Publicat la: 
24/11/2017

Pana nu demult chiar mersul la psiholog era tabu, desi s-a constatat ca una din patru persoane va avea probleme de sanatate mintala la un moment dat in viata. In Romania tulburarile psihice si de comportament sunt subdiagnosticate, prevalenta depresiei este de 12-20%, iar frecventa tulburarilor anxioase este de 25-28%.

Este interesant faptul ca cercetatorii cred din ce in ce mai mult ca tehnologia realitatii virtuale ar putea oferi ajutor si solutii potentiale la unele dintre aceste tulburari.

Dependenta de substante, depresia, tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), fobiile (de exemplu teama de inaltime, de zbor, de ace, de spatii mici, multimi, de vorbit in public, insecte, chiar de condus masina) stresul si anxietatea se afla printre afectiunile in care se desfasoara activitati de cercetare si studii active. Rezultatele timpurii par promitatoare.

Pentru a trata teama de inaltime, de exemplu, poate fi simulat un mediu virtual al unui mall cu sapte etaje si podea partial de sticla. Etajul al saselea include o sectiune fara balustrada pentru a induce un nivel ridicat de anxietate, dar si siguranta. Simulatorul pentru cei care se tem de zbor recreeaza un intreg aeroport si experienta de zbor.

Cercetatorii folosesc realitatea virtuala si in pregatirea pentru interviul de angajare al persoanelor cu boli psihice grave si cu autism. Aceste grupuri au rate de angajare foarte scazute, iar interviul de angajare reprezinta o bariera majora. S-a constatat ca persoanele cu autism inalt functional care au fost pregatite virtual au avut sanse mai mari sa aiba o oferta de munca pentru o pozitie competitiva in comparatie cu cei fara pregatire.

Intr-un studiu din 2016, condus de profesorul Daniel Freeman de la Oxford, s-a constatat ca persoanele cu paranoia care au fost expuse treptat la mai multi pasageri dintr-un tren virtual au avut un sentiment redus de amenintare si, ce este important, acest sentiment de siguranta s-a transmis si in lumea reala.

Problemele de sanatate mintala sunt inseparabile de mediul inconjurator. Cu mediile interactive generate de realitatea virtuala (VR), persoanele pot experimenta in mod repetat situatiile lor problematice si pot fi invatate, prin tratamente psihologice, cum sa depaseasca dificultatile.

Ce este realitatea virtuala (VR)?

Realitatea virtuala (VR) este termenul folosit pentru a descrie lumi multi-senzoriale generate de calculator, in care utilizatorii navigheaza in medii simulate, tridimensionale (3D), interactionand cu obiecte si cu alti oameni. Instrumentele VR ofera un mare potential pentru cresterea eficacitatii si reducerea timpului de tratament.

Cum functioneaza realitatea virtuala (VR)?

Realitatea virtuala este utilizata in terapia prin expunere, care implica expunerea in mod repetat a unui pacient la stimuli provocand emotii, cu scopul de a desensibiliza raspunsul emotional al pacientului (de exemplu, anxietatea) la acei stimuli.

In terapia prin expunere traditionala, pacientul este rugat sa-si imagineze stimuli sau situatii care declanseaza emotiile. Cu VR, expunerea stimulului poate fi oferita sub forma de scenarii complexe, interactive si situatii sociale care seamana foarte mult cu cele ale lumii reale.

Terapia prin expunere pe baza de realitate virtuala (VR)

Terapia prin expunere pe baza de VR nu impune pacientului sa-si imagineze scenarii in timp ce le confrunta si ofera o alternativa mai sigura si mai rentabila in cazurile in care expunerea reala la stimul ar fi costisitoare (de exemplu, fobia de zbor), potential periculoasa de exemplu, fobia de sofat) sau imposibila (de exemplu, PTSD la victimele atacurilor teroriste). in plus, terapeutul poate sa calibreze intensitatea stimulului pentru a produce un nivel optim de raspuns emotional - adica un nivel care va produce desensibilizarea fara a coplesi pacientul.

Realitatea virtuala si sindromul de stres post-traumatic

Una din trei persoane care se confrunta cu un eveniment extrem de traumatizant - orice, de la un accident de masina pana la un dezastru natural - va suferi de PTSD. Simptomele sunt deseori persistente si distrug viata: cosmaruri, insomnie si sentimente de izolare, iritabilitate si vina.

50 de specialisti din SUA sunt instruiti sa utilizeze tratamentul VR si incearca sa demonstreze ca mediul virtual este mai eficient decat situatia in care pacientii descriu pur si simplu trauma lor din memorie. Ipoteza este ca versiunea VR a evenimentului traumatic ii va ajuta oamenii sa isi revina mai repede datorita elementului senzorial.

