Psihologie

22 Februarie 2018

Compusii derivati din struguri intaresc rezistenta la depresia declansata pe fond de stres

depresie pe fond de stres

Studiile anterioare au aratat ca polifenolii derivati din struguri contribuie in mod eficient la atenuarea simptomelor specifice depresiei, insa mecanismul lor de actiune a fost un mister pentru oamenii de stiinta.

Un nou studiu, realizat de cercetatorii de la Icahn School of Medicine Mount Sinai, descrie o analiza ampla a unor derivati din struguri - acidul dihydrocaffeic (DHCA) si oneina (Mal-gluc) - ce pot fi utilizati ca agenti activi in dezvoltarea tratamentelor terapeutice pentru depresie. Rezultatele studiului, publicate in "Nature Communications", indica faptul ca acesti compusi naturali pot atenua depresia prin tratarea mecanismelor subiacente asociate bolii, conform mountsinai.org.

Necesitatea dezvoltarii tratamentelor alternative ce vizeaza depresia clinica

Potrivit specialistilor de la U.S. Centers for Disease Control and Prevention, in fiecare an aproximativ 16 milioane de americani sufera de cel putin un episod depresiv major. Tratamentele medicamentoase conventionale ajuta la remisiunea temporara a simptomelor la mai putin de 50% dintre pacienti si sunt adeseori insotite de efecte adverse severe. In aceste conditii este necesara dezvoltarea unor tratamente medicamentoase cu un spectru mai larg pentru tratarea eficienta a simptomelor de depresie.

Depresia este asociata cu o serie de procese patologice, inclusiv inflamatia sistemului imunitar periferic, dar si un set de structuri biologice si procese ale ganglionilor limfatici si alte tesuturi ce protejeaza impotriva bolilor si anomaliilor ce implica sinapse, precum si a structurilor neuronale. Cu toate acestea, antidepresivele disponibile in prezent tintesc sistemul de reglare a serotoninei, dopaminei si a altor neurotransmitatoare inrudite, fara sa vizeze nivelul de inflamatie sau dereglarile care au loc la nivelul sinapselor, asociate cu depresia clinica.

Noi metode de tratare a mecanismelor subiacente depresiei

Noul studiu, condus de profesorul de neurostiinte Giulio Maria Pasinetti si echipa sa de cercetatori, arata ca un preparat biologic din polifenol dietetic - alcatuit din derivate de samburi de struguri - are o actiune benefica care sprijina rezistenta creierului impotriva depresiei induse pe fond de stres in randul soarecilor de laborator.

Mai exact, cercetatorii au descoperit ca substantele DHCA si Mal-gluc sprijina rezistenta organismului la mecanismele declansatoare ale depresiei prin reducerea inflamatiei si modelarea plasticitatii sinapselor.

DHCA reduce nivelul de interleukina 6, o substanta inflamatorie secretata de celulele T pentru a stimula raspunsul sistemului imunitar, in timp ce Mal-gluc influenteaza actiunea genelor responsabile de plasticitatea sinaptica.

Oamenii de stiinta au demonstrat, de asemenea, ca tratamentul medicamentos compus din DHCA si Mal-gluc a fost eficient si in atenuarea compusilor organici caracteristici depresiei in randul subiectilor de laborator ce aveau un nivel ridicat de inflamatie pe fond de stres.

"Studiul nostru arata ca tratamentul alcatuit pe baza celor doi compusi din struguri poate sustine rezistenta organismului la stres si combat compusii organici caracteristici depresiei prin intarirea raspunsului sistemului imunitar la un nivel ridicat de inflamatie si sustine plasticitatea sinapselor in randul subiectilor de laborator cu depresie," declara Dr. Jun Wang, autorul principal al studiului.

De asemenea, studiul prezinta noi date clinice care sprijina mecanismele ADN-ului epigenetic in tratamentul depresiei.

Noile constatari sustin necesitatea de a dezvolta si testa noi compusi ce vizeaza mecanismele patologice alternative - precum nivelul de inflamatie si plasticitatea sinaptica - pentru tratarea depresiei in randul persoanelor al caror organism prezinta toleranta la tratamentele disponibile in prezent.

"Utilizarea tratamentului ce combina substantele extrase din struguri - DHCA si Mal-gluc - pentru a stopa cresterea nivelului de inflamatie periferica si a stimula plasticitatea sinaptica contribuie la intarirea rezistentei organismului impotriva stresului cronic ce duce la declansarea depresiei clinice. Descoperirea acestor compusi derivati din struguri deschide calea dezvoltarii de noi tratamente eficiente ce vizeaza factorii declansatori ai depresiei si anxietatii," conchide Dr. Pasinetti.

Articole similare



Medici PSIHOLOGIE

CC
Condrat Claudia
Psiholog clinician principal
Condrat Claudia
Psiholog clinician principal

NL
Negut Laura
Doctor
Doctor Sahlean Mihaela
Sahlean Mihaela
Psiholog Clinician Principal, Doctor in Psihologie
Sahlean Mihaela
Psiholog Clinician Principal, Doctor in Psihologie

Doctor Stan Cristina Maria
Stan Cristina Maria
Psiholog specialist, psihoterapeut specialist
Stan Cristina Maria
Psiholog specialist, psihoterapeut specialist

DS
Domnulete Sanda-Maria
Doctor Chitescu Adriana
Chitescu Adriana
Psiholog
Chitescu Adriana
Psiholog

Doctor Gradinaru George Daniel
Gradinaru George Daniel
Psiholog
Gradinaru George Daniel
Psiholog

Doctor Amazilitei Oana Eugenia
Amazilitei Oana Eugenia
Psiholog
Amazilitei Oana Eugenia
Psiholog

Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.