Șantaj emoțional: cum îl recunoaștem și ce efecte are

Ce este șantajul emoțional
Șantajul emoțional este o formă de abuz emoțional în care cineva amenință să pedepsească o persoană sau să se rănească pe ea însăși atunci când persoana respectivă nu îi îndeplinește dorințele.
Șantajul emoțional este o tactică manipulativă în care una din părți folosește vinovăția, frica sau vulnerabilitățile celeilalte părți ca modalitate de a încerca să-i controleze comportamentul și luarea deciziilor. Adesea subtil, acest abuz este de natură toxică, forțând ținta să ia decizii împotriva propriului interes pentru a evita repercusiunile emoționale. A ceda presiunii poate părea eficient, dar adesea înrăutățește manipularea.
Acest comportament este adesea mai dăunător decât violența verbală sau fizică, deoarece afectează conștiința unei persoane.
Șantajul emoțional nu se limitează la partenerii romantici; șantajiștii pot fi și părinții, prietenii sau colegii.
Dr. Susan Forward a introdus termenul de șantaj emoțional în cartea sa din 1997 „Șantajul emoțional: când oamenii din viața ta folosesc frica, obligația și vinovăția pentru a te manipula”. Lucrarea ei explorează natura relațiilor de manipulare și șantajul emoțional și oferă perspective în recunoaşterea şi combaterea unor astfel de relații toxice.
Cum funcționează șantajul emoțional
La fel ca șantajul tipic, șantajul emoțional implică o persoană care încearcă să obțină ceea ce își dorește de la altcineva, prin manipulare.
Potrivit specialiștilor, șantajul emoțional progresează prin șase etape specifice:
- cerere: prima etapă a șantajului emoțional implică o cerere; persoana respectivă poate formula solicitarea în mod explicit sau o poate face subtil;
- rezistență: dacă victima nu face ceea ce i se cere, este probabil să fie respinsă;
- presiune: un șantajist va insista pentru a-și satisface cererea, prin diferite abordări:
- va repeta cererea într-un mod care îl face să arate bine intenționat (spre binele și interesul victimei);
- enumerând modurile în care refuzul victimei îl afectează;
- criticând sau înjosind victima.
- amenințări: șantajul emoțional poate implica amenințări directe sau indirecte; de asemenea, poate fi mascat într-o promisiune pozitivă. Deși acest lucru nu pare a fi o amenințare, șantajistul încearcă astfel să manipuleze victima; nu precizează clar consecințele unui refuz, dar sugerează că rezistența continuă nu va ajuta relația;
- conformare: victima renunță și cedează; s-ar putea chiar să se gândească dacă refuzul anterior era într-adevăr justificat. Odată ce victima cedează, se instalează liniștea; șantajistul primește ceea ce-și dorea, așa că poate părea deosebit de amabil și iubitor - cel puțin pentru moment;
- repetare: când victima îi arată șantajistului că în cele din urmă cedează, acesta va ști exact cum să acționeze în situații similare în viitor.
De-a lungul timpului, procesul de șantaj emoțional te învață că este mai ușor să te conformezi decât să te confrunți cu presiuni și amenințări persistente. Șantajistul își va da seama că un anumit tip de amenințare îi va satisface cererea mai repede; ca urmare, acest tipar probabil va continua.