Tratament stres post-traumatic prin realitate virtuala VR

Studiu de caz - folosirea realitatii virtuale (VR) in tratarea tulburarilor de stres post-traumatic (PTSD)

Trebuia sa fie o misiune de rutina: o scurta deplasare de-a lungul bazei aeriene Al Asad, la 90 de kilometri nord de Bagdad, pentru a aduce, printre altele, un nou televizor pentru a distra trupele, povesteste Jimmy Castellanos, soldat american.

Convoiul a fost atacat, doi membri ai echipei au fost grav raniti si Cpl. Brownfield, care statea in scaunul lui Castellanos, a fost ucis imediat.

Cand Castellanos s-a intors in America efectele incidentului au inceput sa apara. Noaptea verifica incuietorile de la ferestrele si usile casei. Se ducea la culcare. Apoi se ridica sa le verifice din nou. Cand in cele din urma adormea, visa numai Irakul.

Prima sa calatorie in VR a fost atat de dureroasa incat nu a recunoscut ca trece prin exact aceeasi scena. "A fost o experienta complet diferita. in 13 saptamani m-am schimbat complet. inainte de tratament, 80-90% din visele mele erau legate de Irak. Acum nu-mi amintesc ultima data cand am avut un vis legat de Irak. Traiesc intr-un mod complet diferit."

Realitatea virtuala (VR) si tratarea depresiei

Terapia prin VR ar putea ajuta persoanele ce sufera de depresie prin dezvoltarea compasiunii fata de sine si reducerea simptomelor asociate, conform unui studiu realizat la Universitatea College London in colaborare cu Universitatea din Barcelona.

Persoanele care se lupta cu anxietatea si depresia sunt adesea autocritice atunci cand realitatea nu se ridica la nivelul asteptarilor lor. Pe parcursul studiului acestia au exersat prin intermediul tehnologiei VR sentimentul de compasiune fata de sine, precum si fata de cei din jur, iar multi dintre pacienti au declarat ca aceasta experienta i-a ajutat sa isi imbunatateasca atitudinea pe care o au in situatiile cu care se confrunta in viata de zi cu zi.

Rezultatele studiului arata ca simptomele specifice depresiei au fost reduse semnificativ dupa numai o luna de terapie specializata prin intermediul realitatii virtuale.

Cum arata viitorul?

Tehnologii medicale ale viitorului

Cercetarea privind aplicatiile VR are limitari importante, inclusiv numarul mic de pacienti si lipsa grupurilor de comparatie. Va fi important ca aplicatiile sa fie tratate ca instrumente, iar specialistii sa fie instruiti inainte de integrarea realitatii virtuale in practica clinica. Insa, VR-ul ofera o posibilitate incitanta de a efectua cercetari clinice riguroase si controlate din punct de vedere metodologic.

Terapeutii si medicii specialisti nu vor fi inlocuiti, dar realitatea virtuala (VR) poate ajuta terapeutii si, mai important, ajuta atat de multi oameni sa obtina sfatul psihologic de care au nevoie. Daca vrem sa crestem numarul de tratamente psihologice, vom avea nevoie de tehnologii precum VR.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Multor oameni le place sa se relaxeze cu un pahar de vin rosu dupa o zi stresanta. Totusi, nu trebuie sa acordati alcoolului toate meritele. Resveratrolul, gasit in coaja boabelor de strugure, blocheaza o enzima ce declanseaza depresia. Noile cercetari demonstreaza ca resveratrolul, provenit din struguri, care se gaseste in vinul rosu, are un...
Noi metode de tratare a depresiei / Foto: Sxc.hu Depresia este deja, conform statisticilor, a doua boala ca frecventa printre europeni si afecteaza aproximativ 121 de milioane de oameni in intreaga lume, relateaza Agerpres. In general, depresia are o evolutie fluctuanta, cu perioade mai bune si recaderi. Cine se afla in aceasta situatie trebuie...
Imagineaza-ti cum ar fi daca inainte de a merge la spital poti vedea cum se realizeaza operatia, cat va dura si ce se intampla in corpul tau in timpul interventiei. Poate esti curios sa vezi cum e intr-o sala de operatie, fara sa ai o problema medicala. Ce fac doctorii si asistentii medicali imbracati in albastru sau verde? Pentru prima data in...
Un studiu extins pe o perioada de 50 de ani arata ca activitatea fizica ar putea ajuta la lupta impotriva depresiei. Cercetatorii din Marea Britanie si Canada au descoperit ca persoanele care erau active fizic in timpul vietii de adult au experimentat mai putine simptome ale depresiei. Descoperirea poate fi interpretata, dar rezultatele studiului...
Persoanele care sufera de depresie au o speranta de viata mai scurta prin comparatie cu persoanele care nu sufera de aceasta aceasta tulburare psihica, sugereaza un nou studiu publicat recent in "The Journal of Canadian Medical Association", informeaza reuters.com. Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat datele medicale a 3.410...