Publicat la: 
12/05/2014

Sase sfaturi pentru combaterea lipsei de vointa

Fie ca o numiti "disciplina", "auto-reglare", "auto-control" sau "vointa", cert este ca multe persoane doresc sa o impulsioneze. Atunci cand vine vorba de a ne tine de o dieta sanatoasa sau de a incepe o noua rutina de fitness, cine nu ar dori sa spuna cu lejeritate "nu" atunci cand este pus in fata unei tentatii? Oamenii de stiinta au studiat misterul vointei, ultimele ipoteze fiind descoperite in ultimii zece ani. Una dintre teorii spune ca vointa este o resursa limitata. Dr. Roy Baumeister a comparat vointa cu un muschi care oboseste atunci cand este suprasolicitat. Ce puteti face pentru a consolida vointa pe care o aveti, mai ales atunci cand vine vorba de o alimentatie sanatoasa sau de activitatea fizica?

1. Daca presupunem ca intr-adevar vointa este o resursa limitata, veti fi nevoit sa o conservati. Nu va supraincarcati cu sarcini care cer disciplina simultan. De exemplu, daca incercati sa va tineti de noua rutina de fitness, nu incepeti o dieta restrictiva in acelasi timp.

2. Daca puteti retine analogia dintre muschi si vointa, ati putea sa o antrenati si pe cea din urma. Nu incepeti sa ridicati gantere de 50 de kilograme daca sunteti la inceput. Incepeti cu greutati pe care le puteti gestiona. In loc sa incepeti cu un program de exercitii fizice strict, de 6 zile pe saptamana, incepeti cu unul de doar 2-3 zile, dar fiti sigur ca va tineti de el. Daca lucrati si la alimentatie, incercati sa eliminati doar unul sau doua produse nesanatoase din dieta, iar apoi incepeti sa faceti gradual alegeri mai sanatoase.

3. Mentineti-va nivelul de zahar din sange, astfel incat sa nu apara pofte pe care nu le puteti controla. Asigurati-va ca exista un echilibru intre proteine, grasimi sanatoase si carbohidrati.

4. Daca observati ca vointa dumneavoastra este in scadere, incercati sa va multumiti cu o portie mica de ceva dulce pentru a trece de impas.

5. "Lipsa somnului (mai putin de sase ore pe noapte) determina cortexul prefrontal sa isi piarda controlul asupra regiunilor din creier care creeaza poftele", a explicat Dr. Kelly McGonical, psiholog.

6. Dr. McGonical spune ca doar cateva minute de meditatie pe zi pot stimula vointa prin dezvoltarea zonelor din creier care regleaza emotiile si afecteaza procesul de luare a deciziilor.

Sursa: Huffington Post

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

Vrajeala ieftina... a trebuit sa citesc pana la pctul 4 inclusiv si sa reusesc sa ma enervez... pai cum vrei sa ai rezultate atata timp cat tu mananci dulciuri? o mizerie de articol. Uitati-va pe etichete si verificati cat zahar este in produsele pe care le consumati, o sa renuntati sa mai mancati zahar de buna voie. Cititi ce face zaharul organismului si nu o sa mai vreti sa-l vedeti in casa...

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihologie