungind viata,...
Carnea rosie poate fi carnea de vita, de vitel, de miel si chiar si cea de porc. Dar, in cadrul acestei "familii", nu toata carnea rosie este egala. Carnea procesata, precum baconul, carnati sau sunca dauneaza mult mai mult starii de sanatate. Specialistii au cantarit subiectul si au raspuns la intrebarea “Ar trebui mancam carne rosie sau ar fi...
Migrenele abdominale afecteaza in special fetitele / Foto: PhotoXpress Aproximativ 2% din copii sufera de migrena abdominala. Aceasta apare doar rareori la adulti, este asociata cu istoricul familial si afecteaza mai mult fetitele. Copiii care sufera de migrene abdominale sunt predispusi si la dureri de cap la varsta adulta. Cele mai frecvente...
Dr. Ruxandra Posoiu/ Foto: HotNews.ro Hepatita A este o boala contagioasa cauzata de infectia ficatului cu virusul hepatitic A. Virusul hepatitic A este unul dintre cele 5 tipuri de virusuri identificate pana in prezent responsabile de hepatitele virale, celelalte fiind B, C, D si E, fiecare tip avand caracteristicile sale in ceea ce priveste...
Aditivii alimentari sunt ingrediente adaugate in produsele alimentare pentru a le face sa reziste mai mult, pentru a le imbogati aroma sau pentru culoare. Un numar cu litera E este un numar de referinta dat aditivilor alimentari care au trecut testele de siguranta si utilizarea lor a fost aprobata in Uniunea Europeana. Totusi, daca un anumit...