Publicat la: 
27/01/2014

Scrii mesaje pe telefon in timp ce mergi pe jos? Exista cateva pericole pentru sanatate

Scrierea mesajelor pe telefon in timpul mersului pe jos modifica postura si echilibrul, potrivit unui studiu publicat in PLoS ONE de Siobhan Schabrun si colegii sai de la Universitatea din Queensland.

Trimiterea de mesaje text a devenit o forma din ce in ce mai populara de comunicare, dar se stie putin despre modul in care trimiterea mesajelor ne influenteaza viata. Oamenii de stiinta au studiat efectul utilizarii telefonului mobil asupra miscarii corpului in timpul mersului pe jos la 26 de persoane sanatoase.

Fiecare persoana a mers intr-un ritm normal in linie dreapta pe o distanta de aproximativ 8,5 m in timp ce realiza una dintre cele trei sarcini: mergea fara sa utilizeze telefonul, citea un text de pe telefonul mobil sau scria un text pe telefon. Miscarea corpului a fost evaluata utilizand un sistem de analiza tridimensionala a miscarii.

Scrierea mesajelor si intr-o masura mai mica citirea lor a modificat miscarea corpului in timpul mersului pe jos. In comparatie cu mersul normal, atunci cand participantii scriau un mesaj pe telefon au mers mai lent, au deviat mai mult de la o linie dreapta, si-au miscat mai putin capul decat atunci cand doar au citit un text.

Scrierea si citirea unor mesaje de pe telefonul mobil pot reprezenta un risc suplimentar pentru siguranta si pentru pietoni la depasirea obstacolelor si la traversare.

"Scrierea si intr-o masura mai mica lectura pe telefonul tau mobil afecteaza capacitatea de a merge si echilibrul. Acest lucru poate avea un impact asupra sigurantei persoanelor care scriu si merg pe jos in acelasi timp," a adaugat Schabrun.