Se pot recupera in weekend noptile nedormite din timpul saptamanii?

Sănătate
04 Martie 2019
Autor: Echipa medicală MedLife
se pot recupera in weekend noptile nedormite din timpul saptamanii

Foarte multi oameni dorm putin in timpul saptamanii, incercand sa recupereze in weekend. Totusi, specialistii de la Universitatea din Colorado au descoperit, printr-un nou studiu, ca nu este o metoda eficienta. Mai mult, se pare ca oamenii care incearca sa recupereze orele de somn pierdute in weekend, dar apoi revin la aceleasi obiceiuri nesanatoase, nu fac decat sa inrautateasca lucrurile.

”Descoperirile noastre sugereaza ca oamenii care isi epuizeaza in mod constant energia in timpul saptamanii, dar incearca sa se recupereze in weekend, isi fac mai mult rau decat bine, aceasta fiind o strategie foarte nesanatoasa”, spune Kenneth Wright, autorul principal al studiului.

Studiile anterioare au demonstrat ca somnul insufient creste riscul de obezitate si diabet zaharat pentru ca nevoia de a lua o gustare in timpul noptii este mai mare. In plus, este scazuta si sensibilitatea la insulina, adica capacitatea de a reglementa zaharul din sange.

Unele efecte negative asupra sanatatii se observa chiar si dupa o singura noapte fara somn.

Somnul calitativ din timpul weekendului poate ajuta organismul sa se recupereze usor, dar efecteze nu dureaza. Echipa de specialisti si-a propus sa determine ce se intampla cand oamenii nu dorm suficient in timpul saptamanii si incearca sa recupereze in doar doua zile.

La studiu au participat 36 de adulti sanatosi, cu varsta cuprinsa intre 18 si 39 de ani. Acestia au raman timp de doua saptamani in laborator, unde le-au fost monitorizate aportul alimentar, expunerea la lumina si somnul.

In urma unei testari initiale, voluntarii au fost impartiti in trei grupuri. Primul grup a dormit suficient, adica noua ore pe noapte, timp de noua zile. Al doilea grup a dormit doar cinci ore pe noapte, timp de noua zile. Al treilea grup a dormit cinci ore pe noapte, timp de cinci zile, iar in urmatoarele doua zile li s-a permis sa doarma cat si-au dorit, urmand sa revina, mai apoi, la programul limitat de somn.

Cele doua grupuri cu restrictie de somn au luat mai multe gustari pe timpul noptii, astfel ca au luat in greutate si au inregistrat scaderi ale sensibilitatii la insulina pe parcursul studiului. Desi cei care au dormit cat au vrut in timpul weekendului au inregistrat cateva imbunatatiri usoare in cele doua zile, beneficiile au disparut cand si-ar reluat programul de somn de cinci ore pe noapte in timpul saptamanii.

”In cele din urma, nu am observat beneficii in rezultatele metabolice ale persoanelor care au dormit mai mult doar in weekend”, declara autorul studiului.

Din anumite puncte de vedere, grupul care s-a recuperat in weekend a avut rezultate foarte slabe. De exemplu, in grupul care a avut somnul restrictionat pe toata durata participarii la studiu, sensibilitatea la insulina a intregului corp a scazut cu 13%. In grupul care a dormit mult doar in weekend, sensibilitatea la insulina a scazut cu un procent de 9%-27%. Mai mult, acest grup a inregistrat rezultate mai proaste si la nivelul sensibilitatii muschilor si scorului hepatic.

”Credem ca acest lucru se intampla deoarece, timp de doua zile, oamenii isi schimba complet rutina, isi schimba ora la care mananca, isi schimba ceasul circadian, iar apoi revin la somnul insuficient. Intreg procesul ii perturbeaza”, explica Wright.

Chiar si atunci cand li s-a dat sansa, oamenii au intampinat dificultati in recuperarea somnului pierdut. Din cauza faptului ca au dormit cum au vrut vineri si sambata, duminica le-a fost greu sa adoarma devreme, desi lunea se trezeau devreme.

In cele din urma, grupul de recuperare a dormit cu aproximativ 66 de minute mai mult in weekend, comparativ cu restul saptamanii.

Oamenii de stiinta cred ca recuperarea somnului la sfarsitul saptamanii poate fi eficienta doar pentru cei care pierd o noapte, maxim doua in decursul zilelor lucratoare. Totusi, consistenta conteaza. Acest studiu demonstreaza importanta somnului suficient si a unui program regulat. Schimbarea programului de somn este o forma de stres asociata cu anomalii metabolice.

Recomandarea specialistilor este sa dormiti minim 7 ore pe noapte.

Sursa:  www.eurekalert.org

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării