Sarcină

23 Septembrie 2022

Este posibilă menstruaţia în timpul sarcinii?

Este posibilă menstruaţia în timpul sarcinii?

Una din patru femei gravide se confruntă cu sângerări, mai ales în primul trimestru de sarcină. Câteva picături de sânge pot apărea în primele trei luni, dar acestea nu trebuie confundate cu menstruaţia. De asemenea, în ciuda sângerărilor, multe dintre femei au avut sarcini fără complicaţii şi au dat naştere unor bebeluşi sănătoşi.

Menstruaţie peste sarcină: mit sau adevăr

Menstruaţia reprezintă momentul în care organismul elimină un ovul, sub influenţa unor hormoni (estrogen şi progesteron). Dacă este fecundat, ovulul se fixează în endometru şi apare sarcina. În caz contrar, acesta este eliminat din organism împreună cu endometrul şi, astfel, apare sângerarea.

Din punct de vedere fiziologic şi anatomic, menstruaţia suprapusă cu sarcina nu poate avea loc, pentru că este imposibil ca ovulaţia să mai aibă loc după ce femeia a rămas însărcinată. De altfel, eliminarea ovulului se opreşte pe perioada celor 9 luni de sarcină. Totuşi, este posibil ca în timpul sarcinii să apară unele sângerări care nu trebuie considerate însă menstruație.

De ce apar sângerările în sarcină

Sângerarea vaginală în primul trimestru de sarcină este un lucru relativ obişnuit. Între 20% şi 25% dintre gravide se confruntă cu sângerări uşoare sau spotting (pete apărute spontan), iar 8% dintre femei au sângerări abundente, asemănătoare unei menstruaţii normale, în prima lună de sarcină.

Explicaţia pentru aceste sângerări mai mult sau mai puțin abundente este aceea că, uneori, producţia de hormoni poate provoca modificări la nivelul colului uterin, făcându-l mai moale şi mai predispus la sângerări. În plus, sângerarea uşoară poate apărea şi în urma unui examen pelvian efectuat de medicul ginecolog ori în urma unui act sexual.

Alte cauze ale apariţiei unor sângerări confundate cu un ciclu peste sarcină ar putea fi prezenţa unor polipi cervicali sau a unei infecţii vaginale.

Cauze posibile ale sângerărilor în sarcină

Cauze posibile ale sângerărilor în sarcină

Ciclu neregulat

Menstruația suprapusă cu sarcina nu este posibilă, însă în cazul unor femei care au o menstruație neregulată pot apărea confuzii legate de momentul concepţiei. De aceea, o dereglare a ovulaţiei poate duce la apariţia unei sângerări la data cunoscută pentru menstruaţia propriu-zisă. Astfel de situaţii sunt destul de rare, iar motivul sângerării este, de obicei, unul serios care necesită consult medical.

Complicații sângerare deciduală

Sângerarea deciduală apare, de regulă, la începutul sarcinii şi reprezintă un dezechilibru hormonal care duce la eliminarea parţială a mucoasei uterine. Cunoscută şi sub denumirea de „sângerarea din primul trimestru”, sângele eliminat are o culoare deschisă şi poate imita o perioadă de menstruație cu eliminare de cheaguri de sânge.

Acest tip de sângerare nu afectează mama sau fătul, dar este recomandat un consult medical pentru a evita eventuale complicaţii.

Avortul spontan

Cele mai multe dintre avorturile spontane apar în primele trei luni de sarcină şi nu pot fi prevenite. Acestea pot avea la bază cauze hormonale sau de coagulare a sângelui.

Aproximativ 1 din 5 sarcini se termină prin avort spontan. Simptomele sunt reprezentate de crampe ori dureri abdominale şi sângerare vaginală.

Sarcina extrauterină

Sarcina extrauterină apare atunci când ovulul fecundat nu se fixează în uter, ci în afara lui. Acest lucru poate provoca sângerări şi trebuie intervenit pentru îndepărtarea sarcinii ectopice, fie prin intervenţie chirurgicală, fie prin tratament medicamentos.

În acest caz, menstruaţia poate veni la timp, mai devreme decât era programat sau cu o mică întârziere, se opreşte după câteva zile, apoi reapare şi este persistentă.

Sângerarea de implantare

Sângerarea de implantare apare, de regulă, la 10-14 zile de la concepţie şi este provocată de ovulul care se fixează în mucoasa uterului, puternic vascularizată. Comparativ cu menstruaţia obişnuită, sângerarea de implantare durează puţin, sângele are o culoare roz pal şi poate fi însoţită de dureri abdominale sub formă de crampe.

Alte complicaţii apărute în trimestrul doi și trei de sarcină care mai pot duce la sângerări abundente pot fi:

  • abruptio placentae (dezlipirea de placentă): o afecţiune gravă care presupune desprinderea placentei de pe peretele uterului, poate fi însoţită sau nu de sângerare;
  • placenta praevia (placentă joasă): poate provoca sângerări abundente şi poate pune în pericol viaţa mamei şi a fătului;
  • vasa praevia: o afecţiune în care vasele de sânge ale bebeluşului trec prin membranele care acoperă colul uterin şi care poate duce la sângerare abundentă.

Când să mergi la medic

Orice sângerare în timpul sarcinii trebuie ţinută sub observaţie de medicul ginecolog. Consultul de specialitate este recomandat și dacă sângerarea este însoţită şi de alte simptome, precum:

  • contracţii;
  • crampe abdominale;
  • leşin;
  • frisoane;
  • febră;
  • semnale de travaliu prematur.

De asemenea şi culoarea sângelui din timpul sarcinii are o importanţă deosebită. Acesta poate fi maro, roz sau roşu aprins, poate fi apos sau mai gros, ori poate conţine cheaguri de sânge. În aceste condiţii este indicată o vizită la medicul care urmăreşte sarcina.

 

Bibliografie

  1. Nall, Rachel. “Can You Have a Period While Pregnant?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 27 July 2018, www.medicalnewstoday.com
  2. Cherney, Kristeen. “Can You Get Your Period and Still Be Pregnant?” Healthline, Healthline Media, 12 Mar. 2019, www.healthline.com
  3. “Vaginal Bleeding during Pregnancy: Causes & Treatment.” Cleveland Clinic, 2021, https://my.clevelandclinic.org
  4. Navya Kharbanda. “Decidual Bleeding: Symptoms, Causes, Treatment.” Onlymyhealth, OnlyMyHealth, Feb. 2012, www.onlymyhealth.com



Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.