Soluții pentru atacul de panică

MindCare
19 Mai 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
solutii pentru atacul de panica

Mulți oameni vor experimenta cel puțin un atac de panică în timpul vieții, iar aceste episoade de panică pot fi adesea gestionate fără a fi nevoie de medicamente. Deși atacurile de panică pot fi copleșitoare, există modalități de a le controla atunci când apar, inclusiv prin utilizarea tehnicilor minte-corp.

Realitatea confirmă, atacurile de panică sunt frecvente ‒ până la un sfert din populație are cel puțin un atac de panică de-a lungul vieții. Se caracterizează printr-un episod puternic de teamă, cu debut brusc și cu durată relativ scurtă (10-15 minute). Apare ca un răspuns disproporționat la factori declanșatori sau uneori chiar și în absența acestora.

Simptomatologia din atacul de panică variază, dar, de obicei, include: dureri retrosternale, palpitații, senzație de lipsă de aer, senzație de sufocare, greață, transpirații, tremurături, vertij, parestezii (senzația de amorțeală sau de furnicături), frisoane, derealizare (senzația că lumea e străină) ori depersonalizare (senzația că propriul corp îți este străin), frică de moarte sau frică de pierdere a controlului.

Factori de risc

Printre factorii care pot crește riscul de a dezvolta un atac de panică se numără istoricul familial, evenimentele traumatice precum moartea cuiva drag, divorțul sau violul, schimbările majore de viață, un mediu cu stres prelungit, abuzul de substanțe (alcool, nicotină, substanțe psihoactive).

Când se recomandă consultul medical

Prin natura simptomelor, în special în perioada inițială, persoana poate considera că are o cu totul altă problemă de sănătate, cel mai des fiind suspicionat un eventual infarct miocardic. Astfel, pentru a avea o imagine clară și un diagnostic sigur, se recomandă o evaluare medicală cât mai rapidă. Odată excluse celelalte diagnostice, este bine să ne adresăm unui specialist în sănătate mintală, fie că vorbim de un psihiatru sau un psihoterapeut.

În ce constă tratamentul

Deși atacurile de panică nu te afectează la nivel fizic și uneori sunt tratate superficial de cei din jur, pentru sănătatea mintală și emoțională este important să înveți cum să depășești momentul de criză. Tratarea atacului de panică are scopul de a ușura impactul și te îndrumă cum să faci față când simți că un atac se poate declanșa. Terapiile psihologice sunt cele mai frecvente opțiuni de tratament, iar în unele cazuri poate fi prescrisă și medicamentație.

Astfel, intervenția în atacul de panică implică atât psihoterapie, medicație sau o combinație a acestora, cât și o evaluare a consumului de substanțe psihoactive sau a alcoolului. Din punctul de vedere al intervențiilor psihoterapeutice, TCC (terapia cognitiv comportamentală) este standardul de aur. În cadrul acesteia se învață și antrenează abilitățile necesare pentru a face față anxietății și atacurilor de panică, inclusiv restructurarea cognitivă, expunerea, rezolvarea problemelor, tehnicile de relaxare. De asemenea, TCC ajută în identificarea factorilor declanșatori ai atacurilor și modalitățile prin care se scade capacitatea declanșatoare a acestora.

Este posibil ca terapia să nu ducă la o remitere suficientă a simptomelor sau chiar ca pacientul să nu fie dispus în a o urma. În acest caz putem recomanda o terapie medicamentoasă, care, în mod uzual, implică agenți din clasa SSRI-urilor (cunoscute uzual ca făcând parte din categoria antidepresivelor) și, în anumite cazuri și pe termen scurt, pentru a evita potențialul adictiv, benzodiazepine. Deși ambele metode sunt eficiente, cel mai mare beneficiu este adus de o combinație a acestora.

Ce se întâmplă dacă nu-l tratezi

Efectele unui episod de panică pot continua și după încetarea acestuia. Pe termen scurt, deși atacul de panică se oprește, poate să urmeze o perioadă de câteva ore de oboseală sau tensiune psihică și musculară. Pe termen lung, riscurile sunt multiple.

În timp ce unele atacuri de panică nu au factor declanșator, altele se întâmplă în situații specifice, pe care persoana în cauză le poate identifica, precum condusul, ieșitul în locuri aglomerate, locul de muncă, zborul cu avionul etc. În timp se dezvoltă o conduită de evitare a acestor situații declanșatoare ce poate duce la o scădere semnificativă a funcționalității persoanei în viața de zi cu zi și la o limitare a capacității de a munci, de a se relaxa și de a interacționa cu ceilalți.

Repetarea atacurilor de panică duce la dezvoltarea tulburării de panică, dar, în paralel, poate crește riscul și altor tulburări psihice, precum agorafobia, depresia, insomnia sau abuzul de substanțe și este un factor de risc adițional în bolile cardiovasculare.

Cum ajuți o persoană care suferă

Atunci când cineva experimentează un episod de panică trebuie să înțelegem că, deși pentru noi poate părea irațională reacția, pentru cel în cauză teama și pericolul percepute sunt cât se poate de reale. Este recomandat să adoptăm o atitudine neutră, să ne păstrăm calmul și să întrebăm cum putem fi de folos.

Sintagme precum „calmează-te” sau „totul o să fie bine, nu o să pățești nimic”, deși bine intenționate, nu sunt eficiente în timpul episodului de panică. Pentru a ajuta persoana afectată să rămână ancorată în prezent, purtăm conversații simple, pe teme uzuale sau efectuăm împreună exerciții de respirație ori tehnica 5-4-3-2-1.

Dacă atacurile de panică persistă, consultul medical poate ajuta la elaborarea unei strategii adecvate pentru a gestiona simptomele și a reduce impactul asupra stării generale de sănătate.

4 tehnici utile în gestionarea atacului de panică

Fiecare dintre noi poate a experimentat, cel puțin o dată, o stare de frică intensă, apărută brusc, în situaţii în care viața nu ne este amenințată, caracterizată prin accelerarea bătăilor inimii, respirații rapide și scurte, sentimentul de pierdere a controlului. Iată câteva tehnici, recomandate de specialiști, care ajută:

  • Conștientizarea: în timpul episodului de panică încearcă să conștientizezi că acesta va trece și că, în ciuda sentimentelor de frică pe care le experimentezi, nu ți se va întâmpla ceva rău, din punct de vedere fizic.
  • Exerciții de respirație: inspiră aer pentru 4 secunde, ține-l în piept pentru 7 secunde și expiră-l timp de 8 secunde.
  • Exercițiu de ținere în prezent: dacă în timpul atacului de panică ai pe cineva alături, acesta te poate ruga să-i descrii în detaliu un obiect oarecare din câmpul vizual.
  • Tehnica 5-4-3-2-1: te uiți la cinci obiecte din cameră și le numești cu voce tare, identifici patru sunete distincte și precizezi sau te gândești ce le produce, atingi trei obiecte și descrii cum se simt, identifici două mirosuri diferite și sursa lor și numești gustul unui obiect.

Articol publicat în revista InfoLife nr. 100 , ediția din mai 2022.

Acest material este realizat în colaborare cu dr. Cosmin Ungureanu, psihiatru adulți, Centrul MindCare, parte din Grupul MedLife.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării