Publicat la: 
20/03/2014

Rolul grasimilor bune si al grasimilor rele in sanatatea inimii, pus la indoiala

Consumul mai multor tipuri de grasimi "bune" si scaderea aportului de grasimi saturatate nu reduc, in mod necesar, riscul de a dezvolta boli de inima, potrivit unui nou studiu. Cercetatorii nu au gasit o legatura puternica care sa arate ca persoanele care consuma o cantitate mare de grasimi bune (polinesaturate), gasite in uleiurile vegetale, si cantitati mai mici de grasimi saturate, gasite in alimente precum untul si carnea de porc, au un risc mai mic de a dezvolta boli de inima.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca analiza "nu a produs dovezi clare pentru sustinerea reglementarilor actuale pe probleme cardiovasculare" si ca o posbila consiliere de dieta bazata pe acestea "ar trebui reevaluata".

Cu toate acestea, rezultatele au aratat o legatura intre consumul ridicat de grasimi trans si un risc crescut de dezvoltare a bolilor de inima.

Noul studiu a fost o meta-analiza a 72 de studii anterioare, care au implicat mai mult de 600.000 de persoane din 18 tari.

"Raportul nostru a fost o incercare de a face o evaluare cuprinzatoare a acizilor grasi, prin combinarea datelor din toate studiile anterioare intr-o singura ancheta", a explicat autorul studiului, Dr. Rajiv Chowdhury de la Universitatea Cambridge.

Acesta a declarat ca datele au fost colectate de la studii recente si bine concepute, care au implicat persoane care erau initial sanatoase, dar si persoane care aveau deja boli de inima.

Chowdhury si colegii acestuia au efectuat studiul pentru a clarifica rolul grasimilor in bolile cardiace coronariene. Incertitudinile referitoare la acest rol au ridicat intrebari despre cantitatile optime si despre tipurile de grasimi pe care ar trebui sa le consumam.

Unele reglementari sugereaza ca un consum ridicat de grasimi polinesaturate, care sunt gasite in somon, nuci si seminte de floarea soarelui, poate reduce riscul dezvoltarii bolilor de inima.

Cercetatorii au analizat date de la studii pe diete si s-au uitat la markerii care indicau nivelul de acizi grasi din sange.

Analiza a aratat ca atunci cand a venit vorba de consumul anumitor tipuri de grasimi- precum acidul linoleic si acidul arahidonic, care sunt tipuri de grasimi polinesaturate- efectele acestora asupra riscului cardiovascular a variat foarte mult.

Cu toate acestea, cercetatorii au spus ca sunt necesare mai multe cercetari, in special pentru a determina daca suplimentarea cu acizi grasi omega-3 si acizi grasi omega-6 ar putea reduce riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare.

Sursa: LiveScience

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Cardiologie, Ecografie Doppler Vascular

Petre Mirela-Ruxandra,Medic Primar
Medic Primar
Bello Aleksander,Medic Specialist Cardiologie
Medic Specialist...
Medic Primar
Cotet Bianca,Medic specialist
Medic specialist
  •  
  • 1 of 26

Articole similare

Artrografiile CT si RM reprezinta evolutii ale artrografiilor clasice. Prin combinarea artrografiei clasice (injectarea de substanta de contrast intra-articular) cu modalitatile imagistice moderne de evaluare tridimensionala (CT si IRM) au rezultate doua instrumente extrem de puternice in stabilirea unui diagnostic corect intr-o multitudine de...
Tehnologiile medicale sunt atat de avansate incat de multe ori nu intelegem mare lucru din principiile lor de functionare. Asta desi, ca pacienti, suntem chiar obiectul de lucru al acestor proceduri si aparate. Cu sprijinul specialistilor MedLife, incepem sa prezentam pe intelesul tuturor o serie de tehnici medicale complexe prin explicatii...
Cu ocazia intalnirii online cu cititorii MedLive.ro am discutat despre ce sunt tumorile suprafetei oculare, cum apar, cum pot fi prevenite si cum se realizeaza tratamentul. In acest context, va expun cazul unei paciente in varsta de 45 de ani care s-a prezentat la consult oftalmologic pentru aparitia si cresterea treptata in dimensiuni, de...
Reinsertia sociala, la timpul potrivit, face minuni / Foto: Reuters Lucrez in Marea Britanie de ceva vreme. Atatia depresivi, anxiosi, ADHD, Aspergers, Fibromyalgia, CFS am intalnit aici, incat m-am hotarat ca in toamna sa incep cursuri de psihologie, desi lucrez full-time ca medic, scrie Valentin, cititor MedLive.ro. Nimic nu e mai greu ca...
Dr. Viviana Iordache in studioul HotNews Noua terapie de "inghetare" a grasimilor localizate in diferite zone ale corpului este o procedura noninvaziva, comoda, care, spre deosebire de liposuctie, nu necesita anestezie, analize preoperatorii, riscuri sau semne ulterioare. Pe de alta parte, crioterapia nu trebuie vazuta ca solutie de slabit, a...