MEDICINA GENERALA

12 Ianuarie 2016

Reduceti stresul pentru a va imbunatati sanatatea cardiaca

Reduceti stresul pentru a va imbunatati sanatatea cardiaca

Stres/ Foto: Photoxpress.com

Daca doriti sa va stimulati sanatatea cardiaca, trebuie sa respectati mai multe indicatii decat cele ce tin de dieta si activitate fizica. Un pas inainte, in acest sens, il reprezinta eliminarea stresului din viata de zi cu zi. Pe termen lung stresul are efect indirect asupra sanatatii inimii. Daca avem un loc de munca stresant, daca lucram peste program sau pe ture de noapte, nu mancam sanatos si nu facem miscare, fumam si consumam alcool, trebuie sa ne asteptam sa apara pe termen lung probleme in ceea ce priveste sanatatea cardiaca. Ce e de facut?

Faceti alegerile corecte: stabilirea unor limite strice in ceea ce priveste responsabilitatile de lucru, meditatia, terapia, alergatul si activitatile fizice, alaturi de o dieta sanatoasa pot face minuni.

Trebuie sa realizam ca nu putem tine sub control toate sursele cauzatoare de stres, insa, atat cat ne sta in putinta, trebuie sa stabilim care sunt limitele responsabilitatilor noastre atat in viata de familie, cat si in viata profesionala.

Un studiu de caz, efectuat de jurnalista Sonia Collins de la webmd.com, ne prezinta situatia unei tinere de 39 de ani, Lindsay Sherman, fondatoarea unei organizatii non-profit din Durango, Mexic. Lindsay Sherman obisnuia sa nu ia in calcul factorii de stres si sa puna pe primul loc responsabilitatile ce tin de viata ei profesionala. Conditia sanatatii sale cardiace s-a inrautatit, ducand-o in pragul unui infarct miocardic. Dupa aceasta experienta a facut schimbarile necesare pentru a isi imbunatati sanatatea: si-a schimbat locul de munca, eliminand in totalitate stresul prin terapie si meditatie, alaturi de alimentatia corecta si miscare.

Meditatia este o metoda foarte eficienta pentru eliminarea stresului si a consecintelor nefaste pe care le are asupra sanatatii. Unele studii arata ca prin meditatie reusim sa reducem hipertensiunea arteriala.

"Invatand cum sa meditez am reusit sa ajung la rezultate spectaculoase," declara Lindsay pentru webmd.com.

De asemenea, Lindsay a apelat la un terapeut care a ajutat-o sa preia controlul asupra vietii sale, invatand cum sa inteleaga sursele cauzatoare de stres. Stresul inseamna frica, iar frica duce la anxietate, ceea ce cauzeaza, la randul sau, insomniile. Iar terapia poate ajuta la eliminarea gandurilor ce potenteaza stresul si anxietatea, reusind astfel sa diminueze episoadele de insomnie.

Chiar si in lipsa unui terapeut putem sa ne imbunatatim calitatea somnului, cel mai bun medicament pentru santatea fizica si psihica.

Cum putem face acest lucru? Prin schimbarea rutinei pe care o avem seara de seara, precum privitul la televizor sau calculator inainte de somn.

De asemenea, de mare ajutor sunt si sesiunile de exercitii fizice efectuate in zorii zilei sau seara. Miscarea ne ajuta sa eliminam stresul si sa ne refacem echilibrul hormonal de care corpul are nevoie pentru a produce endorfine - sursa fericirii.

"Cand alerg sunt concetrat numai pe activitatea fizica si pe depasirea limitelor mele, astfel ca nu am ocazia sa ma gandesc la problemele de munca; alergatul este cel mai bun instrument pentru a tine stresul sub control," a declarat pentru webmd.com David Crowder, un antreprenor in varsta de 46 de ani.

Cum ne afecteaza stresul sanatatea cardiaca?

Cand suntem sub presiunea stresului, organismul nostru elibereaza hormoni care cresc activitatea cardiaca, iar acest raspuns pe care organismul il are in situatiile tensionante este descris, conform teoriei evolutioniste, prin situatia in care avem de ales intre a lupta sau a fugi, raspunsul pe care organismul il are programat in mod natural pentru a actiona in situatiile de conflict sau pericol. Iar cand organismul nostru se regaseste zilnic in astfel de situatii, apar efectele nefaste: inflamatii la nivelul arterelor, care pot declansa atacul cerebral si infarctul miocardic.

Conform unor studii efectuate anterior, situatiile cauzatoare de stres cresc nivelul de colesterol din sange si cresc presiunea sanguina. In plus, situatiile stresante sunt cauzele deprinderii unor obiceiuri nesanatoase, precum mancatul in exces, pe fond nervos, sau, dimpotriva, pierderea apetitului, fumatul si consumul de alcool.

Ce trebuie sa tinem minte este sa luam atitudine in privinta surselor cauzatoare de stres si sa ne focusam atentia asupra lucrurilor pe care le putem tine sub control: alegerile si activitatile noastre zilnice, dispozitia si atitudinea.

Sursa: WebMd

G.T.Echipa MedLife de Psihologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.