Sarcină

25 August 2022

Este sexul permis în timpul sarcinii?

Este sexul permis în timpul sarcinii?

Despre sexul în timpul sarcinii

Sexul în timpul sarcinii este permis dacă sarcina nu prezintă complicaţii. Cât îl priveşte pe bebeluş, nu trebuie să îţi faci griji, fătul este protejat de pereţii uterului şi de lichidul amniotic. Astfel, nici penetrarea şi nici mişcările din timpul contactului sexual nu vor afecta fătul.

Contracţiile provocate de orgasm, în sarcină, sunt diferite de cele ale travaliului. Este posibil ca o penetrare sau un orgasm să inducă câteva contracţii uşoare, cunoscute sub denumirea de contracţii Braxton Hicks (pe care unele femei le experimentează spre finalul sarcinii), dar acestea nu induc travaliul, deci nu există motiv de îngrijorare.

Mitul că sexul în primul trimestru de sarcină (în cazul unei sarcini fără complicații) ar putea provoca un avort spontan nu este adevărat. Acesta apare din cu totul alte motive - fie pentru că fătul se opreşte din dezvoltare, fie din cauza unor anomalii cromozomiale. Evident că pot exista contraindicații cu privire la sexul în sarcină în primul sau în ultimul trimestru, în funcţie de situaţia specifică a fiecărei femei însărcinate.

Ca măsură de precauţie, în ultimele săptămâni de sarcină, unii medici obstetricieni nu recomandă contactul sexual, deoarece hormonii din materialul seminal, numiţi prostaglandine, pot stimula contracţiile. Această substanţă se regăseşte şi în gelul folosit de medici pentru a induce travaliul.

De asemenea, pot exista situaţii în care medicul recomandă un act sexual în cazul unei sarcini trecute de termen, tocmai pentru a induce contracţiile şi pentru a declanşa travaliul.

Sexul oral în sarcină este, de asemenea, sigur. Există totuşi o menţiune: în timpul sexului oral, pătrunderea aerului în vagin poate duce la embolie gazoasă și poate pune în pericol atât viaţa ta, cât şi pe cea a bebeluşului tău.

Cât priveşte sexul anal în sarcină, acesta nu este recomandat pentru că poate agrava hemoroizii și poate intensifica disconfortul produs de aceștia și, totodată, poate duce la o răspândire a bacteriilor din rect la nivelul vaginului provocând infecţii.

Ce se întâmplă cu libidoul în sarcină

Din acest punct de vedere, lucrurile sunt împărţite în două categorii. Pe de-o parte, sarcina duce la o creştere a nivelului de estrogen şi progesteron şi la o creştere a fluxului sanguin de la nivelul organelor genitale ale femeii. De aici şi o dorinţă sexuală crescută a femeilor însărcinate.

Totuşi, în primele săptămâni de sarcină sexul nu este mereu ceva pe placul femeilor care experimentează stări de greaţă, oboseală şi stres, suprapuse cu schimbările hormonale specifice perioadei.

Statistic vorbind însă, dorinţa sexuală a femeilor scade în primul trimestru de sarcină, creşte în al doilea şi scade, din nou, în ultimul trimestru.

Creșterea în greutate asociată cu durerile de spate, stima de sine scăzută și alte simptome ar putea să reducă apetitul sexual pe măsură ce sarcina progresează.

În plus, fluctuațiile hormonale apărute în perioada sarcinii pot determina multe schimbări pe plan emoțional. Multe dintre viitoarele mămici trăiesc cu teama că o viață sexuală activă în timpul sarcinii poate afecta copilul sau că ar putea declanșa nașterea. Chiar dacă sarcina este una dorită, preocuparea despre cum ar putea aceasta să afecteze relația cu partenerul poate provoca, la rândul ei, anxietate gravidei.

Pe măsură ce sarcina devine tot mai evidentă, toate aceste schimbări pe plan emoțional și noile preocupări ale gravidei pot face ca sexul să fie ultimul lucru la care se gândește.

Nu doar mămicile sunt îngrijorate de relațiile intime. Unii tătici cred că pot răni bebelușul în timpul actului sexual, însă acest lucru nu este posibil, deoarece penisul nu poate pătrunde în uter.

Sex protejat sau neprotejat în sarcină?

Sex protejat sau neprotejat în sarcină?

Pentru a face o alegere corectă, trebuie avute în vedere câteva aspecte foarte importante. Dacă partenerul tău a fost diagnosticat cu o boală cu transmitere sexuală este recomandat să fie folosit un prezervativ. În acest caz, sexul neprotejat în timpul sarcinii poate creşte riscul de infecţii care ar putea afecta sănătatea fătului. De asemenea, este recomandată utilizarea prezervativului dacă nu ai o relaţie stabilă, monogamă sau dacă ai schimbat partenerul de viaţă.

