Publicat la: 
19/05/2010

Tati si fii / Foto: Reuters

Si taticii sufera de depresie postnatala, insa in cele mai multe cazuri boala ramane nediagnosticata si netratata. Oameni de stiinta americani sustin ca unul din zece tatici trece prin stari depresive generate de lipsa somnului si de noile responsabilitati care apar dupa nasterea copilului, relateaza BBC.

Echipa de cercetatori a Eastern Virginia Medical School si-a bazat analiza pe rezultatele a 43 de studii la care au participat peste 28.000 de parinti din 16 state. Ei au descoperit ca proaspetii tatici sunt in general mai fericiti in primele saptamani dupa nasterea copilului, iar depresia se manifesta dupa trei pana la sase luni. Intre 10 si 25% din tatici sufera de depresie postnatala in aceasta perioada.

In plus, se pare ca aceasta depresie se transmite: barbatii sunt mai predispusi la depresie postnatala daca si partenerele lor trec prin aceeasi stare.

Coordonatorii studiului, dr. James Paulson si Sharnail Bazemore, recomanda imbunatatirea programelor de depistare si de asigurare a unui tratment de specialitate pentru tatii care prezinta riscul de a dezvolta depresie postnatala, in contextul in care tot mai multe date arata ca starile psihice ale parintilor afecteaza in mod negativ dezvoltarea emotionala si comportamentala a copiilor.

Ei sunt de parere ca atat masurile de prevenire, cat si tratarea acestei manifestari ar trebui sa fie abordate in cuplu si nu individual.

"Momentul in care devii parinte reprezinta una din cele mai mari schimbari, atat in viata barbatului cat si a femeii. Totusi, se cunosc inca destul de putine lucruri despre impactul asupra sanatatii psihice si despre numarul persoanelor care se confrunta cu astfel de situatii", explica Bridget O'Connell, coordonatorul centrului de caritate Mind.

"Proaspetii parinti se pot confrunta cu lipsa somnului, schimbari in stilul de viata, schimbari in relatia de cuplu si responsabilitati noi, toate in acelasi timp, iar noi nu tinem cont intotdeauna de faptul ca aceste probleme sunt intampinate in egala masura si de femei si de barbati".

Unii specialisti contesta teoria emisa de cercetatorii de la Eastern Virginia Medical School. "Bineinteles ca este important sa diagnosticam si sa tratam cazurile grave de depresie. Totusi, sa spui ca tatii pot suferi de depresie postanatala contravine legilor biologiei. Barbatii nu au capacitatea fizica de a concepe un copil, nu sufera dereglarile hormonale specifice si nu pot naste", este de parere Ellie Lee, lector la catedra de Politici sociale a Universitatii Kent.

Ea nu neaga insa faptul ca barbatii societatii moderne se confrunta cu provocari diferite fata de cei din trecut. "Nu mai este suficient sa fie cei care aduc banii in casa. Ei trebuie sa fie implicati. Se asteapta din partea lor sa se abtina de la consumul de alcool, sa participe la fiecare ecografie si sa simta durerile nasterii. Toate acestea pot fi, intr-adevar, o experienta stresanta".

Autor: R.M.

Specialitate: 
Comentarii

Am avut si eu aceasta stare cand mi s-a nascut baiatul acum 8 ani (evident tinuta bine sub control). Dar de ce "depresie"? Eu as numi-o "nevroza anxioasa fobica a noilor raspunderi paternale", Pe romaneste "spaima ca ai devenit tatic si nu mai poti chefui all night long ca inainte". La mine nu a fost cazul dar cred ca depresia la multi tatici este accentuata (prin contrast) de fericirea proaspetei mamici care, din instinct matern, nu mai vede decit pe bebelus.

mamici, tatici, ce-aveti frate, diminutivita????

mda, interesant. totusi prin Africa copii aia care n-au vazut carne si vitamine in viata lor au diverse boli mult mai interesante de discutat si combatut, in cazul in care avem timp in plus si resurse disponibile.

Astia barbati!!!!!!Ba dar tot mai multe apar,cum basca mea sa suferi?Fiti barbati nu plante!!!

biberoanele de la ora 2 noaptea si 6 dimineata ma dispera...cum pot fi fericit?

Pagini

Echipa medicala MedLife - Cardiologie pediatrica, Pediatrie

Istrate (Rasnoveanu) Victoria,Medic Specialist
Medic Specialist
Grama Dana,Doctor
Medic Specialist
Preda Brindusa-Catrinel,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 29

Articole similare

Nivelurile scazute de omega-3 pot fi cauza depresiei postnatale, in conformitate cu un studiu realizat de Gabriel Shapiro de la Universitatea din Montreal. Femeile au cel mai mare risc de depresie in timpul anilor fertili si nasterea unui copil poate declansa un episod depresiv la femeile vulnerabile. Depresia postpartum este asociata cu o...
Barbatii pot suferi de depresie postnatala si acest lucru poate avea un impact pe termen lung asupra copiilor. Aceasta a fost tema centrala a unei cercetari si a unei conferinte de la Universitatea din Huddersfield, in conditiile in care un studiu arata ca unul din 10 tati sufera de depresie postanatala moderata sau severa. Mark Williams,...
Cercetatorii de la Universitatea Northwestern au condus un nou studiu in cadrul caruia au utilizat patru factori pentru a prezice cu precizie severitatea si durata depresiei postnatale, potrivit eurekalert.org. Specialistii au fost capabili sa prevada cu succes daca unei mame i se pot agrava simptomele depresive in primul an de la nastere prin...
Tati si fii / Foto: Reuters Si taticii sufera de depresie postnatala, insa in cele mai multe cazuri boala ramane nediagnosticata si netratata. Oameni de stiinta americani sustin ca unul din zece tatici trece prin stari depresive generate de lipsa somnului si de noile responsabilitati care apar dupa nasterea copilului, relateaza BBC. Echipa de...
Tati si fii / Foto: Reuters Si taticii sufera de depresie postnatala, insa in cele mai multe cazuri boala ramane nediagnosticata si netratata. Oameni de stiinta americani sustin ca unul din zece tatici trece prin stari depresive generate de lipsa somnului si de noile responsabilitati care apar dupa nasterea copilului, relateaza BBC. Echipa de...