Tipuri de șantaj emoțional
Există patru tipuri de șantaj emoțional, fiecare conceput pentru a manipula și controla victima. Unele forme sunt concepute pentru a provoca frică, în timp ce altele au scopul de a da speranțe victimei.
Șantajiștii folosesc adesea o combinație de tactici, dar comportamentele lor se aliniază în general cu unul dintre cele patru stiluri principale:
- cei care se victimizează : spun victimei cum îi va răni refuzul ei, pentru a o face să se simtă vinovată și să se teamă de a-i provoca durere;
- cei care pedepsesc: amenință direct dacă cererea lor nu este îndeplinită. Aceste persoane pot fi foarte intimidante și se bazează pe teama victimei de pierdere sau abandon; nu există subtilitate în abordarea lor;
- victime sau suferinzi: folosesc o manipulare subtilă; nu spun direct ce vor, ci încearcă să facă victima să se simtă vinovată sau să se simtă prost. Ei speculează bunătatea celeilalte persoane și nevoia acesteia de a fi apreciată pentru că îi ajută pe ceilalți;
- cei care dau speranțe false: sunt cea mai subtilă formă de șantaj emoțional. Fac promisiuni mari, dar odată cu promisiunea vin și condiții. Există întotdeauna o scuză sau o altă condiție pe care victima trebuie să o îndeplinească înainte de a-și putea îndeplini angajamentele.
Cum poate fi recunoscut șantajul emoțional
Șantajul emoțional poate lua diferite forme:
- a face o persoană să se simtă responsabilă pentru emoțiile sau problemele șantajistului;
- amenințarea cu represalii, pedepse sau retragerea afecțiunii dacă o persoană nu respectă cererile;
- utilizarea manipulării pentru a obține simpatie și control, prin:
- victimizare;
- lacrimi;
- sentimente exagerate;
- condiționarea afecțiunii, a comunicării sau a sprijinului ca formă de pedeapsă sau control.
- distorsionarea percepției unei persoane asupra realității pentru a o face să se îndoiască de sentimentele sau convingerile sale.
Ce efecte are șantajul emoțional
Șantajul emoțional poate avea un efect negativ asupra sănătății mintale a victimei; poate duce la:
- sentimente de insecuritate;
- compasiune sau empatie excesivă până la erodarea propriilor limite;
- autoînvinovăţire;
- evitarea conflictului sau asumarea rolului de pacificator în orice conflict;
- frica de abandon;
- îndoiala de sine;
Toate acestea pot determina o persoană să aibă o percepție distorsionată a realității sale, în care este mereu vinovată pentru orice este greșit, spre deosebire de șantajist. Acest lucru poate crea mult stres și anxietate și poate duce la izolare.
Ce este recomandat dacă ne confruntăm cu persoane care folosesc șantajul emoțional
Acestea sunt câteva strategii care vă pot ajuta să abordați șantajul emoțional:
- identifică semnalele roșii: primul pas este să recunoști comportamentul problematic și semnalele de alarmă; dacă ceva pare că nu este în interesul tău, probabil că nu este;
- rămâi calm: deși poate fi dificil atunci când te confrunți cu un șantajist emoțional, păstrarea calmului te poate ajuta să păstrezi controlul asupra situației; reacția emoțională îi oferă exact ceea ce își dorește;
- amintește-ți că deții controlul asupra alegerilor tale: nu ești responsabil pentru problemele altcuiva; ai dreptul să faci alegerile care sunt cele mai bune pentru tine, fără să te simți vinovat pentru asta. Nu lăsa vinovăția sau frica să-ți dicteze deciziile;
- împărtășește-ți perspectiva în mod neutru: folosește expresia „simt” pentru a-ți împărtăși sentimentele și nevoile fără a arăta cu degetul;
- dă-ți seama când să pleci: întreabă-te dacă relația este sănătoasă; dacă îți afectează bunăstarea mentală și emoțională, s-ar putea să nu fie. Este important să recunoști când este timpul să pleci dintr-o relație toxică;
- limitează contactul cu șantajistul: uneori, crearea distanței fizice sau emoționale este cea mai bună modalitate de a te proteja;
- caută sprijin: discută cu un prieten de încredere sau cu un membru al familiei despre ceea ce se întâmplă; aceștia pot oferi sfaturi și sprijin emoțional;
- prioritizează îngrijirea de sine: fie că mergi la sală, îți iei puțin timp liber, petreci timp cu familia sau gătești, fă ceea ce trebuie pentru a avea grijă de tine.
Ce informații despre șantajul emoțional mai trebuie știute
Motivele și cauzele șantajului emoțional sunt variate și complexe. Șantajiștii tind să fie foarte anxioși și se tem de abandon sau simt că nu sunt iubiți și că le lipsește valoarea și recunoașterea. Recurg la șantajul emoțional deoarece cred că doar așa pot primi dragoste.
Caracteristicile comune ale unui șantajist emoțional pot include:
- tendințe narcisice;
- centrare pe sine;
- frică de abandon;
- istoric de traumă;
- tulburare de personalitate, cum ar fi tulburarea de personalitate borderline;
- stimă de sine scăzută;
- anxietate;
- confruntarea în mod repetat în copilărie cu vina și rușinea.
Șantajiștii emoționali vizează adesea vulnerabilitățile victimelor, pe care le pot interpreta chiar drept cauze ale comportamentului lor:
- nevoia puternică (sau excesivă) de aprobare;
- frica de conflict sau de furie;
- stimă de sine scăzută;
- responsabilitate excesivă pentru bunăstarea altora;
- preocuparea cu privire la secretele dezvăluite sau împărtășite.
Bibliografie
- Raypole, Crystal. “How to Spot and Respond to Emotional Blackmail.” Healthline, Healthline Media, 5 Mar. 2020, www.healthline.com/health/emotional-blackmail#how-it-works.
- “Emotional Blackmail: Examples, How It Works & How to Handle It.” ChoosingTherapy.com, 2023, www.choosingtherapy.com/emotional-blackmail/.
- West, Mary. “Emotional Blackmail: Definition, Warning Signs, and More.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 6 Sept. 2023, www.medicalnewstoday.com/articles/emotional-blackmail#examples-and-forms.
- Ding, Cody, et al. “A Pathway to Psychological Difficulty: Perceived Chronic Social Adversity and Its Symptomatic Reactions.” Frontiers in Psychology, vol. 9, 27 Apr. 2018, www.verywellmind.com/emotional-blackmail-7974647, https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.00615.
- Sutton, Jeremy. “What Is Emotional Blackmail? Examples & How to Deal with It.” PositivePsychology.com, 30 Dec. 2024, positivepsychology.com/emotional-blackmail/.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Dezvoltare personală: ce este și cum funcționează
Dezvoltarea personală este procesul continuu prin care o persoană își evaluează obiectivele și valorile vieții și se concentrează pe construirea abilităților și calităților necesare pentru a-și atinge potențialul maxim.Dezvoltarea personală crește conștiința și stima de sine, de...

Frica de eșec (Atichifobie)
Atichifobia reprezintă frica irațională și extremă de eșec. Persoanele care suferă de această fobie pot evita orice situație în care văd un potențial de eșec, cum ar fi un examen sau un interviu de angajare; le poate fi frică de o relație eșuată, de o carieră ratată sau de a fi o ...

Relație toxică: caracteristici, recomandări
O relație toxică poate afecta persoana aflată în poziția de victimă atât din punct de vedere emoțional, cât și din punct de vedere al sănătății mintale. Este important ca semnele unei relații toxice să fie identificate cât mai devreme și să se înceapă strategii de vindecare și ...