Nutriție

27 Decembrie 2017

Sanatatea si rusinea: ajuta criticarea obiceiurilor alimentare ale celor din jur?

Criticarea obiceiurilor alimentare

De cele mai multe ori mersul la controlul medical presupune expunerea punctelor noastre slabe, mai mult sau mai putin vizibile. Intr-o cultura care pune din ce in ce mai mult accent pe autocontrol si perfectiunea corporala, un corp mai putin sanatos, imbatranit sau lipsit de armonie este adesea insotit de sentimentul de rusine si inadecvare.

Orice defect fizic este interpretat ca o greseala a actiunilor noastre, in special atunci cand acestea sunt legate de stilul de viata, precum este cazul problemelor de greutate, a comportamentului sexual, fumatului, consumului de alcool si a altor forme de dependenta.

Astfel ca persoanele care se confrunta cu astfel de probleme sunt adesea criticate, fiindu-le indus sentimentul de rusine si inutilitate. Mai mult, acestia sunt judecati pentru faptul ca beneficiaza de anumite servicii medicale specializate.

Dar este corecta aplicarea acestui tratament si exista oare vreun beneficiu pentru un asemenea comportament? Iata care sunt opiniile oamenilor de stiinta de la Universitatea din California, in urma unui studiu efectuat pe aceasta tema, scrie theconversation.com.

De ce sentimentul de rusine nu ofera un real ajutor pentru imbunatatirea stilului de viata

Timp de secole, religia si legile au prosperat pe fondul inducerii sentimentului de rusine, utilizat pentru a manipula masele si a controla comportamentul oamenilor.

Avem cateva exemple, precum emisiunile de tipul reality TV, care ne arata ca oamenii sunt dispusi sa isi schimbe comportamentul in urma nasterii acestui sentiment, insa de cele mai multe ori rusinea ii determina sa se izoleze si sa isi ascunda comportamentul deficitar.

Cercetarile de specialitate arata ca rusinea, indusa de cadrele medicale pe fondul unui stil de viata nesanatos, poate fi daunatoare atunci cand vine vorba despre stimularea sentimentului de responsabilitate cu privire la bunastarea oamenilor.

Pe parcursul unui studiu, realizat recent de cercetatorii de la Universitatea din California, aproximativ 50% dintre pacientii participanti la studiu au mers la o serie de controale medicale in urma carora au resimtit sentimentul de rusine.

Aceasta senzatie a fost extrem de profunda, pana la punctul in care participantii cautau sa o evite, chiar daca comportamentul adoptat de acestia era daunator pentru starea lor de sanatate.

Spre exemplu, unii dintre acestia au incetat sa viziteze medicul specialist, iar altii au mintit cu privire la starea lor de sanatate mintala sau fizica, ori in privinta obiceiurilor lor alimentare sau a stilului de viata. Tot rusinea i-a determinat pe acestia sa isi ascunda diagnosticul fata de cei apropiati.

Desi nu toti participantii la studiu au declarat ca rusinea este un lucru rau, chiar si cei ce credeau ca experienta prin care au trecut este importanta pentru starea lor generala de sanatate au fost dispusi sa isi minta medicii la o vizita ce a avut loc ulterior.

Studiul subliniaza ca niciunul dintre aceste cazuri - referitoare la cum interpreteaza pacientii sentimentul de rusine - nu au reusit sa aiba un rezultat pozitiv, mai mult aceasta experienta a pacientului si comportamentul pe care acesta il adopta pe parcursul vizitei la medic poate conduce la aplicarea unor tratamente incorecte si ineficiente pentru diagnosticul acestora.

Inducerea sentimentului de rusine in randul pacientului dauneaza sanatatii acestora pe termen lung

In timp ce rusinea ce apare pe fondul problemelor de sanatate este un sentiment pe care il nutrim cu totii, impactul poate fi mai accentuat in randul celor ce sunt marginalizati sau stigmatizati pe fondul acestor probleme. Acestia sufera de rusine cronica cu privire la identitatea lor, pe teme precum puterea financiara, rasa, sexualitatea si clasa sociala din care fac parte.

Desi rusinea cronica rezida, in special, la nivelul subconstientului, aceasta poate avea un impact direct asupra bunastarii unei persoane, chiar si atunci cand aceasta adopta un stil de viata sanatos.

Rusinea cronica este asociata astfel cu o serie de probleme de sanatate, precum cresterea in greutate, dependenta, depresia, scaderea functiilor imunitare si declansarea bolilor cardiace.

Rusinea pe fondul problemelor de sanatate este initial menita sa ajute la schimbarea comportamentului acestora in bine, pentru a duce un stil de viata sanatos si a isi asuma responsabilitatea pentru managementul eficient al problemelor de sanatate existente. Din pacate, exista putine dovezi ce arata ca aceasta strategie functioneaza. Realitatea este ca acest tip de comportament aplicat celorlalti ii determina sa se izoleze si starneste in ei sentimentul ca au dorinte iluzorii sau se afla intr-un corp bolnav. De asemenea, rusinea ii face pe oameni sa se blameze pentru lipsa puterii de a isi schimba stilul de viata si obiceiurile nesanatoase, fara sa aduca cu sine o schimbare in bine.

Folosirea santajului de catre personalul medical este, astfel, nu numai imoral, ci si riscant atunci cand vine vorba despre sanatatea pacientilor, conchid autorii studiului.Echipa MedLife de Diabet Si Nutritie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.