Rolul grasimilor bune si al grasimilor rele in sanatatea inimii, pus la indoiala
Consumul mai multor tipuri de grasimi "bune" si scaderea aportului de grasimi saturatate nu reduc, in mod necesar, riscul de a dezvolta boli de inima, potrivit unui nou studiu. Cercetatorii nu au gasit o legatura puternica care sa arate ca persoanele care consuma o cantitate mare de grasimi bune (polinesaturate), gasite in uleiurile vegetale, si cantitati mai mici de grasimi saturate, gasite in alimente precum untul si carnea de porc, au un risc mai mic de a dezvolta boli de inima.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca analiza "nu a produs dovezi clare pentru sustinerea reglementarilor actuale pe probleme cardiovasculare" si ca o posbila consiliere de dieta bazata pe acestea "ar trebui reevaluata".
Cu toate acestea, rezultatele au aratat o legatura intre consumul ridicat de grasimi trans si un risc crescut de dezvoltare a bolilor de inima.
Noul studiu a fost o meta-analiza a 72 de studii anterioare, care au implicat mai mult de 600.000 de persoane din 18 tari.
"Raportul nostru a fost o incercare de a face o evaluare cuprinzatoare a acizilor grasi, prin combinarea datelor din toate studiile anterioare intr-o singura ancheta", a explicat autorul studiului, Dr. Rajiv Chowdhury de la Universitatea Cambridge.
Acesta a declarat ca datele au fost colectate de la studii recente si bine concepute, care au implicat persoane care erau initial sanatoase, dar si persoane care aveau deja boli de inima.
Chowdhury si colegii acestuia au efectuat studiul pentru a clarifica rolul grasimilor in bolile cardiace coronariene. Incertitudinile referitoare la acest rol au ridicat intrebari despre cantitatile optime si despre tipurile de grasimi pe care ar trebui sa le consumam.
Unele reglementari sugereaza ca un consum ridicat de grasimi polinesaturate, care sunt gasite in somon, nuci si seminte de floarea soarelui, poate reduce riscul dezvoltarii bolilor de inima.
Cercetatorii au analizat date de la studii pe diete si s-au uitat la markerii care indicau nivelul de acizi grasi din sange.
Analiza a aratat ca atunci cand a venit vorba de consumul anumitor tipuri de grasimi- precum acidul linoleic si acidul arahidonic, care sunt tipuri de grasimi polinesaturate- efectele acestora asupra riscului cardiovascular a variat foarte mult.
Cu toate acestea, cercetatorii au spus ca sunt necesare mai multe cercetari, in special pentru a determina daca suplimentarea cu acizi grasi omega-3 si acizi grasi omega-6 ar putea reduce riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare.
Sursa: LiveScience
A.C.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Anticorpii ar putea fi solutia pentru bolile de sange si pentru tulburarile autoimune
Cercetatorii de la Universitatea Standford au conceput un tratament bazat pe anticorpi care poate elimina cu usurinta celulele stem afectate ce formeaza sangele in maduva oaselor, fiind astfel pregatit transplantul unor noi celule stem sanatoase. Specialistii considera ca acest tratament ar p...
Insulina ar putea fi furnizata prin pastile?
Oamenii de stiinta au dezvoltat o capsula cu scopul de a administra insulina sub forma de doza orala, inlocuind astfel injectiile zilnice de care au nevoie persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2. Capsula are marimea unei afine si contine un an mic realizat din insulina comprimata...
De ce femeile isi mentin abilitatile cognitive mai mult decat barbatii?
Conform unui nou studiu, creierul femeilor este cu trei ani mai "tanar" decat al barbatilor, iar acesta ar putea fi motivul pentru care ele isi mentin abilitatile cognitive mai mult timp. Cercetatorii de la Universitatea Washington au descoperit ca femeile par sa aiba creierul cu ap...