Ce poziţii sexuale poţi încerca în sarcină

De regulă, nu există o listă cu poziţii sexuale indicate în timpul sarcinii, totul ţine de confortul şi de plăcerea celor doi parteneri. Este adevărat, însă, că ar trebui să se evite punerea unei presiuni pe burtă, aşa cum se întâmplă în poziţia misionarului, de exemplu. Pot fi alese alte poziţii în care femeia să stea întinsă pe spate, deasupra, lângă partener ori în faţa lui.

O altă idee ar putea fi o poziţie în care femeia să poată controla viteza ori adâncimea penetrării, astfel încât să nu simtă vreo presiunea suplimentară la nivelul pelvisului, pe lângă cea deja provocată de sarcină.

Beneficii ale sexului în sarcină

Beneficii ale sexului în sarcină

Faptul că o femeie este însărcinată nu înseamnă că cei doi parteneri nu se mai pot bucura de momentele de tandreţe. Sexul în primele săptămâni de sarcină şi chiar când sarcina este mai avansată, dacă nu există o contraindicaţie de la medic, poate aduce o serie de beneficii pentru amândoi:

  • orgasm mai intens (în timpul sarcinii, fluxul de sânge din zona organelor genitale ale femeii creşte, de aceea şi orgasmul este mai intens);
  • sporeşte activitatea sistemului imunitar (unele studii au demonstrat că sexul în timpul sarcinii creşte producţia de anticorpi, mai ales a anticorpilor IgA care protejează femeia de răceli ori infecţii);
  • întăreşte relaţia de cuplu (mulţi parteneri au constatat că o activitate sexuală bună în timpul sarcinii îi apropie mai mult);
  • îmbunătățește forma fizică (sexul arde calorii şi îi poate ajuta pe ambii parteneri să mențină o greutate corporală normală);
  • creşte nivelul de fericire (prin orgasm, atât în organismul femeii cât şi în cel al bărbatului se eliberează endorfine - hormonul fericirii).

Deşi sexul în sarcină poate aduce toate beneficiile enumerate mai sus, este totuşi perfect normal să nu ai o viață sexuală activă. Pentru unele gravide, sexul poate deveni neatrăgător, dificil, nepermis sau poate crea disconfort. Acest lucru nu trebuie să afecteze relația cu partenerul. O bună comunicare, împărtășirea noilor preocupări într-o manieră sinceră și încercarea unui alt tip de contact intim (sărut, masaj sau mângâieri) poate menține o relație apropiată în cuplu.

Contraindicaţii ale sexului în sarcină

Sunt însă şi situaţii în care medicul care urmăreşte sarcina poate recomanda partenerilor să nu întreţină relaţii sexuale dacă sarcina are unele complicaţii, printre care:

  • risc crescut de pierdere a sarcinii sau o sarcină pierdută în trecut;
  • un istoric de travaliu prematur;
  • placentă prea coborâtă (numită în termeni medicali placenta previa);
  • colul s-a deschis prea devreme sau sunt probleme care pot duce la avort sau travaliu timpuriu;
  • colul prea scurt;
  • sângerări vaginale;
  • scurgeri de lichid amniotic;
  • sarcină gemelară sau multiplă;
  • membrane rupte (în acest caz, riscul de infecţii este ridicat).

Cât priveşte până în ce lună de sarcină poţi avea contact sexual, acest lucru este hotărât de medicul care urmăreşte sarcina. De cele mai multe ori, acesta poate contraindica actul sexual în ultimele săptămâni de sarcină, dacă există risc de naştere prematură sau dacă apar contracţii înainte de 37 de săptămâni de sarcină.

La cât timp după naştere poţi face din nou sex

De regulă, în primele 4-6 săptămâni după o naştere (numită perioadă postpartum) corpul şi psihicul unei femei nu sunt pregătite să reia relaţia sexuală cu partenerul ei de viaţă. Motivele pot fi multiple:

  • sângerarea postpartum care poate dura între 4 şi 6 săptămâni;
  • vindecarea după cezariană;
  • vindecarea după epiziotomie (incizie făcută de medic în timpul naşterii naturale);
  • oboseala;
  • cerinţele nou-născutului;
  • modificarea nivelului hormonal;
  • sensibilitate crescută a sânilor pregătiţi de alăptare;
  • depresia postpartum;
  • reluarea vieții sexuale poate fi dureroasă.

Este recomandat ca proaspetele mămici să reia raporturile sexuale treptat.

Atunci când eşti pregătită să îți reiei activitatea sexuală cu partenerul tău de viaţă, medicii recomandată o metodă contraceptivă dacă nu îţi doreşti să obţii o nouă sarcină.

 

Bibliografie

  1. “Sex during Pregnancy: What’s OK, What’s Not.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
  2. Rebecca Buffum Taylor. “Sex during and after Pregnancy.” WebMD, WebMD, 24 Oct. 2008, www.webmd.com
  3. Cadman, Bethany. “What to Know about Sex during Pregnancy.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 22 Feb. 2019, www.medicalnewstoday.com
  4. Trust), Childbirth. “Sex in Trimester One, Two and Three of Pregnancy | Pregnancy Articles & Support | NCT.” NCT (National Childbirth Trust), 18 Aug. 2022, www.nct.org.uk



Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.