MEDICINA GENERALA

07 Septembrie 2018

O noua descoperire poate dubla rata de succes a transplantului de rinichi

transplant

Un nou studiu demonstreaza ca rata de succes a unui proces inovator de potrivire a rinichilor, numit schimb de rinichi, poate fi imbunatatita. Acesta se axeaza pe un nou concept, numit corespondenta in caz de insuficienta, care ia in considerare probabilitatea de esec a compatibilitatii inainte de transplant. In functie de fiecare caz in parte, aceasta metoda poate dubla numarul de transplanturi, conform sciencedaily.com.

Pacientii care sufera de insuficienta renala terminala au nevoie fie de dializa frecventa, fie de un nou rinichi pentru a supravietui. Donatorii pot fi oameni decedati, care au acceptat sa isi doneze organele, sau oameni vii, compatibili, de regula din familie. Mai apoi, medicii fac diverse teste pentru a fi siguri ca rinichiul va fi acceptat de corpul pacientului.

Recent, a aparut un proces numit schimb de rinichi, in care pacientii cu insuficienta renala terminala, care nu au gasit un donator compatibil, pot face schimb de donatori cu alti pacienti aflati intr-o situatie similara. Aceasta metoda ofera solutii care accelereaza procesul de cautare si potrivire, dar inca exista anumite provocari.

Un nou studiu a introdus conceptul de potrivire algoritmica pentru a imbunatati rata de succes.  Acesta a fost condus de John Dickerson, de la Universitatea din Maryland, si de Ariel Procaccia si Tuomas Sandholm, de la Universitatea Carnegie Mellon, fiind publicat in revista ”Informs Management Science”.

In prezent, exista aproximativ 100.000 de persoane aflate pe lista de asteptare pentru un transplant de rinichi de la un donator decedat. Desi acest proces de schimbare a rinichilor creste numarul potentialilor donatori disponibili, exista factori care pot provoca probleme chiar si in situatiile in care exista compatibilitate.

Reteaua Unificata de Distribuire a Organelor (UNOS) raporteaza ca, desi compatibilitatile realizate prin abordarea schimbului de rinichi, aproximativ 90% dintre interventiile planificate nu au loc fiindca intervin alti factori in ultimul moment, precum:

  •          Decesul unuia dintre pacienti
  •          Refuzul unuia dintre donatori
  •          Pacientul gaseste alt rinichi in alta parte, cum ar fi pe lista donatorilor decedati

Aceste probleme sunt predominante in cazul transplanturilor din intreaga lume.

”Daca o compatibilitate planificata dintr-un ciclu de schimburi esueaza din diferite motive, inclusiv un simplu esec al unui test medical chiar inainte de transplant, intregul set de compatibilitati din acel ciclu este compromis. Totusi, acest fenomen poate fi atenuat partial prin tehnici de optimizare folosind inteligenta artificiala”, declara Dickerson.

”In aceasta metoda moderna, exista un intreg lant de transplanturi. Cand in acest lant, un schimb de rinichi nu reuseste, toate transplanturile planificate pentru fiecare pacient din acel lant esueaza, provocand pierderi uriase”, spune Procaccia.

Potrivit acestei noi cercetari, atunci cand se analizeaza datele, pot fi identificati si introdusi factori suplimentari care sa previna esecul compatibilitatii, iar in acest mod poate fi dublata rata de succes.

Folosind datele UNOS, cercetatorii au creat un algoritm care sa ia in considerare toate datele folosite in potrivirile de rinichi, cum ar fi grupa de sange, dar si orice alte date reale extrase din cazurile de esec. Aceasta abordare include o problema suplimentara intalnita in schimburile de rinichi, si anume cazurile in care un pacient are antecedente de boli cronice suplimentare. In aceasta situatie posibilitatea gasirii unui donator compatibil este rara si, de cele mai multe ori, esueaza.

”Aceasta abordare creste numarul total al transplanturilor de rinichi, inclusiv numarul transplanturilor pentru pacientii marginalizati, care, prin metodele traditionale, nu pot avea prioritate in gasirea donatorilor”, concluzioneaza Sandholm.

Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/09/180905124711.htmEchipa MedLife de Chirurgie Generala

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina
Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina

Oncologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.