MEDICINA GENERALA

04 Mai 2022

Scoaterea firelor de sutură acasă: Beneficii, sfaturi

Scoaterea firelor de sutura acasă: Beneficii, sfaturi

O rană chirurgicală este o tăietură sau incizie în piele care este de obicei făcută de un bisturiu în timpul intervenției chirurgicale. O rană chirurgicală poate fi și rezultatul unui dren plasat în timpul intervenției chirurgicale. Rănile chirurgicale variază foarte mult ca mărime. Ele sunt de obicei închise cu suturi, dar alteori sunt lăsate deschise pentru a se vindeca, asta în funcție de decizia specialiștilor.

Rănile chirurgicale sunt de 4 tipuri, în funcție de cât de contaminată sau curată este rana, de riscul de infecție și de locul în care se află rana pe corp:

 • Clasa I: Acestea sunt considerate răni curate. Nu prezintă semne de infecție sau inflamație. Acestea implică adesea ochiul, pielea sau sistemul vascular.
 • Clasa II: Aceste răni sunt considerate contaminate curat. Deși rana poate să nu prezinte semne de infecție, are un risc crescut de a se infecta din cauza localizării sale. De exemplu, rănile chirurgicale din tractul gastrointestinal pot prezenta un risc mare de a se infecta.
 • Clasa III: O rană chirurgicală în care un obiect exterior a intrat în contact cu pielea are un risc ridicat de infecție și este considerată o rană contaminată. De exemplu, o rană prin împușcătură poate contamina pielea din jurul locului unde are loc reparația chirurgicală.
 • Clasa IV: Această clasă de răni este considerată contaminată murdar. Acestea includ răni care au fost expuse la materiale fecale.

Suturile sunt folosite de medic pentru a închide rănile de pe piele sau alte țesuturi. Când medicul închide o rană în acest mod folosește un ac atașat la o lungime de „fir” pentru a închide rana.

Tipuri de fire folosite pentru sutură

Există o varietate de materiale disponibile care pot fi folosite pentru sutură. Medicul chirurg va alege un material care este potrivit pentru rana pacientului. Scoaterea firelor după operație este o procedură care depinde și de tipul firelor utilizate.

 • Fire resorbabile - nu necesită să fie îndepărtate pentru că enzimele din țesuturi le digeră în mod natural
 • Fire neresorbabile - scoaterea firelor chirurgicale se face după operație sau sunt cazuri când rămân permanent

Beneficiile scoaterii firelor de sutură la domiciliu

Beneficiile scoaterii firelor de sutură la domiciliu

Scoaterea firelor după operație necesită prezența unui specialist, medic sau asistent medical, care să efectueze această procedură. Posibilitatea ca procedura să se desfășoare la domiciliu implică mai multe avantaje pentru pacient:

 • intimitate sporită;
 • risc redus de infecții;
 • confort și siguranță dată de propria casă;
 • scutirea unui drum și timp de așteptare într-o unitate medicală.

Confort sporit

În primul rând, scoaterea firelor după operație este o procedură relativ simplă, iar efectuarea acesteia la domiciliu oferă confort sporit pacientului. Pacientul va aprecia faptul că nu trebuie să se deplaseze si echipa medicală vine acasă.

Mai multă intimitate

Dacă o pacientă are nevoie, spre exemplu, de scoaterea firelor după cezariană, este important să beneficieze de intimitate. Sigur că procedura se poate face și în spital, însă ar necesita deplasarea pacientei, ceea ce ar putea crea disconfort. Scoaterea firelor după operație nu doare, ci provoacă o senzație ușoară de usturime care dispare imediat, așa că se poate face fără probleme în confortul propriei case.

Reducerea riscurilor de expunere la infecții

Infecțiile intraspitalicești sunt des întâlnite, mai ales în cazul pacienților care au răni sau tăieturi în urma unor intervenții chirurgicale. Scoaterea firelor de sutură la domiciliu asigură mai multă siguranță din acest punct de vedere, riscul de expunere la infecții fiind redus.

Ce presupune procedura pentru scoaterea firelor de sutură

Pentru scoaterea firelor chirurgicale, îndepărtează suturile, însă nu înainte de a steriliza zona, pentru a reduce riscul de infecții. Se ridică un capăt al suturii care se taie, cât mai aproape de piele. Apoi, firul de sutură se scoate foarte ușor.

Îngrijirea operației după scoaterea firelor de sutură

Îngrijirea operației după scoaterea firelor de sutură trebuie să primească atenția necesară, pentru a evita posibile complicații:

 • trebuie evitate activitățile care pot să ducă la desprinderea inciziei
 • se evită ridicarea, încordarea, exercițiile, sportul - în prima lună după intervenție sau mai mult, în funcție de tipul operației
 • zona se menține curată pentru evitarea infecțiilor

Importanța sfaturilor primite de la specialiști

Este esențial ca pacientul să urmeze întocmai sfaturile primite de la specialiști privind îngrijirea operației după scoaterea firelor. Riscurile de infecții sau de desprindere a inciziei trebuie reduse la minimum, în așa fel încât operația să se vindece în cel mai scurt timp posibil.

Servicii la domiciliu asigurate de MedLife

Serviciile la domiciliu prezintă o serie de avantaje importante pentru că pacientul beneficiază de confort sporit, dar și de siguranță și intimitate. Programările pentru serviciile MedLife de Home Consulting, în București și Ilfov, se pot face telefonic la numărul (021)9646 sau pe e-mail, la adresa: serviciiladomiciliu@medlife.ro, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 - 17:00.

Bibliografie

 1. De, MaryAnn. “Surgical Wound.” Healthline, Healthline Media, 7 Jan. 2014, www.healthline.com
 2. Allen, Suzanne. “Separated Sutures.” Healthline, Healthline Media, 21 June 2016, www.healthline.com/©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.