Publicat la: 
12/06/2015

Recomandarile medicilor pentru zilele caniculare: Hidratarea este esentiala; de preferat apa, limonada, si nu berea

Hidratarea este cheia/ Foto: Photoxpress

Hidratarea este esentiala in zilele caniculare, cand este indicat consumul de apa, sucuri naturale si iaurturi, in timp ce bauturile cu cofeina si cele alcoolice, inclusiv berea - care racoreste pe moment, apoi moleseste -, sunt nerecomandate, avertizeaza managerul SABI, Alis Grasu, scrie Mediafax.

"Sa ne hidratam corect, pe de o parte cu lichide - apa minerala, apa plata, sucuri naturale neindulcite -, iar pe de alta parte o hidratarea foarte buna poate fi asigurata de iaurt si de legumele si fructele proaspete, cu continut mare de apa. In schimb, trebuie sa fie evitate bauturile cu continut ridicat in cofeina si bauturile acoolice, inclusiv berea. Berea racoreste pe moment, dar ulterior omul se moleseste si poate cadea in strada", a precizat managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABI), dr. Alis Grasu.

Medicul mai recomanda ca in zilele canciulare sa fie evitate plimbarile prin soare in intervalul 10.00 - 17.00.

"In intervalul 10.00 - 17.00 sa stam in camere ventilate, bine aerisite. Efortul fizic ar trebui oprit in acest interval. Daca, totusi, este musai sa umblam prin soare, atunci trebuie sa ne imbracam cu haine din bumbac, in sau matase naturala, de culoare deschisa, haine ample, vaporoase, care sa impiedice incalzirea", a mai spus Alis Grasu.

De asemenea, capul trebuie sa fie acoperit. Totodata se recomanda, inainte de a pleca de acasa, aplicarea unei creme cu factor de protectie ridicat pe fata, brate si picioare.

In perioadele caniculare, o atentie deosebita trebuie acordata varstnicilor, persoanelor cu dizabilitati si copiilor, a subliniat managerul SABI.

"Trebuie sa ne pese de cei de langa noi. Daca avem persoane cu dizabilitati, dependente de noi, sa le asiguram confort termic adecvat in locuinta, sa le asiguram hidratare corespunzatoare si hrana bogata in legume si fructe. Sa nu asteptam sa ne ceara apa, ci sa le dam cate putin si constant, la 10 - 15 minute. La fel cu copiii mici. Sa fie hraniti cand cer si sa nu diversificam alimentatia, pentru ca sugarul nu poate suporta doua stresuri simultan - caldura si schimbarea alimentatiei. Schimbarile climatice se resimt in starea de sanatate", a explicat Alis Grasu.

Meteorologii au anuntat vineri ca se vor inregistra, de sambata pana luni, in toata tara, temperaturi de 35-36 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati al disconfortului termic.

Administratia Nationala de Meteorologie a precizat ca se vor inregistra temperaturi caniculare mai intai in regiunile vestice si sud-vestice, apoi si in sudul si estul tarii.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Medicina generala, Medicina muncii

Medic specialist
Kajtor Monica,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Avocado/ Foto: MorgueFile.com In aceste luni de vara caniculare este mai greu sa ne mentinem mereu hidratati. De multe ori, uitam sa bem apa sau poate nu avem timp, ceea ce duce la o reducere a energiei si a eficientei, noteaza Agerpres. Care sunt alimentele care ne ajuta sa ramanem hidratati? 1. Orez fiert O singura ceasca de orez fiert...
Hidratarea este esentiala pe timp de canicula / Foto: Photoxpress.com In Bucuresti, se vor inregistra temperaturi care vor depasi 35 de grade Celsius, in timp ce indicele de confort termic va creste, potrivit unui comunicat ANM. Aceste previziuni ar trebui sa fie suficiente pentru a lua cateva masuri de protectie. Totodata, este important de...
Pe timp de canicula, activitatile zilnice pot fi continuate, dar organismul este pus la incercare. Passionsante.be propune opt metode prin care temperaturile ridicate pot fi suportate mai usor, relateaza Agerpres. Felul in care reactioneaza organismul la caldura depinde de datele genetice si de metabolismul fiecaruia. Cu toate acestea, exista...
Hidratarea este cheia/ Foto: Photoxpress Hidratarea este esentiala in zilele caniculare, cand este indicat consumul de apa, sucuri naturale si iaurturi, in timp ce bauturile cu cofeina si cele alcoolice, inclusiv berea - care racoreste pe moment, apoi moleseste -, sunt nerecomandate, avertizeaza managerul SABI, Alis Grasu, scrie Mediafax...
Apa este esentiala pentru transportarea substantelor nutritive catre celule, pentru eliminarea bacteriilor din organism si pentru inlocuirea fluidelor pierdute prin transpirtatie. Cercetatorii de la Universitatea Harvard au publicat noi recomandari referitoare la cantitatea ideala de apa pe care trebuie sa o consumam zilnic. Cate pahare de apa...