Publicat la: 
27/04/2018

probiotice sanatate ficat

Probioticele ar putea avea beneficii pentru organism nu doar atunci cand vine vorba despre sanatatea intestinala, ci si in ceea ce priveste sanatatea ficatului, conform unui nou studiu, citat de sciencedaily.com.

Beneficiile administrarii probioticelor

"Probioticele au fost studiate indeaproape in ultimii ani in contextul sanatatii tractului gastro-intestinal. Studiul de fata aduce dovezi clare conform carora efectele probioticelor se extind dincolo de tractul gastro-intestinal. Mai mult, ceea ce face ca acest studiu sa fie cu adevarat unic este faptul ca identifica mecanismul ce are loc la nivel molecular prin intermediul caruia probioticele actioneaza benefic asupra ficatului," afirma Bejan Saeedi, cercetator in cadrul Universitatii Emory University din Georgia.

Dr. Saeedi a prezentat noile constatari in cadrul sedintei anuale organizate de Societatea Americana de Patologie ce a avut loc in perioada 21-25 aprilie la San Diego.

Din studiile efectuate anterior pe aceasta tema aflam ca populatia de microbi ce se regaseste atat la suprafata pielii, cat si in interiorul organismului uman, joaca un rol central in exercitarea functiilor ce mentin corpul sanatos.

Probioticele sunt bacteriile pe care le adaugam la dieta noastra alimentara pentru a sustine efortul de stimulare a acestor populatii de bacterii benefice de la nivelul microbiomului uman.

Noi cercetari asupra beneficiilor pe care le prezinta probioticele pentru sanatatea ficatului

Pentru a realiza acest studiu, Dr. Saeedi si colegii sai au analizat probioticul Lactobacillus rhamnosus GG, cunoscut sub numele de LGG, o specie comuna de bacterii intalnita in majoritatea probioticelor ce se gasesc pe piata.

Studiul a presupus un experiment de laborator realizat pe soareci carora li s-a administrat LGG timp de doua saptamani. 

Ulterior acestei perioade, oamenii de stiinta au examinat raspunsul subiectilor de laborator la doze mari de acetaminofen, un ingredient activ al paracetamolului.

Se stie ca acetaminofenul, administrat in cantitati mari, poate provoca leziuni hepatice grave si poate duce chiar la deces. 

Analizele efectuate ulterior arata ca soarecii de laborator supusi tratamentelor cu probiotice au suferit mai putine leziuni hepatice in urma supradozajului cu acetaminofen, prin comparatie cu cei carora nu li s-au administrat probiotice.

"Administrarea probioticelor LGG in randul soarecilor de laborator imbunatateste raspunsul de antioxidare a ficatului, protejandu-l de daunele oxidative produse de alte medicamente," explica Dr. Saeedi.

Ficatul este un centru de eliminare a toxinelor din sange si joaca, astfel, un rol central in procesele organismului care contribuie la transformarea alimentelor consumate in energie. 

Din moment ce fac parte din tractul gastro-intestinal si procesul digestiv, este clar ca bacteriile si compozitia microbiomului de la nivelul intestinului pot afecta functiile hepatice, adauga autorul principal al studiului.

Studiile realizate anterior pe aceasta tema analizeaza procesul molecular prin care LGG protejeaza impotriva leziunilor hepatice oxidative, iar cercetarea de fata arata care este rolul proteinei intitulate Nrf2 ce regleaza expresia genelor implicate in combaterea radicalilor liberi.

Alte experimente efectuate pe soarecii de laborator au aratat ca LGG poate proteja organismul impotriva declansarii bolilor hepatice, ce apar atat pe fondul consumului de alcool, cat si pe fondul unei alimentatii nesanatoase. 

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Ecografie 3D, Medicina interna

Ionescu Alin Gabriel, Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic primar...
  •  
  • 1 of 15

Articole similare

272 de transplanturi hepatice efectuate in Romania / Foto: Photoxpress.com Transplantul de ficat parea sa fie o operatie imposibila in urma cu 11 ani. Intre timp, in Romania, au fost efectuate 272 de transplanturi hepatice. Cei care, cu putin timp in urma, se aflau pe masa de operatie, astazi sustin doctorate, practica diferite sporturi, merg...
Probioticele ar putea avea beneficii pentru organism nu doar atunci cand vine vorba despre sanatatea intestinala, ci si in ceea ce priveste sanatatea ficatului, conform unui nou studiu, citat de sciencedaily.com. Beneficiile administrarii probioticelor "Probioticele au fost studiate indeaproape in ultimii ani in contextul sanatatii tractului...
Alcoolul este principala cauza de declansare a cirozei hepatice si a decesului pe acest fond, la nivel global, iar consumul de alcool in randul adolescentilor reprezinta primul pas catre aparitia problemelor hepatice la varsta adulta. Se impune revizuirea recomandarilor specialistilor in ceea ce priveste limitele consumului de alcool pentru a...
Un grup de cercetatori de la Clinica Mayo a finalizat un studiu faza II care a comparat un set de markeri ADN cu fetoproteina alfa ca metoda de a testa cancerul de ficat, scrie sciencedaily.com. In prezent, testam cancerul de ficat utilizand ultrasunetele si un marker de proteine din sange numit fetoproteina alfa ", spune John Kisiel,...
Probioticele ar putea avea beneficii pentru organism nu doar atunci cand vine vorba despre sanatatea intestinala, ci si in ceea ce priveste sanatatea ficatului, conform unui nou studiu, citat de sciencedaily.com. Beneficiile administrarii probioticelor "Probioticele au fost studiate indeaproape in ultimii ani in contextul sanatatii tractului...