Publicat la: 
20/03/2014

Rolul grasimilor bune si al grasimilor rele in sanatatea inimii, pus la indoiala

Consumul mai multor tipuri de grasimi "bune" si scaderea aportului de grasimi saturatate nu reduc, in mod necesar, riscul de a dezvolta boli de inima, potrivit unui nou studiu. Cercetatorii nu au gasit o legatura puternica care sa arate ca persoanele care consuma o cantitate mare de grasimi bune (polinesaturate), gasite in uleiurile vegetale, si cantitati mai mici de grasimi saturate, gasite in alimente precum untul si carnea de porc, au un risc mai mic de a dezvolta boli de inima.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca analiza "nu a produs dovezi clare pentru sustinerea reglementarilor actuale pe probleme cardiovasculare" si ca o posbila consiliere de dieta bazata pe acestea "ar trebui reevaluata".

Cu toate acestea, rezultatele au aratat o legatura intre consumul ridicat de grasimi trans si un risc crescut de dezvoltare a bolilor de inima.

Noul studiu a fost o meta-analiza a 72 de studii anterioare, care au implicat mai mult de 600.000 de persoane din 18 tari.

"Raportul nostru a fost o incercare de a face o evaluare cuprinzatoare a acizilor grasi, prin combinarea datelor din toate studiile anterioare intr-o singura ancheta", a explicat autorul studiului, Dr. Rajiv Chowdhury de la Universitatea Cambridge.

Acesta a declarat ca datele au fost colectate de la studii recente si bine concepute, care au implicat persoane care erau initial sanatoase, dar si persoane care aveau deja boli de inima.

Chowdhury si colegii acestuia au efectuat studiul pentru a clarifica rolul grasimilor in bolile cardiace coronariene. Incertitudinile referitoare la acest rol au ridicat intrebari despre cantitatile optime si despre tipurile de grasimi pe care ar trebui sa le consumam.

Unele reglementari sugereaza ca un consum ridicat de grasimi polinesaturate, care sunt gasite in somon, nuci si seminte de floarea soarelui, poate reduce riscul dezvoltarii bolilor de inima.

Cercetatorii au analizat date de la studii pe diete si s-au uitat la markerii care indicau nivelul de acizi grasi din sange.

Analiza a aratat ca atunci cand a venit vorba de consumul anumitor tipuri de grasimi- precum acidul linoleic si acidul arahidonic, care sunt tipuri de grasimi polinesaturate- efectele acestora asupra riscului cardiovascular a variat foarte mult.

Cu toate acestea, cercetatorii au spus ca sunt necesare mai multe cercetari, in special pentru a determina daca suplimentarea cu acizi grasi omega-3 si acizi grasi omega-6 ar putea reduce riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare.

Sursa: LiveScience

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Cardiologie, Ecografie 2D, Ecografie 3D

Marinas Ionel, Medic Specialist
Medic Specialist
Paun Nicolae,Medic primar medicina interna si cardiologie
Medic primar...
Medic Specialist
Doctor
  •  
  • 1 of 24

Articole similare

Ce culoare au ochii tai?/ Foto: MorgueFile.com Fie ca sunt caprui, gri, albastri, negri, verzi sau o combinatie dintre toate aceste culori, ochii pot spune mult mai multe despre noi. Aici nu este vorba doar de "ochii sunt oglinda sufletului", ci si de riscul aparitiei anumitor afectiuni si chiar de modul in care organismul nostru face fata...
Dr. Mihaela Herescu/ Foto: MedLive.ro Herpangina este o infectie virala, care apare la copiii cu varsta cuprinsa intre 1 an-10 ani (incidenta maxima fiind cuprinsa intre 1 an-4 ani si este determinata de virusul Coxsackie de tip A. Care sunt simptomele, ce complicatii pot aparea si ce tratament trebuie abordat? Epidemiologie Herpangina...
Doctor Ioan Stefaniu / Foto Medlive.ro Glaucomul este o afectiune cronica a ochilor care se manifesta prin cresterea presiunii intraoculare, afectarea nervului optic si diminuarea vederii pana la orbire. In general, sunt afectate persoanele peste 40 de ani; exista insa si cazuri de tineri afectati (glaucom juvenil), sau chiar nou-nascuti (...
"Scaderea in greutate este una dintre cele mai intalnite rezolutii în fiecare an, dar numai 20% dintre oameni au succes in ceea ce si-au propus", spune medicul Jessica Bartfield, conform Science Daily. În ciuda faptului ca multi oameni spun ca tin cura de slabire, foarte putini pierd, de fapt, in greutate. Potrivit dr. Bartfield, exista patru...
Salate pline de maioneza, carnati si carne cu multa grasime si cartofi prajiti imbibati de ulei sunt ingrediente de nelipsit pentru orice gratar estival care se respecta, scrie Agerpres. Este dificil in asemenea conditii sa poti manca dietetic si, totusi, nutritionistii ofera zece sfaturi pentru a pregati un gratar cat mai sanatos, relateaza...