Publicat la: 
2/01/2016

Sarcina reprezinta un risc real de depresie pentru tati- studiu

Este binecunoscuta depresia postnatala la mame, dar exista si una care ii afecteaza pe tati. Aceasta din urma incepe sa fie tot mai mult luata in considerare de cercetatori, care subliniaza ca si tatii au nevoie de sprijin, relateaza passionsante.be, citat de Agerpres.

O echipa de cercetatori canadieni de la Universitatea McGill a tinut sub observatie circa o mie de tati - la primul copil - in al treilea trimestru de sarcina a mamelor si a analizat elemente ca starea depresiva, activitatea fizica, calitatea somnului, interactiunile sociale, relatiile de cuplu si dificultatile financiare. Toate aceste elemente au contribuit la determinarea starii de spirit: de exemplu, o activitate fizica scazuta inseamna mai putin chef de miscare, o retragere in sine. Aceeasi observatie este valabila in cazul in care se raresc relatiile sociale si se remarca tendinta de a sta acasa. Si deteriorarea calitatii somnului este un indicator important al riscului de depresie.

Dupa ce au pus laolalta datele, cercetatorii au constatat ca 14% dintre viitorii tati prezinta simptome evidente de depresie in al treilea trimestru de sarcina a partenerelor lor, cu repercusiuni in perioada de dupa nasterea copilului fiindca pentru multi dintre ei situatia se complica dupa venirea pe lume a bebelusului. Cei mai puternici indicatori ai riscului de depresie sunt proasta calitate a somnului, o slaba sustinere sociala, nemultumirea conjugala, un stres financiar si depresia prenatala care afecteaza mamele.

Cercetatorii subliniaza faptul ca observatiile lor "arata necesitatea de a include tatii in procesul de detectare si tratare timpurie a depresiei asociate cu trecerea la paternitate, dupa ce eforturile s-au concentrat pana acum pe mame. Este important sa se promoveze in randul tatilor recomandari in privinta somnului, a gestionarii stresului si a sustinerii sociale", incheie oamenii de stiinta canadieni.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Stan Cristina Maria,Psiholog specialist, psihoterapeut specialist
Psiholog...
Psiholog
Psiholog...
Negut Laura,Doctor
Doctor